ORDEN ACC/17/2024, de 29 de enero, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas para la aplicación del desarrollo local participativo en el marco del Fondo Europeo Marítimo, de Pesca y de Acuicultura en Cataluña 2021-2027.

Fecha de disposición29 Enero 2024
Fecha de publicación01 Febrero 2024
ELIeli/es-ct/o/2024/01/29/acc17/dof
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, estableix les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa, al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (d'ara endavant FEMPA), i la normativa financera per als fons esmentats i per al Fons d'Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat d'Interior i l'instrument de suport financer a la gestió de fronteres i la política de visats (d'ara endavant Reglament RDC).

En l'article 31 del Reglament RDC i següents s'estableixen les bases del desenvolupament local participatiu i configura els grups d'acció local de la pesca (d'ara endavant GALP) com els instruments per a la seva implementació.

El Reglament (UE) 2021/1139 del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de juliol de 2021, pel qual s'estableix el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA), i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2017/1004, defineix les modalitats i les condicions de les intervencions comunitàries en relació amb el desenvolupament local participatiu de les comunitats pesqueres.

La Decisió d'execució de la Comissió de 29 de novembre de 2022 aprova el programa Fons Europeu Marítim, de Pesca i de Aqüicultura: Programa per a Espanya, per rebre ajuda del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura a Espanya (CCI 2021ES14MFPR001).

L'Ordre ACC/276/2022, de 19 de desembre, va fer pública la convocatòria per a la selecció dels grups d'acció local de la pesca (GALP) en el marc del desenvolupament local participatiu del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) 2021-2027, que estableix el contingut mínim de les estratègies de desenvolupament local participatiu (d'ara endavant EDLP), i va aprovar les bases reguladores dels ajuts per a la preparació d'estratègies de desenvolupament local.

La Resolució ACC/404/2023, de 10 de febrer, va convocar els ajuts per a la preparació de les EDLP dels grups d'acció local de la pesca regulats a l'annex 4 de l'Ordre ACC/276/2022, de 19 de desembre.

Les resolucions de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de 21 de setembre de 2023 van seleccionar definitivament els cinc grups que participaran en la gestió d'aquestes operacions que cobreixen els territoris de Catalunya, així com les seves estratègies de desenvolupament local participatiu: 1) GALP Costa Brava: Cadaqués, el Port de la Selva, l'Escala, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí; 2) GALP Costa Brava Sud-Maresme: Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella de la Costa, Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, Mataró, Premià de Mar, el Masnou i Montgat; 3) GALP Costa Central: Badalona, barri pesquer de Barcelona, Sitges i Vilanova i la Geltrú; 4) GALP Costa Daurada: Calafell, Torredembarra, Tarragona i Cambrils; 5) GALP Terres de l'Ebre: l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, Amposta, la Ràpita i les Cases d'Alcanar.

La col·laboració entre el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els cinc grups d'acció local seleccionats per a l'aplicació del desenvolupament local participatiu, en el marc del Programa operatiu del Fons Europeu Marítim de Pesca i d'Aqüicultura (2021-2027) se subscriu mitjançant conveni de col·laboració d'acord amb l'Ordre ACC/276/2022, de 19 de desembre.

Els ajuts que es regulen en aquesta Ordre donen resposta a la prioritat 3 del FEMPA (“Permetre una economia blava sostenible en les zones costeres i fomentar el desenvolupament de les comunitats pesqueres i aqüícoles”) i es tramiten en el marc del desenvolupament local i en aplicació de les estratègies de desenvolupament local participatiu aplicades pels grups d'acció local pesquers seleccionats.

La implementació d'aquests ajuts està establerta al Programa operatiu del FEMPA i a l'Estratègia marítima de Catalunya aprovada per Acord de Govern GOV/222/2023, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova el Pla 2023-2026 de l'Estratègia marítima de Catalunya.

El paper fonamental dels GALP com a dinamitzadors d'aquestes zones pot ser canalitzat a través d'actuacions pròpies i de cooperació tant local, nacional com transnacional. L'intercanvi d'experiències i coneixements i la suma d'esforços contribueix al desenvolupament sostenible de les zones costaneres.

En l'elaboració d'aquesta disposició s'han valorat les repercussions i efectes de l'establiment d'aquests ajuts, i se subjecten al compliment dels principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera establerts en l'article 7 de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril.

 

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a la implementació de les estratègies de desenvolupament local participatiu de les comunitats pesqueres mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

 

Ordeno:

 

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al desenvolupament local de Catalunya del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) 2021-2027, per a l'aplicació de les estratègies de desenvolupament local participatives que es publiquen a l'annex 1, juntament amb les bases reguladores específiques per a les dues línies d'ajuts, activitats per al foment del desenvolupament local participatiu i activitats pròpies i de cooperació dels grups d'acció local pesquers de cada línia d'ajuts, que estableix l'annex 2, així com la publicació de les dades, la determinació de l'àmbit territorial d'actuació i els criteris de selecció i valoració de projectes de cada grup d'acció local pesquer que es detallen a l'annex 3, per a l'aplicació del desenvolupament local participatiu en el marc del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura a Catalunya 2021-2027.

La gestió d'aquests ajuts és exercida amb la col·laboració dels grups d'acció local pesquer (en endavant GALP) seleccionats pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (en endavant DACC) mitjançant la Resolució de 21 de setembre de 2023 i signataris del conveni de col·laboració amb el Departament esmentat.

 

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 4 d'aquesta Ordre.

 

 

Disposicions addicionals

 

Primera

Cofinançament amb el FEMPA

Aquests ajuts cofinançats amb el FEMPA es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme intermedi de gestió del FEMPA de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i de la Direcció de Serveis del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, respectivament, que estableix el Decret 253/2021, de 22 de juny.

 

Segona

Efectes de no inici de les actuacions

Als efectes del no inici de les actuacions en relació amb els apartats 9.1 i 11.7 de l'annex 1 i de la subvencionalitat dels pagaments realitzats atenent el punt 4 c) del mateix annex 1, en el cas de sol·licituds denegades per manca de disponibilitat pressupostària, en les sol·licituds presentades en el període d'adjudicació immediatament posterior, si la persona sol·licitant així ho sol·licita, es consideraran elegibles les despeses realitzades en el període d'admissibilitat anterior.

Pel que fa als projectes denegats per manca de disponibilitat pressupostària dels ajuts subjectes a l'Ordre APM/1124/2017, de 21 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'aplicació del desenvolupament local participatiu en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca a Catalunya 2014-2020 de l'anualitat 2023, a efectes del no inici d'aquestes actuacions podran considerar-se dins de la primera anualitat GALP-FEMPA sempre que continuïn complint els requisits i condicions d'admissibilitat que es deriven d'aquesta Ordre.

 

 

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

 

Barcelona, 29 de gener de 2024

 

David Mascort Subiranas

Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

 

Annex 1

Bases reguladores comunes a les dues línies d'ajut

 

–1 Objecte i finalitat dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és incentivar actuacions que fomenten el desenvolupament local participatiu de les comunitats pesqueres, en el marc del Programa operatiu del FEMPA 2021-2027 a Catalunya.

Aquests ajuts es tramiten amb la col·laboració dels grups d'acció local pesquers seleccionats mitjançant la Resolució de 21 de setembre de 2023 en el marc de l'Ordre ACC/276/2022, de 19 de desembre.

Els ajuts regulats en aquestes bases reguladores tenen com a finalitat fomentar les actuacions d'agents locals que generen activitat econòmica i cohesió social en l'aplicació de les estratègies de desenvolupament local, així com incentivar actuacions pròpies i de cooperació desenvolupades directament pels GALP.

 

–2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones definides a l'annex 2 per a cada línia d'ajut que compleixin els requisits generals previstos a l'apartat 2.3 i les condicions d'admissibilitat previstes a l'apartat 2.4 d'aquestes bases reguladores.

2.2 Els GALP podran ser també beneficiaris i executar operacions pròpies i de cooperació de conformitat amb les seves EDLP, i a tal efecte han de complir els requisits generals previstos a l'apartat 2.3 i les condicions d'admissibilitat previstes a l'apartat 2.4 d'aquestes bases reguladores, i han de garantir el respecte del principi de separacions de funcions en la valoració de les sol·licituds.

2.3. Requisits generals

a) No incórrer en cap causa que impedeixi obtenir la condició de persona beneficiària de les establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003, ni en cap supòsit de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR