ORDEN EMT/167/2021, de 2 de agosto, por la que se aprueban las bases que deben regir la convocatoria de subvenciones a la Red de ateneos cooperativos, proyectos singulares y proyectos transversales de apoyo a la economía social y solidaria, para la promoción, difusión y fomento de proyectos de economía social y cooperativa.

ELIeli/es-ct/o/2021/08/02/emt167/dof
Fecha de disposición02 Agosto 2021
Fecha de publicación05 Agosto 2021
EmisorDepartament d'Empresa i Treball

Es considera clau que les empreses d'economia social i solidària i del cooperativisme promoguin, en xarxa, sinergies conjuntes que permetin aprofitar millor totes les oportunitats i els recursos disponibles per consolidar i enfortir els seus projectes, i les noves iniciatives resultants, i poder així afrontar millor els reptes del sector i de la globalització econòmica.

Aquesta Ordre vol donar resposta a les necessitats urgents d'una economia més sostenible, arrelada al territori i que promogui la creació de llocs de treball amb condicions de qualitat, i contribuir a ser l'element catalitzador no només per a la creació de noves empreses d'economia social i solidària, sinó també per facilitar l'estabilitat i l'enfortiment de les ja existents que actuen com a motor de generació d'ocupació al territori. Es considera que la cooperació entre empreses és un aspecte clau per al seu enfortiment.

Les subvencions d'aquesta Ordre tenen l'objectiu de respondre a les necessitats actuals de projectes singulars de suport a l'economia social i solidària, així com a la promoció d'altres projectes amb un caràcter més transversal i de suport al programa d'economia social, a través del suport a la Xarxa d'ateneus cooperatius. També ofereix suport a la coordinació de tots els projectes i visibilitat del cooperativisme i de l'economia social i solidària arreu del territori català.

Després dels anys d'implementació de la convocatòria de subvencions anuals per als ateneus s'ha pogut comprovar que els processos de formació, creació i acompanyament de cooperatives i entitats de l'economia social, i també la creació de llocs de treball en aquest àmbit, respon a un itinerari d'objectius, accions i serveis que, per aconseguir els màxims resultats, necessiten una continuïtat i d'un plantejament de projecte a 3 anys. Per optimitzar l'execució i millorar l'organització de l'itinerari d'objectius, accions i serveis, s'estableix el caràcter pluriennal del programa de la Xarxa d'ateneus cooperatius, i s'evita així el caràcter antieconòmic i els costos elevats que suposa la realització en un sol any.

Cal afegir que en aquesta Ordre es planteja la construcció dels ateneus al voltant d'una aliança d'un mínim de 15 cooperatives, entitats de l'economia social i solidària i ens locals. Això suposa la creació d'una xarxa de treball territorial que farà un plantejament estratègic de desenvolupament econòmic, per la qual cosa esdevé convenient i necessari la temporalitat pluriennal. Amb l'objectiu de continuar avançant en aquesta línia s'introdueixen un seguit de millores, fruit de l'experiència anterior, tant en elements de governança i gestió de l'ateneu cooperatiu, com d'ampliació i nova distribució d'ateneus segons el territori, amb la possibilitat d'establir diferents tipologies de cercles (cercles territorials i cercles sectorials) que permeten actuar amb més aprofundiment i especialitat.

S'introdueix així una nova definició d'eixos i serveis de la Xarxa d'ateneus cooperatius en coherència amb el treball de reflexió conjunta dels darrers anys i es continuen promovent, entre altres, els objectius següents:

Afavorir els processos de relleu empresarial en empreses de l'economia social o transformar empreses existents en empreses de l'economia social i solidària.

Conèixer, dinamitzar i activar els sectors socioeconòmics estratègics del territori de referència i crear espais i contextos propicis per a la innovació socioeconòmica.

Crear mercat social als territoris de referència i estendre els valors i les pràctiques de l'economia social i solidària.

El suport als projectes singulars de promoció de l'economia social s'orienta a facilitar i incentivar la realització d'actuacions estratègiques innovadores o complementàries de les empreses d'economia social que reforcin la seva viabilitat i l'ocupació i fomentin la reactivació econòmica i la competitivitat de l'economia. Per això s'estableixen els tipus de projectes singulars següents:

Projectes singulars de reactivació econòmica (eix A).

Projectes singulars de reactivació econòmica integrals (eix B).

Projectes singulars d'alt impacte estratègic de l'economia social (eix C).

Projectes singulars de cooperativisme de plataforma o distribució logística (eix D).

Projectes singulars de transformació i millora (eix E).

En el marc dels projectes transversals en suport a l'economia social i solidària i el cooperativisme s'incorporen dos nous programes: les cooperatives d'alumnes i el suport a les cooperatives de segon grau.

L'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible és un full de ruta de les Nacions Unides per disposar d'un marc consensuat d'actuació davant els reptes globals de la humanitat. Aquest full de ruta estableix 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i 169 fites de tipus econòmic, social i ambiental. Per traduir els objectius en accions efectives, les Nacions Unides encoratja a desenvolupar respostes nacionals ambicioses per aplicar aquesta agenda i a crear aliances de col·laboració entre actors per assolir els ODS. Responent a aquest mandat internacional, el 14 de febrer de 2017 el Govern va adoptar l'Acord per a l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya i de creació de la Comissió Interdepartamental per a l'elaboració del Pla a Catalunya.

La Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, del Departament d'Empresa i Treball, inclou, entre les seves funcions:

Planificar les actuacions de difusió, promoció i foment de les cooperatives i les societats laborals, i enfortir les relacions amb la resta d'agents implicats en el foment i la promoció d'aquestes societats en el territori.

Enfortir i consolidar els ateneus cooperatius com a estratègia territorial de desenvolupament econòmic cooperatiu i social que promou l'emprenedoria col·lectiva, la creació de llocs de treball, les empreses cooperatives i els ecosistemes cooperatius d'economia social i solidària.

Reforçar les línies de promoció i suport de projectes singulars per a cooperatives i vetllar per la seva implantació arreu del territori, mitjançant mecanismes públics establerts o altres d'anàlegs, i optimitzar el seu funcionament i coordinació.

Aquesta Ordre es configura, en el marc del Programa d'economia social, com a instrument de foment de l'ocupació i de suport a projectes de creació i creixement de l'economia social i cooperativa a Catalunya. El seu objectiu principal és ampliar els recursos i les activitats dirigides a fomentar i donar suport a l'economia social i cooperativa, així com unificar mitjançant un únic instrument les bases reguladores de les subvencions per al foment dels projectes singulars i de la Xarxa d'ateneus cooperatius, així com per a la continuïtat dels projectes transversals del Programa d'economia social i la coordinació i l'assistència metodològica de les activitats.

Així, aquesta Ordre ha de permetre evitar duplicitats, afavorir l'eficiència i millorar l'aprofitament de les mesures i els recursos generats en els diferents àmbits d'actuacions i territoris, i s'articula en quatre línies de subvenció:

La Línia 1, Xarxa d'ateneus cooperatius: promoguts per entitats de l'economia social, esdevenen els espais de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament en l'àmbit de l'economia social i cooperativa per a l'acompanyament de les persones per a l'emprenedoria col·lectiva i a la creació de cooperatives i llocs de treball mitjançant un itinerari vinculat a serveis i accions. La Línia 1 s'estableix amb la voluntat de donar suport a la continuïtat dels ateneus cooperatius ja constituïts d'acord amb l'Ordre TSF/315/2016, de 22 de novembre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions per a projectes generadors d'ocupació i de creació de cooperatives i societats laborals, a través de la Xarxa d'ateneus cooperatius, de projectes singulars, i de projectes de coordinació dins el marc del Programa Aracoop (DOGC núm. 7255, de 25.11.2016), i amb l'Ordre TSF/234/2017, de 13 d'octubre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a projectes singulars, la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop, per al foment de l'economia social i del cooperativisme (DOGC núm. 7477, de 19.10.2017), adaptant l'estructura dels ateneus cooperatius al model que aportarà participació en la seva governança i ampliant la creació de nous ateneus cooperatius i cercles cooperatius per poder augmentar la proximitat i l'àmbit de cobertura territorial dels serveis que s'ofereixen.

La Línia 2, Projectes singulars de promoció de l'economia social i solidària, creació de cooperatives i projectes d'intercooperació: mesures de suport a projectes singulars per a la reactivació socioeconòmica d'empreses cooperatives i de l'economia social, apostant perquè l'economia social i solidària sigui una proposta a tenir en compte per minimitzar l'impacte de la pandèmia i postpandèmia sobre l'ocupació i l'activitat socioempresarial, perquè és una peça clau per assolir un model de desenvolupament socioeconòmic sostenible, divers i centrat en les persones i arrelat al territori. Aquest suport es planteja orientat al desenvolupament i la posada en marxa de nous projectes singulars en el marc de l'economia social i solidària, amb la voluntat que puguin esdevenir posteriorment projectes consolidats des del punt de vista econòmic i societari. Per aquest motiu, els projectes han de tenir en compte tots els elements necessaris que millor garanteixin el seu enfortiment posterior i la consolidació a mitjà i llarg termini. Així mateix, s'aposta per projectes enfocats a la reactivació econòmica, amb un impacte estratègic alt en l'economia social, i es donarà suport, específicament, al cooperativisme de plataforma o distribució logística.

La Línia 3, Projectes de suport a l'economia social i solidària i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR