Decret 12/2013, de 5 d’abril, pel qual es creen el Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La seguretat alimentària és una exigència derivada de la Constitució espanyola, l’article 43 de la qual reconeix el dret a la protecció de la salut i atorga competència als poders públics per organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i els serveis necessaris.

L’article 31.4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, i modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, confereix a la Comunitat Autònoma la competència del desplegament legislatiu i l’execució en matèria de salut i sanitat.

D’altra banda, la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, inclou la promoció de la seguretat alimentària i la nutrició entre les prestacions en matèria de salut pública adreçades a fomentar, protegir i promoure la salut de les persones en l’esfera individual i col·lectiva.

La Unió Europea ha optat per un nivell elevat de protecció de la salut en allò que fa referència als problemes derivats de la producció i la comercialització dels aliments. Les propostes que recull el Llibre blanc de la seguretat alimentària de la Comissió —que constitueixen els principis i les accions en els quals s’ha d’inspirar la política de seguretat alimentària— s’han materialitzat amb l’aprovació de reglaments nous d’higiene de productes alimentaris i de regulació del control oficial, les directrius dels quals ha d’adoptar la nostra Comunitat Autònoma.

La seguretat alimentària necessita avui en dia ser abordada a partir dels tres elements que la integren, que són la determinació o l’avaluació científica dels riscs, la gestió i la comunicació. Alhora, la nova normativa europea estableix que s’ha de reflectir tenint en compte cadascun dels elements que integren la cadena alimentària, des de la producció primària fins a l’entrega dels aliments al consumidor.

Cada vegada hi ha més complexitat en la cadena alimentària, en els múltiples factors que poden influir-hi i en el major coneixement que es té sobre els avenços en l’àmbit científic, els riscs associats amb la producció i el consum d’aliments i, per tant, es fa necessari disposar d’uns òrgans que siguin capaços d’aportar un valor afegit a la seguretat dels aliments que es produeixen i consumeixen en la nostra comunitat.

Tot això sense perjudici de les funcions que en aquest sentit desenvolupen l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, amb les quals s’ha de col·laborar i treballar de manera coordinada.

Amb la creació del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa es pretén coordinar els departaments de l’Administració autonòmica que, directament o indirectament, tenen alguna cosa a veure amb la seguretat alimentària, especialment en les situacions d’alertes i crisis alimentàries, i col·laborar amb els agents socials, així com disposar d’un assessorament científic per poder adoptar mesures de gestió de riscs, i proporcionar al consumidor una informació adequada i transparent en matèria de seguretat alimentària. Així mateix, es pretén reunir en una norma única tots els òrgans competents en aquesta matèria que estan creats i regulats en normes disperses, i adaptar-los a la nova estructura administrativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta del conseller de Salut, Família i Benestar Social, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 5 d’abril de 2013,

DECRET

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte la creació del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa, així com la determinació de l’organització, del funcionament i del règim jurídic.

Capítol I

Del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària

Article 2

Naturalesa i àmbit d’actuació

  1. El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària és el màxim òrgan de coordinació en matèria de seguretat alimentària en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. És un òrgan col·legiat creat per garantir la col·laboració i la coordinació de les administracions públiques competents en la matèria, els sectors empresarials i professionals, els consumidors i les associacions científiques, en l’avaluació dels riscs alimentaris, així com gestionar-los i comunicar-los, especialment en situacions de crisi o d’emergència.

  3. L’àmbit d’actuació del Consell és la seguretat dels aliments destinats al consum humà i la seguretat de la cadena alimentària en totes les fases, incloent-hi aspectes com ara la nutrició.

  4. El Consell ha d’actuar per aconseguir el màxim nivell de seguretat alimentària mitjançant la coordinació de les actuacions de control, i ha de disposar per a això de la Comissió de Coordinació Administrativa.

  5. Les actuacions del Consell s’han d’emmarcar dins les directrius que emanen de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, així com d’altres organismes referents en la matèria d’àmbit internacional, com ara la Comissió del Codex Alimentarius i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.

Article 3

Adscripció orgànica

El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària s’adscriu a la conselleria competent en matèria de salut del Govern de les Illes Balears.

Article 4

Règim jurídic

  1. El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària disposa d’autonomia funcional i actua amb independència plena i objectivitat i amb submissió als principis que estableix l’article 3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  2. El Consell es regeix pel que estableixen la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears; la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears; la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; aquest Decret, i les normes pròpies de funcionament intern.

Article 5

Composició

  1. El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària està integrat pels membres següents:

    1. El titular de la conselleria competent en matèria de salut, que n’és el president.

    2. El titular de la direcció general competent en matèria de salut pública, que n’és el vicepresident primer.

    3. El titular de la direcció general competent en matèria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR