ORDRE ARP/188/2020, de 28 d'octubre, per la qual s'aprova el Pla de gestió per a les embarcacions de marisqueig amb dragues per a embarcació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La zona costanera litoral sosté una elevada pressió antròpica a causa de multitud d'usos i activitats, tant des del punt de vista de la pràctica professional pesquera i marisquera, activitat, aquesta última, amb elevada dependència de les zones costaneres poc profundes, com de les activitats turístiques i industrials. Per això, aquesta franja és objecte de diverses mesures de protecció i gestió per part de les diferents administracions implicades.

La Política Pesquera Comuna (PPC), aprovada pel Reglament (UE) 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre, constitueix el marc general de regulació en matèria de pesca de la Unió Europea. D'acord amb l'article 2, els seus objectius són garantir que les activitats pesqueres siguin ambientalment, econòmicament i socialment sostenibles partint de l'aplicació d'una gestió amb enfocament ecosistèmic i procurant assegurar una explotació dels recursos biològics marins vius que permeti el restabliment i manteniment de les poblacions capturades en uns nivells capaços de produir el Rendiment Màxim Sostenible (RMS).

El Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es va modificar el Reglament (CEE) 2847/93 i es va derogar el Reglament 1626/94, estableix en l'article 19 l'obligació per als estats membres de la Unió Europea d'aprovar plans de gestió per a les pesqueries de determinats arts de pesca, entre els quals hi ha les dragues per a embarcació que treballin en les seves aigües territorials.

La definició de draga per a embarcació es correspon amb la definició de l'article 2.1 b) del Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) 2847/93 i es deroga el Reglament 1626/94.

El primer Pla de gestió de la modalitat de marisqueig mitjançant dragues per a embarcació va ser aprovat mitjançant l'Ordre ARP/219/2016, de 3 d'agost, on es va incorporar l'execució d'un programa de seguiment científic durant el seu primer any de vigència per determinar, de manera concloent, si la draga per a embarcació utilitzada a Catalunya es corresponia o no amb la definició de draga del Reglament (CE) 1967/2006, de 21 de desembre.

A l'octubre de 2016, l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) va donar inici al seguiment científic exigit per a la modalitat de dragues per a embarcació. Paral·lelament, l'Administració pesquera catalana va dur a terme un monitoratge tècnic encaminat a donar suport als resultats del seguiment i a obtenir la més completa informació sobre la pesquera. Amb els resultats obtinguts, es va poder constatar que, efectivament, el "rastell de cadenes" que opera al litoral mediterrani català compleix els requisits previstos a la reglamentació europea pel que fa a les característiques tècniques i la composició de captures que ha de reunir una draga per a embarcació.

D'altra banda, les conclusions del seguiment cientificotècnic van revelar la necessitat d'adaptar determinades mesures previstes en el PGDE en relació amb el control de l'esforç pesquer, les mesures tècniques i les mesures de control perquè s'adeqüessin millor als resultats obtinguts sobre la dinàmica de les flotes i la productivitat dels caladors. La incorporació d'aquestes mesures necessàries es va dur a terme mitjançant la redacció d'un projecte de nou Pla de gestió que va ser enviat a la Comissió Europea en el mes de març de 2018, en finalitzar l'anàlisi de les dades.

Mitjançant l'Ordre ARP/114/2018, de 6 de juliol, es va aprovar el Pla de gestió vigent fins ara, que restringeix la zona autoritzada per al marisqueig amb dragues per a embarcació a la zona sud del delta de l'Ebre. Aquesta àrea és la que va mostrar el menor impacte de l'activitat, el major rendiment econòmic i el millor estat de les principals espècies objectiu en el programa de seguiment científic.

De manera complementària, i a fi de millorar l'estat de les poblacions explotades i augmentar la sostenibilitat ambiental de la zona i la sostenibilitat econòmica del sector dependent, el pla de gestió vigent va incorporar una substancial reducció de l'esforç pesquer mitjançant la reducció del nombre màxim de permisos especials a atorgar, la disminució de les jornades màximes anuals a repartir entre les barques autoritzades i la reducció d'hores efectives de marisqueig per la incorporació de la possibilitat de complementar l'activitat amb altres dos ormeigs per a la captura de marisc, els cadups i les cargoleres.

Posteriorment a la seva publicació, i des d'octubre de 2018 fins al març de 2020, els serveis competents de la Comissió Europea i la Direcció General de Pesca i Afers Marítims han estat examinant i debatent sobre les mesures de gestió de la modalitat de marisqueig amb dragues per a embarcació. Finalment, el 5 de març de 2020, la Comissió Europea ha aprovat l'última versió del projecte del nou Pla de gestió de la modalitat de marisqueig mitjançant dragues per a embarcació.

Aquest nou Pla de gestió planteja canvis respecte de l'Ordre ARP/114/2018, de 6 de juliol. Els més significatius són la prohibició de la captura dirigida de rossellona a causa de la baixa densitat de les poblacions d'aquesta espècie, la reducció de les jornades màximes a 2.061 amb l'objectiu de reduir l'esforç pesquer, i la incorporació del “monet” com a ormeig permès durant una jornada de dedicació a dragues per a embarcació.

Tot i que les modificacions aprovades afecten només de manera parcial el contingut del pla de gestió vigent, en compliment del principi de simplicitat, claredat i proximitat a la ciutadania que ha de regir l'actuació de les administracions públiques, es considera necessari aprovar un nou pla i derogar l'aprovat mitjançat l'Ordre ARP/114/2018, de 6 de juliol.

En el marc normatiu europeu esmentat i d'acord amb la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, el Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya, estableix un model de regulació de la pesca extractiva basat, d'una banda, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR