ORDRE AAR/183/2008, de 25 d'abril, per la qual s'autoritza un percentatge superior de farratges que no procedeixin d'agricultura ecològica per a l'alimentació de bestiar herbívor en producció ramadera ecològica durant l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/183/2008, de 25 d'abril, per la qual s'autoritza un percentatge superior de farratges que no procedeixin d'agricultura ecològica per a l'alimentació de bestiar herbívor en producció ramadera ecològica durant l'any 2008.

L'evolució climàtica d'aquest any s'ha caracteritzat per una manca de precipitacions molt acusada, que està afectant diferents sectors agraris de l'àmbit territorial de Catalunya.

Els efectes de la sequera es mostren particularment desfavorables sobre la ramaderia extensiva, ja que la manca de pluja ha incidit sobre el desenvolupament de les pastures i la producció de farratges ecològics, especialment en les comarques de muntanya.

Aquestes condicions poden suposar així mateix una amenaça a la viabilitat i continuïtat de les explotacions ecològiques que es vegin afectades, donada la manca de disponibilitat de farratges d'origen ecològic tal com s'ha indicat en els mercats locals.

El Reglament CEE 2092/1991, del Consell, de 24 de juny, regula la producció agrícola ecològica i la seva indicació en els productes agraris i alimentaris.

L'annex I de la disposició esmentada determina els principis de producció ecològica en les explotacions, i l'apartat 4.2 de la lletra B estableix que l'alimentació dels animals ha d'assegurar-se a base d'aliments ecològics. No obstant això, l'apartat 4.8 de l'annex de referència preveu una excepció atès que permet l'ús d'una proporció limitada d'aliments convencionals d'origen agrícola si els ramaders poden demostrar a satisfacció de l'organisme o l'autoritat d'inspecció de l'Estat membre, que els és impossible obtenir aliments de producció exclusivament ecològica.

Ara bé, quan la producció farratgera es perd o s'imposen restriccions derivades fonamentalment d'unes condicions meteorològiques excepcionals, del brot de malalties infeccioses, de la contaminació amb substàncies tòxiques, o com a conseqüència d'incendis, les autoritats competents dels estats membres podran autoritzar, per un període limitat i per a una zona específica, un percentatge major d'aliments convencionals, sempre que l'autorització estigui justificada, tal com estableix l'apartat 4.9 de l'annex citat.

Tenint en compte l'anterior, i per tal de pal·liar els problemes de disponibilitat de farratges de les explotacions ramaderes ecològiques dedicades a la cria i l'engreix de bestiar herbívor, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides pel Reglament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR