Decret 12/2013, de 5 d’abril, pel qual es creen el Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa
Sección | I. Disposicions generals |
Emisor | CONSELL DE GOVERN |
Rango de Ley | Decret |
La seguretat alimentària és una exigència derivada de la Constitució espanyola, l’article 43 de la qual reconeix el dret a la protecció de la salut i atorga competència als poders públics per organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i de les prestacions i els serveis necessaris.
L’article 31.4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, i modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, confereix a la Comunitat Autònoma la competència del desplegament legislatiu i l’execució en matèria de salut i sanitat.
D’altra banda, la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, inclou la promoció de la seguretat alimentària i la nutrició entre les prestacions en matèria de salut pública adreçades a fomentar, protegir i promoure la salut de les persones en l’esfera individual i col·lectiva.
La Unió Europea ha optat per un nivell elevat de protecció de la salut en allò que fa referència als problemes derivats de la producció i la comercialització dels aliments. Les propostes que recull el Llibre blanc de la seguretat alimentària de la Comissió —que constitueixen els principis i les accions en els quals s’ha d’inspirar la política de seguretat alimentària— s’han materialitzat amb l’aprovació de reglaments nous d’higiene de productes alimentaris i de regulació del control oficial, les directrius dels quals ha d’adoptar la nostra Comunitat Autònoma.
La seguretat alimentària necessita avui en dia ser abordada a partir dels tres elements que la integren, que són la determinació o l’avaluació científica dels riscs, la gestió i la comunicació. Alhora, la nova normativa europea estableix que s’ha de reflectir tenint en compte cadascun dels elements que integren la cadena alimentària, des de la producció primària fins a l’entrega dels aliments al consumidor.
Cada vegada hi ha més complexitat en la cadena alimentària, en els múltiples factors que poden influir-hi i en el major coneixement que es té sobre els avenços en l’àmbit científic, els riscs associats amb la producció i el consum d’aliments i, per tant, es fa necessari disposar d’uns òrgans que siguin capaços d’aportar un valor afegit a la seguretat dels aliments que es produeixen i consumeixen en la nostra comunitat.
Tot això sense perjudici de les funcions que en aquest sentit desenvolupen l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, amb les quals s’ha de col·laborar i treballar de manera coordinada.
Amb la creació del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa es pretén coordinar els departaments de l’Administració autonòmica que, directament o indirectament, tenen alguna cosa a veure amb la seguretat alimentària, especialment en les situacions d’alertes i crisis alimentàries, i col·laborar amb els agents socials, així com disposar d’un assessorament científic per poder adoptar mesures de gestió de riscs, i proporcionar al consumidor una informació adequada i transparent en matèria de seguretat alimentària. Així mateix, es pretén reunir en una norma única tots els òrgans competents en aquesta matèria que estan creats i regulats en normes disperses, i adaptar-los a la nova estructura administrativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Per tot això, a proposta del conseller de Salut, Família i Benestar Social, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 5 d’abril de 2013,
DECRET
Objecte
Aquest Decret té per objecte la creació del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària i la Comissió de Coordinació Administrativa, així com la determinació de l’organització, del funcionament i del règim jurídic.
Capítol I
Del Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària
Naturalesa i àmbit d’actuació
-
El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària és el màxim òrgan de coordinació en matèria de seguretat alimentària en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
-
És un òrgan col·legiat creat per garantir la col·laboració i la coordinació de les administracions públiques competents en la matèria, els sectors empresarials i professionals, els consumidors i les associacions científiques, en l’avaluació dels riscs alimentaris, així com gestionar-los i comunicar-los, especialment en situacions de crisi o d’emergència.
-
L’àmbit d’actuació del Consell és la seguretat dels aliments destinats al consum humà i la seguretat de la cadena alimentària en totes les fases, incloent-hi aspectes com ara la nutrició.
-
El Consell ha d’actuar per aconseguir el màxim nivell de seguretat alimentària mitjançant la coordinació de les actuacions de control, i ha de disposar per a això de la Comissió de Coordinació Administrativa.
-
Les actuacions del Consell s’han d’emmarcar dins les directrius que emanen de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, així com d’altres organismes referents en la matèria d’àmbit internacional, com ara la Comissió del Codex Alimentarius i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.
Adscripció orgànica
El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària s’adscriu a la conselleria competent en matèria de salut del Govern de les Illes Balears.
Règim jurídic
-
El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària disposa d’autonomia funcional i actua amb independència plena i objectivitat i amb submissió als principis que estableix l’article 3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
-
El Consell es regeix pel que estableixen la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears; la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears; la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; aquest Decret, i les normes pròpies de funcionament intern.
Composició
-
El Consell Autonòmic de Seguretat Alimentària està integrat pels membres següents:
-
El titular de la conselleria competent en matèria de salut, que n’és el president.
-
El titular de la direcció general competent en matèria de salut pública, que n’és el vicepresident primer.
-
El titular de la direcció general competent en matèria...
-
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba