ORDRE PDA/131/2019, de 9 de juliol, per la qual es creen els Premis DonaTIC del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i se n'aproven les bases reguladores.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Polítiques Digitals i Administració Pública
Rango de LeyOrdre

El 28 d'octubre de 2014 el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l'Estratègia SmartCAT, que, alineada amb l'Estratègia Europa 2020 de la Comissió Europea, estén el concepte de ciutat intel·ligent ( smart city ) a escala de país i desplega un programa que aprofita l'ús de les tecnologies digitals i intel·ligents per tal d'innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora.

Una línia prioritària del desplegament d'aquesta Estratègia és el Pla DonaTIC, que té per objectiu incrementar la presència de les dones en el món de les TIC i potenciar totes aquelles activitats que estiguin orientades a:

―garantir el no sexisme i reduir el ciberassetjament en l'àmbit de les TIC

―promocionar l'accés de les dones a les TIC i fomentar l'emprenedoria

―promocionar les vocacions tecnològiques entre les dones

L'any 2015 es va impulsar de manera conjunta entre Tertúlia Digital Associació i l'Estratègia SmartCAT de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona el 12×12 Congress, com a punt de trobada de les TIC catalanes. Dins d'aquest congrés, va destacar el premi 12×12 Dona TIC que atorga distincions a dones que, en àmbits diferents, s'han destacat en la utilització de les TIC en el seu treball.

Des de la seva creació, fruit d'aquesta col·laboració publicoprivada, s'han convocat quatre edicions del Premi 12×12 Dona TIC, les quals han tingut una gran participació i s'han consolidat com un referent a l'hora de reconèixer i divulgar la feina de les estudiants i professionals catalanes en l'àmbit tecnològic.

En totes les edicions la Secretaria de Polítiques Digitals ha estat la impulsora del premi, en els diferents àmbits, juntament amb els altres agents que hi participen, i sempre ha estat lliurat per la Generalitat de Catalunya.

Per contribuir d'una manera més efectiva a aixecar el sostre de vidre existent en el sector de les TIC, pel que fa a la presència de les dones, i a fomentar la participació i l'apoderament de les dones en la construcció de la societat digital amb criteris d'igualtat, es vol visibilitzar i potenciar més àmpliament aquest premi al ser convocat per una administració pública. Per això, la Secretaria de Polítiques Digitals, d'acord amb el que estableix l'article 32 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, considera necessari dotar aquest premi d'estructura administrativa, consolidant d'aquesta manera l'apoderament de les dones dins del mon de les TIC com a línia prioritària i estratègica del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

La present Ordre actualitza la denominació dels Premis, dota els Premis DonaTIC de regulació pròpia i es dóna transparència a tot el procés.

D'altra banda, es vol reconèixer la gran tasca realitzada en les edicions anteriors per la resta d'agents involucrats i reconèixer la seva col·laboració, per això es manté l'ordre de convocatòria.

El Decret 1/2018, de 19 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, estableix com a competències del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, entre d'altres, les telecomunicacions, la societat digital i la confecció i direcció de les polítiques d'innovació del sector de les tecnologies digitals avançades.

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, en el marc de les seves competències, convoca els Premis DonaTIC amb l'objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en les noves tecnologies i donar referents a les nenes i adolescents que es plantegen dedicar-se a les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).

Per això,

Ordeno:

Article 1

Creació

Crear els Premis DonaTIC, que reconeixen el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Establir set categories, i quatre subcategories, excloents entre si.

Les set categories són:

  1. Emprenedora,

  2. Professional,

  3. Acadèmica/Investigadora

  4. Divulgadora

  5. DonaTIC Revelació

  6. Estudiant TIC

    f.1) subcategoria: Estudiant TIC Universitària

    f.2) subcategoria: Estudiant TIC FP

  7. Iniciatives Referents

    g.1) subcategoria: Iniciativa Referent Empresarial

    g.2) subcategoria:Iniciativa Referent d'Entitat, Centre Formatiu/Institució).

Article 2

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR