ORDRE ARP/63/2006, de 16 de febrer, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/63/2006, de 16 de febrer, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) han impulsat en els darrers anys el desenvolupament de polítiques pròpies en el sector vitivinícola que han permès una millora substancial tant en l'explotació i conreu de la vinya com també en l'elaboració, l'envelliment i la comercialització del vi produït a Catalunya.

El marc normatiu i econòmic de la vitivinicultura ha estat modificat profundament en els darrers anys, tant per la liberalització dels intercanvis comercials i acords de l'Organització Mundial del Comerç com per les normes comunitàries emanades de la política agrària comuna.

Davant d'aquestes circumstàncies i per tal de fixar una normativa pròpia que permetés la fixació d'un marc eficaç en el sector vitivinícola de Catalunya, es va promulgar la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, la qual ha estat desenvolupada pel Decret 474/2004, de 28 de desembre.

D'altra banda, les circumstàncies del mercat han fet aconsellable en els darrers anys que el sector es doti d'instruments útils per fer front als reptes de la liberalització econòmica, els quals serveixin per a l'elaboració de vins de qualitat, produïts en zones determinades i que contribueixin al desenvolupament del sector.

La Denominació d'Origen Empordà es va crear per l'Ordre de 10 de juny de 1972. Aquesta Denominació d'Origen ha impulsat els vins produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit a la millora del desenvolupament d'una comarca on la importància del sector vitivinícola és significatiu.

La disposició addicional primera de la Llei 15/2002, de 27 de juny, va establir que els diferents consells reguladors havien d'adaptar els seus reglaments a aquesta Llei en el termini d'un any a partir de la seva entrada en vigor, fet que va realitzar el Consell Regulador de la Denominació d'Origen en prendre l'acord i trametre la proposta de Reglament a l'Institut Català de la Vinya i el Vi.

L'Ordre conté tres annexos, el primer del qual està dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen i conté els requisits de producció dels vins que s'hi emparen, els mètodes d'elaboració admesos, les mencions dels vins, la traçabilitat i la qualificació dels vins, les característiques, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions dels inscrits, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

A l'annex 2 s'indiquen els termes municipals o les àrees geogràfiques on es poden obtenir vins que siguin susceptibles d'emparament de la Denominació d'Origen Empordà i, finalment, a l'annex 3 es detallen les varietats de Vitis vinifera autoritzades o recomanades per a l'obtenció d'aquests vins.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i en ús de les facultats que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 6 d'abril de 1984, per la qual es modifica en part el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava i del seu Consell Regulador (DOGC núm. 435, de 18.5.1984).

Ordre de 24 de gener de 1985, de modificació de l'Ordre de 6 d'abril de 1984, que modificà el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava i del seu Consell Regulador (DOGC núm. 509, d'1.2.1985).

Ordre de 19 de desembre de 1985, per la qual es modifica, en part, el Reglament de la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava i del seu Consell Regulador (DOGC núm. 631, de 31.12.1985).

Ordre de 8 de juny de 1993, per la qual es modifica, en part, el Reglament dels vins de la Denominació d'Origen Empordà-Costa Brava i del seu Consell Regulador (DOGC núm. 1760, de 21.6.1993).

Barcelona, 16 de febrer de 2006

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Empordà

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Règim jurídic

D'acord amb el que disposa la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, i la resta de normativa comunitària i estatal, queden protegits per la Denominació d'Origen Empordà els vins que tinguin les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l'elaboració, l'envelliment, la designació i la comercialització, tots els requisits que s'exigeixen en aquest Reglament i en la resta de la legislació vigent.

Article 2

Protecció de la Denominació d'Origen

2.1 El nom de la Denominació d'Origen Empordà queda reservat als vins que compleixin els requisits i les condicions que estableix aquest Reglament.

2.2 El nom de la Denominació d'Origen Empordà és un bé de domini públic, i no pot ser objecte d'utilització individual, venda, alienació ni gravamen.

2.3 El nom de la Denominació d'Origen Empordà podrà ser utilitzat, i no se'n podrà negar l'ús a les persones físiques o jurídiques que ho sol·licitin i compleixin amb el que estableix aquest Reglament, amb l'excepció que se'ls imposi com a sanció la pèrdua temporal o definitiva del seu ús.

2.4 Queda prohibida la utilització en altres vins, dels noms, les marques, els termes, les expressions i els signes que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb els protegits, puguin induir a confusió amb els que són objecte d'aquest Reglament encara que vagin precedits dels termes "tipus", "estil", "cep", "embotellat en", "amb celler en" i altres expressions anàlogues.

2.5 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen i als noms de les subzones, als termes municipals i als seus agregats i tots els paratges que componen la zona de producció i envelliment.

Article 3

Competència en la defensa de la protecció de la Denominació d'Origen

La defensa de la Denominació d'Origen, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment, així com el foment i el control de la qualitat dels vins emparats, queden encomanats al Consell Regulador de la Denominació d'Origen, a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; i a altres administracions competents, en relació amb la seva defensa en la resta de l'Estat i en l'àmbit internacional.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

4.1 La zona de producció dels vins emparats per la Denominació d'Origen Empordà està constituïda per les parcel·les de vinya inscrites al Registre vitivinícola de Catalunya situades als termes municipals o àrees geogràfiques que s'indiquen a l'annex 2 d'aquesta disposició, que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de raïm de les varietats que s'indiquen a l'annex 3 d'aquesta disposició, amb la qualitat necessària per produir vins de les característiques específiques dels protegits per la Denominació.

Els noms de les subzones es podran utilitzar per completar la designació dels vins que procedeixin exclusivament d'aquestes subzones. Això no obstant, s'haurà d'incloure de manera obligatòria el nom de la Denominació d'Origen Empordà.

Els vins procedents de dues o més subzones únicament podran etiquetar-se amb el nom de la Denominació d'Origen Empordà.

4.2 La qualificació de les parcel·les de vinya a efectes de la seva inclusió a la zona de producció la realitzarà el Consell Regulador, hauran de quedar referenciades al Registre vitivinícola de Catalunya i de la manera que determini l'Institut Català de la Vinya i el Vi. Igualment, s'establiran les oportunes correspondències entre el Registre vitivinícola de Catalunya, el Registre de viticultors de la Denominació d'Origen Empordà i el cadastre, amb la localització correcta de les parcel·les a través del Sistema d'Informació Geogràfica (SIGPAC). Les parcel·les amb requeriments addicionals hauran de fer constar expressament aquesta condició per tal que es tingui en compte a l'hora de permetre o no la seva inclusió a la zona de producció i que indiqui les limitacions a què estan subjectes.

4.3 Cas que el titular de la parcel·la de vinya estigui en desacord amb la resolució del Consell Regulador, podrà recórrer davant el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que resoldrà, amb l'informe previ dels organismes tècnics que estimi necessaris.

4.4 La inclusió de nous municipis, que no estiguin inclosos a l'annex 2, dins la zona de producció de la Denominació d'Origen Empordà requerirà l'aprovació de la Comissió Rectora, que ho elevarà a l'Institut Català de la Vinya i el Vi per informe preceptiu, el qual podrà sol·licitar els informes tècnics que calguin, i correspon al/a la conseller/a d'Agricultura, Ramaderia i Pesca l'adopció de l'acord definitiu.

Article 5

Varietats de Vitis vinifera

5.1 L'elaboració dels vins protegits es realitzarà exclusivament amb raïms de les varietats de Vitis vinifera autoritzades i recomanades relacionades a l'annex 3 d'aquesta disposició.

5.2 El Consell Regula

dor podrà fomentar les plantacions de les varietats recomanades, i podrà fixar límits de superfície de noves plantacions amb altres varietats autoritzades en raó de les necessitats de producció de la Denominació d'Origen.

5.3 El Consell Regulador...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR