ORDEN ACC/80/2024, de 19 de abril, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas de minimis para la promoción y la certificación de los productos con distintivos de origen y calidad de los alimentos y la artesanía alimentaria en Cataluña.

Fecha de disposición19 Abril 2024
Fecha de publicación24 Abril 2024
ELIeli/es-ct/o/2024/04/19/acc80/dof
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Aquestes bases tenen per objecte el foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, i han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) dona suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament, als productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vitivinícola protegida (DOP), indicació geogràfica protegida vitivinícola (IGP) i especialitat tradicional garantida (ETG).

Amb aquestes bases, s'estableixen els ajuts als distintius d'origen i de qualitat dels productes agroalimentaris DOP vitivinícola, DOP, IGP i ETG que possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció o elaboració i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i la Llei 2/2020, de 5 de març, de la vitivinicultura. Així mateix, l'artesania alimentària, regulada per la Llei 14/2003, de 13 de juny, es defineix com l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen a les persones consumidores un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. L'artesania ocupa un punt important d'inflexió entre el consum del producte sense transformar i la indústria de l'alimentació. A més, les entitats associatives d'artesans i artesanes sense ànim de lucre proporcionen a les persones associades assessorament i informació sobre l'adaptació a les noves tecnologies, i, al mateix temps, uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt de persones artesanes associades i augmentin el coneixement de la producció artesanal alimentària entre les persones consumidores.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2014-2022, amb el vistiplau previ del Govern de la Generalitat de Catalunya, de 15 de juliol de 2014, i aprovat per la Comissió Europea mitjançant la Decisió d'execució C (2015) 5325 final, de 28 de juliol de 2015, preveu dues operacions: l'operació 1, destinada al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes que participen per primera vegada en un d'aquests programes a partir de l'1 de gener de 2014, i l'operació 2, destinada al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat, però només per als productes registrats a la Comissió Europea i els lligats a la producció.

El Reglament (UE) 2020/2220 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de desembre de 2020, estableix disposicions transitòries relatives, entre d'altres, a l'ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i preveu que els estats membres puguin continuar contraient compromisos jurídics amb beneficiaris els anys 2021, 2022, 2023 i 2024, en virtut del Reglament (UE) 1305/2013, de 17 de desembre de 2013.

El Programa de desenvolupament rural (PDR) de 2014-2022 no preveu ajuts per a les associacions d'artesans alimentaris ni tampoc per als productes no lligats a la producció inclosos en un distintiu d'origen i qualitat o que encara no estiguin registrats definitivament a la UE. No obstant això, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol fomentar la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya, per la qual cosa considera necessari convocar línies d'ajut que incloguin aquestes actuacions i els sotmet al règim d'ajuts de minimis.

Per tot l'exposat, es publica aquesta Ordre d'ajuts per als distintius d'origen i qualitat DOP vitivinícola, DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional que no es poden acollir al PDR, també per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG, així com per a la promoció de l'artesania alimentària.

D'acord amb el que disposen el Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital, la Llei 6/2020, d'11 de novembre, reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques.

Atesa la naturalesa jurídica del col·lectiu de persones beneficiàries a qui van adreçats aquests ajuts, s'estableix la tramitació administrativa per mitjans electrònics, de conformitat amb l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 43.2 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost.

El règim d'aquests ajuts és el que estableix el Reglament (UE) 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L-2831, de 15.12.2023).

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

 

Ordeno:

 

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

 

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases jurídiques aprovades en l'article 1, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

 

 

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ACC/129/2023, de 22 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya (DOGC núm. 88924, de 26.5.2023), que només resta d'aplicació als ajuts convocats a l'empara seva.

 

 

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

Barcelona, 19 d'abril de 2024

 

David Mascort Subiranas

Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

 

Annex 1

Bases reguladores

 

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és establir-ne quatre línies:

1.1 La promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional –d'ara endavant, línia d'ajut 1–.

1.2 El control i la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari i dels productes amb reconeixement provisional, excloses les vitivinícoles –d'ara endavant, línia d'ajut 2–.

1.3 El control i la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles –d'ara en endavant, línia d'ajut 3–.

1.4 El foment de l'artesania alimentària a Catalunya –d'ara endavant, línia d'ajut 4–.

 

—2 Persones beneficiàries

2.1 Per a la línia d'ajut 1, poden ser persones beneficiàries:

a) Els consells reguladors o les entitats associatives sense ànim de lucre de productes amb DOP o IGP que no tinguin productors de base inscrits en el registre comunitari o els que tenen un reconeixement provisional.

b) Les entitats associatives sense ànim de lucre de productes amb ETG.

2.2 Per a la línia d'ajut 2, poden ser persones beneficiàries:

a) Els consells reguladors o les entitats associatives sense ànim de lucre de les DOP i les IGP, excloses les vitivinícoles.

b) Les entitats associatives de Catalunya d'elaboradors sense ànim de lucre de productes amb ETG.

2.3 Per a la línia d'ajut 3, poden ser persones beneficiàries els consells reguladors de les DOP vitivinícoles.

2.4 Per a la línia d'ajut 4, poden ser persones beneficiàries d'aquests ajuts les entitats associatives d'artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d'una única activitat artesanal alimentària regulada i inclosa en el repertori d'oficis d'artesania alimentària que estableix l'annex 2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desplega la Llei 14/2003, de 13 de juny, que estiguin inscrites en el registre corresponent de la Generalitat de Catalunya.

 

—3 Requisits i incompatibilitats

3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

a) El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

b) Presentar declaració sobre si s'han demanat o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, i fer-hi constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada o obtinguda.

En cas d'haver rebut ajuts de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, que l'ajut global de minimis que s'hagi rebut no superi els límits establerts.

c) En cas d'empreses amb 50 o més persones treballadores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa que preveu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR