ORDEN ACC/48/2024, de 13 de marzo, por la que se aprueban las bases reguladoras de las subvenciones a entidades ambientales sin ánimo de lucro de Cataluña para la financiación de proyectos que mejoren el estado de conservación del patrimonio natural y la biodiversidad en los espacios naturales protegidos en colaboración con los entes locales.

Fecha de disposición13 Marzo 2024
Fecha de publicación18 Marzo 2024
ELIeli/es-ct/o/2024/03/13/acc48/dof
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Llei 12/1985, d'espais naturals, estableix un sistema d'espais naturals protegits que necessiten protecció i gestió per a la seva conservació. Tot i que la delimitació i la classificació d'aquests espais s'ha fet correctament, aproximadament dues terceres parts dels espais d'aquest sistema no disposen d'instruments suficients per a la seva gestió efectiva en favor de la conservació de la biodiversitat ni la dinamització local en favor del desenvolupament sostenible de les comunitats que en formen part.

La Generalitat de Catalunya disposa de dades objectives que assenyalen una pèrdua molt important del patrimoni natural. Els informes d'aplicació de les directives europees per al període 2013-2018 assenyalen que un 59% dels hàbitats i un 75% de les espècies d'interès comunitari estan en un estat de conservació desfavorable. Així mateix, l'Informe sobre l'estat de la natura a Catalunya 2020 i les dades de l'indicador LPI-CAT (Living Planet Index adaptat a Catalunya) assenyalen per a l'any 2019 i per a 321 espècies de les quals es tenen dades precises una pèrdua d'un 25% de les seves poblacions des de l'any 2002. Aquestes dades evidencien la necessitat d'estendre la gestió activa del patrimoni natural al conjunt dels espais naturals protegits.

Impulsar sinergies positives per a la conservació d'aquests espais passa principalment per la col·laboració amb els diferents actors del territori amb vocació de servei públic. En aquest cas, identifiquem el món local com a actor públic més proper al territori i les entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental amb el màxim coneixement del territori que gestionen. Entenem que la manera més efectiva de dinamitzar aquests espais és la col·laboració entre els actors amb l'impuls de projectes que abordin globalment la conservació i dinamització de la biodiversitat de manera coordinada i participada. Aquestes bases reguladores pretenen generar una dinàmica positiva en favor d'una gestió sostenible d'aquests espais que acabi repercutint en la conservació de la seva biodiversitat a llarg termini.

En l'elaboració d'aquesta disposició, s'han valorat les repercussions i els efectes de l'establiment d'aquestes subvencions, i se subjecten al compliment dels principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera establerts en l'article 7 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril.

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a les entitats ambientals sense ànim de lucre de Catalunya mitjançant una subvenció, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de les subvencions destinades al finançament de projectes que millorin l'estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat en els espais naturals protegits, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública de les subvencions regulades en les bases aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 2.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 13 de març de 2024

David Mascort Subiranas

Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte de les subvencions

L'objecte de les subvencions que estableix l'Ordre és donar suport a projectes destinats a millorar l'estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat en espais naturals protegits sense òrgan de gestió de Catalunya mitjançant la col·laboració entre els actors del territori i amb un enfocament transversal que vagi des del seguiment de l'estat de conservació de l'espai, la planificació, la gestió i l'educació ambiental fins a la regulació, prevegi estratègies efectives de gestió sostenible en el territori afectat i promogui la conservació de les espècies amenaçades i els hàbitats protegits.

Es podran incloure en el marc del projecte inversions en espais no protegits que figurin al Catàleg de zones humides de Catalunya, sempre que tinguin una relació directa amb el seu objecte.

Els projectes han de tenir una incidència positiva sobre els hàbitats i les espècies protegides i/o amenaçades i/o sobre espècies clau per al funcionament dels processos ecològics o la geodiversitat.

Les accions de conservació han de ser coherents amb l'estratègia de l'ÉSNATURA (Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya), amb el MAP (Marc d'acció prioritària) i els instruments de gestió i de xarxa Natura 2000 i amb els instruments de planificació i gestió de l'espai i les espècies afectades.

Els projectes han de consignar com a mínim un 25% del seu pressupost a accions de conservació i gestió, un 10% a accions de recerca i coneixement, un 10% a accions d'educació, divulgació i comunicació, un 10% a gestió de l'ús públic i un 5% a accions de voluntariat.

Les actuacions plantejades en el projecte han de contribuir als objectius i les línies d'actuació de l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya.

Quan les actuacions afectin la conservació d'espècies o hàbitats protegits o d'interès comunitari, cal que incloguin:

Per espècies:

1. Mantenir la distribució actual, la població o l'hàbitat per a l'espècie.

2. Ampliar la distribució actual de l'espècie.

3. Augmentar la mida de la població i/o millorar la dinàmica de població; inclou millorar l'èxit de la reproducció, reduir la mortalitat i millorar l'estructura edat/sexe.

4. Restaurar l'hàbitat de l'espècie.

5. Millorar el coneixement sobre l'espècie.

6. Augmentar la sensibilització de la població (entenent població per ciutadania, població local, escoles, professionals, empreses...) sobre l'espècie i la seva implicació per a la seva conservació.

Per hàbitats:

1. Mantenir l'àrea de distribució actual, la superfície o l'estructura i les funcions del tipus d'hàbitat.

2. Ampliar la distribució actual de l'hàbitat.

3. Augmentar la superfície del tipus d'hàbitat.

4. Restaurar l'hàbitat (estructura, funcions, espècies típiques).

5. Millorar el coneixement sobre l'hàbitat.

6. Augmentar la sensibilització de la població sobre l'hàbitat i la seva implicació per a la seva conservació.

Les persones beneficiàries de la subvenció, d'una banda, han d'identificar clarament els hàbitats i/o les espècies, quins són els objectius de conservació que volen assolir i quines són les mesures de gestió per assolir-los, i, d'altra banda, han de definir i explicar els impactes en termes de beneficis de conservació i assegurar que les millores són sostenibles a mitjà i llarg termini.

–2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les entitats sense ànim de lucre de caràcter ambiental (associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre) que subscriguin un protocol de col·laboració amb un o més ens locals per realitzar actuacions enfocades a la conservació i gestió d'un espai natural protegit (PEIN, xarxa Natura 2000) en el seu àmbit territorial.

2.2 Per poder optar a les subvencions, les persones jurídiques esmentades han de tenir la seu o una delegació a Catalunya, exercir-hi la seva activitat i constar inscrites en el Registre dEntitats de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

–3 Requisits i incompatibilitats

3.1 Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les entitats ambientals sense ànim de lucre que compleixin els requisits següents:

a) No estar sotmeses a les causes que impedeixin adquirir la condició de persona beneficiària que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, ni l'article 99 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, des del moment de la presentació de la sol·licitud.

b) Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració de l'Estat i de les obligacions davant la Seguretat Social.

c) El compte on s'ha d'ingressar l'import de la subvenció inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de la subvenció.

d) Declarar si s'han demanat i/o obtingut altres subvencions i/o ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

e) En el cas que tinguin activitat econòmica amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

f) En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

g) Complir la normativa sobre propietat intel·lectual en el cas que l'objecte de la subvenció utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d'autor.

h) Estar inscrites en el registre corresponent des del moment de la presentació de la sol·licitud.

i) Complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR