ORDRE SLT/192/2017, de 3 d'agost, per la qual es crea el Programa de prevenció, control i atenció al virus d'immunodeficiència humana, les infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

El Pla de salut de Catalunya per al període 2016-2020, aprovat per l'Acord GOV/101/2016, de 19 de juliol, proposa unes àrees prioritàries d'actuacions públiques en matèria de salut que destaquen perquè són causa de mortalitat, de morbiditat, de discapacitat, de dependència i, en qualsevol cas, de patiment i dolor, i que es focalitzen, entre d'altres, a reduir l'impacte de malalties prevalents, com ara la produïda per la infecció pel virus d'immunodeficiència humana (VIH) i les infeccions de transmissió sexual (ITS).

El Govern ha aprovat el Pla d'acció enfront del virus d'immunodeficiència humana i altres infeccions de transmissió sexual 2016-2020 per l'Acord GOV/15/2017, de 21 de febrer, amb l'objectiu de millorar la situació actual a Catalunya de les persones afectades per aquestes malalties i facilitar l'adopció i la implementació de les mesures necessàries per reduir-ne la incidència en el conjunt de la població, així com millorar l'accés al tractament i la qualitat de vida de les persones contagiades, reduir l'estigmatització social que representen aquestes patologies, mitjançant l'acció comunitària, i afavorir la inclusió social de les persones afectades.

Tot i les millores substancials en la prevenció de la infecció pel VIH des que es van implementar les primeres polítiques sanitàries públiques per afrontar-lo, a Catalunya s'estima que al voltant de 35.000 persones n'estan infectades, tot i que un 25% de les persones afectades no ho saben. En els últims deu anys, malgrat els esforços dedicats a disminuir-ne la incidència, el nombre de nous diagnòstics s'ha mantingut estable.

Pel que fa a les ITS, en els darrers deu anys s'ha produït un augment important en notificació d'aquestes malalties, la qual cosa reflecteix la millora dels sistemes de vigilància epidemiològica al territori alhora que també constata un increment de la incidència real d'aquestes infeccions.

Quant a les hepatitis víriques (HV), la introducció de la vacunació universal contra els virus de l'hepatitis A i B en el calendari de vacunacions sistemàtiques ha possibilitat que a Catalunya aquestes infeccions no representin actualment un problema de salut pública, però és important continuar monitorant la cobertura de la vacunació en poblacions clau. L'hepatitis C, malgrat que actualment té un tractament efectiu, com a patologia continua tenint una alta càrrega de malaltia relacionada tant amb la qualitat i l'expectativa de vida de les persones afectades com amb els alts costos sanitaris associats. Per això, en absència d'una vacuna i tenint en compte que s'estima que hi ha més d'un 50% de casos no identificats, les actuacions de prevenció i control en relació amb l'hepatitis C són prioritàries.

En aquest context és imprescindible dissenyar una resposta institucional transversal que disposi del suport i la participació activa de tots els agents implicats en la prevenció i el maneig d'aquestes infeccions. Aquesta resposta organitzada, en general, ha d'estar basada en l'evidència científica, ha de ser consensuada, coherent, efectiva, dotada de prou recursos, inspirada en les recomanacions internacionals i alineada amb l'estratègia de l'Acord nacional per afrontar l'epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l'estigma relacionat amb aquest virus. En particular, la vigilància epidemiològica, el monitoratge i l'avaluació, la prevenció i el control, la detecció i el tractament precoços, així com la lluita contra l'estigma i la discriminació, han de ser elements clau i imprescindibles d'aquesta resposta transversal i coordinada entre tots els agents implicats.

En el marc d'aquesta política institucional, el Departament de Salut vol prendre la iniciativa amb la creació d'un programa de prevenció, control i atenció a la infecció pel virus d'immunodeficiència humana (VIH), les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les hepatitis víriques...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR