ACORD GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyAcord

El Pla de Govern per als anys 2013-2016 s’articula a l’entorn de set grans eixos que volen donar respostes als reptes del país. Un d’aquests eixos se centra en el compromís del Govern amb la ciutadania per assolir una major agilitat i simplificació en la gestió administrativa, a la vegada que s’impulsen mesures relacionades amb el bon govern i la transparència administrativa, que sempre acompanyen qualsevol procés de simplificació.

D’altra banda, el 17 de setembre de 2012, el Govern va signar el Pla de Suport al Tercer Sector Social amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya amb l’objectiu de facilitar, potenciar i mantenir les activitats que aquestes entitats duen a terme en l’àmbit de l’atenció a les persones. Una part de les mesures previstes en aquest Pla són aquelles orientades a la simplificació administrativa dels processos relatius a l’àmbit d’actuació d’aquestes entitats, i més concretament, la simplificació dels procediments de sol·licitud, tramitació i justificació de les subvencions atorgades per l’Administració de la Generalitat, la revisió i simplificació dels procediments d’ordenació i de presentació de documentació acreditativa i l’adaptació de la normativa vigent en matèria de subvencions.

En aquesta mateixa línia, durant el darrer semestre, amb l’impuls i sota la coordinació del Departament de la Presidència i amb la participació dels diferents departaments de la Generalitat, s’ha constituït un grup de treball amb la finalitat de fer l’anàlisi i l’avaluació dels actuals procediments de gestió de subvencions duts a terme pels diferents departaments i de la seva normativa reguladora, amb l’objectiu d’elaborar, proposar i implementar mesures de millora i simplificació en aquests procediments conduents a l’homogeneïtzació de criteris en l’actuació dels gestors públics, la implementació generalitzada de procediments electrònics de tramitació de les subvencions i la posada en marxa d’una aplicació informàtica comuna, als efectes d’assolir una major eficàcia i eficiència en la gestió de l’actuació subvencional de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic.

Fruit d’aquesta col·laboració interdepartamental, i amb la finalitat d’homogeneïtzar i millorar la gestió de les polítiques de foment de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, esdevé aconsellable aprovar determinades mesures de simplificació i unificació dels criteris dels processos de gestió general de les subvencions, de conformitat amb el marc legal vigent a Catalunya i amb la normativa bàsica estatal sobre subvencions.

Amb aquest objectiu, s’aprova un model tipus de bases reguladores de subvencions en règim de concurrència competitiva, amb el propòsit que sigui d’ús general dins l’àmbit de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, tot garantint una regulació uniforme dels continguts aplicables amb caràcter general als diferents procediments de concessió de subvencions en aquell règim de concurrència.

De conformitat amb tot l’exposat, i a l’empara de l’article 49 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta conjunta de la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, i dels consellers de la Presidència i d’Economia i Coneixement, el Govern

Acorda:

  1. Aprovar el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, que figura com a annex d’aquest Acord, que ha de ser d’ús general respecte dels procediments de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva tramitats per l’Administració de la Generalitat i pels ens que conformen el seu sector públic. A aquests efectes, les respectives bases reguladores de cada subvenció hauran de respectar els continguts mínims d’aquest model tipus de bases, sens perjudici de les previsions complementàries i de les concrecions que expressament es puguin establir en aquelles bases.

    Així mateix, la modificació d’aquelles bases reguladores de subvencions ja publicades i vigents en la data en que té efectes aquest Acord, exigirà també la seva adequació, si fos necessari, als continguts d’aquest model tipus de bases.

  2. En tot cas, els procediments de concessió de subvencions ja iniciats amb anterioritat a la data en què té efectes aquest Acord, es regiran per les bases reguladores, generals i/o específiques, vigents en el moment de la seva convocatòria.

  3. Aquest Acord té efectes un cop transcorregut un mes a comptar des de l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

  4. Disposar la publicació d’aquest Acord al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

    Barcelona, 22 de juliol de 2014

    Jordi Baiget i Cantons

    Secretari del Govern

    Annex

    Model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic

    1 Objecte

    1.1 Aquest model tipus de bases reguladores és d’aplicació als procediments de concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l’Administració de la Generalitat i els ens que conformem el seu sector públic.

    A aquests efectes, s’entén per procediment de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, d’acord amb la legislació vigent en aquesta matèria, aquell mitjançant el qual la concessió de subvencions es realitza a través de la comparació de les sol·licituds presentades, per tal d’establir una prelació entre aquestes d’acord amb els criteris de valoració prèviament fixats a les bases reguladores i a la convocatòria, i d’adjudicar, dins el límit del crèdit disponible fixat a la convocatòria, aquelles que hagin obtingut major valoració en aplicació d’aquells criteris. No obstant, aquest model tipus de bases reguladores també és aplicable a aquells procediments les bases reguladores dels quals, de manera excepcional, preveuen el prorrateig, entre els beneficiaris de les subvencions, de l’import global màxim destinat a les subvencions, llevat d’aquells aspectes que no resultin d’aplicació per les singularitats procedimentals pròpies d’aquests procediments.

    1.2 Les bases reguladores de subvencions aprovades pels departaments i entitats competents en cada matèria en determinaran l’objecte i hauran de respectar els continguts mínims d’aquest model tipus de bases, sens perjudici de les previsions complementàries i de les concrecions que expressament es puguin establir en aquelles bases.

    Les bases reguladores de les subvencions o línies de subvencions que compleixin amb la definició d’ajuts d’Estat segons l’article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea indicaran el marc normatiu aplicable, així com els requisits a complir per les persones beneficiàries, les quanties i percentatges màxims d’ajut i les despeses subvencionables, les particularitats del procediment de concessió i la documentació exigible, el seu règim de publicitat i altres possibles requeriments complementaris que se’n derivin.

    1.3 Les subvencions finançades amb càrrec a fons de la Unió Europea es regiran per la normativa comunitària i per la resta de normes aplicables en cada cas, d’acord amb el que preveu l’article 6 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    1.4 Les subvencions finançades amb càrrec a fons estatals distribuïts en conferència sectorial es regiran per les normes aplicables en cada cas.

    2 Persones beneficiàries

    Poden ser beneficiàries de les subvencions les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i altres tipus d’unitats econòmiques o de patrimoni separat, tot i que no tinguin personalitat jurídica, que determinin les respectives bases reguladores.

    Així mateix, en poden ser beneficiàries, si ho preveuen les respectives bases reguladores, les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat tot i que no tingui personalitat jurídica.

    Quan es tracti d’agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s’han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l’acord de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de la subvenció que ha d’aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris. L’agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l’article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, els que determinin les respectives bases reguladores i els següents:

    Supòsit Requisit a complir
    D’aplicació a totes les persones sol·licitants
    A Informació sobre concurrència d’ajuts per la mateixa activitat Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.
    B Realització de l’activitat objecte de la subvenció utilitzant qualsevol element susceptible de generar drets d’autor Complir la normativa sobre propietat intel·lectual.
    Específiques en funció de les persones sol·licitants
    C Persones físiques empresàries Estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.
    D Entitats sense ànim de lucre Estar inscrites en el registre
    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR