ORDEN ACC/123/2021, de 3 de junio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas destinadas a subvencionar los costes por la compra de productos a base de saponinas en la lucha contra el caracol manzana en el delta del Ebro.

Fecha de publicación08 Junio 2021
Fecha de disposición03 Junio 2021
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El delta de l'Ebre, amb unes 33.000 hectàrees de superfície, és una zona humida de gran valor mediambiental i paisatgístic, amb llacunes litorals, riu, badies, salines, maresmes i arrossars i amb una flora i una fauna que constitueixen una de les principals zones humides del Mediterrani. Des d'un punt de vista productiu, el cultiu de l'arròs és el més significatiu al delta de l'Ebre, la qual cosa reporta a aquest espai un elevat valor no només econòmic, sinó també paisatgístic, alhora que contribueix de manera significativa a l'agrobiodiversitat del conjunt del delta.

L'any 2010, es va detectar la presència de la plaga del cargol poma (Pomacea sp.) en arrossars del delta de l'Ebre. El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic d'aigua dolça, de la família dels Ampullariidae, procedent d'una extensa àrea d'Amèrica del Sud, considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món. Ha causat danys d'elevat valor ecològic i econòmic en zones humides i en els cultius en què aquesta espècie es desenvolupa, especialment els arrossars.

Des que es va tenir constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya, el Departament ha estat treballant intensament i de manera conjunta amb tots els agents implicats per intentar controlar aquesta plaga.

L'actuació coordinada entre administracions amb diferents competències en la zona del delta i del riu Ebre, productors, comunitats de regants, entitats ambientalistes i organitzacions sectorials s'ha centrat i se centra a desplegar de manera activa totes aquelles actuacions que s'han establert en els diferents plans de lluita i control anuals que s'han aprovat per a l'erradicació del cargol poma.

Des d'un punt de vista normatiu, l'Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, va declarar oficialment l'existència d'un focus del cargol poma (Pomacea sp.) a l'hemidelta esquerre del delta de l'Ebre. Aquesta norma, modificada per l'Ordre AAM/63/2013, de 16 d'abril, i per l'Ordre ARP/211/2017, de 8 de setembre, disposa que per resolució de la direcció general competent en matèria d'agricultura s'han d'establir les mesures obligatòries a dur a terme en la zona demarcada que correspon a tots els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

En aquest context, mitjançant la Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, es fixen quines són les mesures obligatòries a dur a terme contra el cargol poma en la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Entre les mesures obligatòries establertes, hi ha que els agricultors apliquin tractaments fitosanitaris.

A l'empara del Reial decret 971/2014, de 21 de novembre, pel qual es regula el procediment d'avaluació de productes fitosanitaris, i del Reglament (CE) 1107/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 d'octubre, relatiu a la comercialització de productes fitosanitaris, s'han obtingut les autoritzacions del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, aquests darrers anys, per a la comercialització i utilització de productes fitosanitaris formulats a base de saponines (extracte natural de Camellia sp.) per al control del cargol poma en el cultiu de l'arròs. Aquest Reglament estableix que en circumstàncies especials un estat membre pot autoritzar per a un període no superior als 120 dies la comercialització de productes fitosanitaris per al seu ús controlat i limitat.

Des d'un primer moment, la lluita i el control de la plaga del cargol poma són un objectiu prioritari per al Departament. Aquest objectiu se centra, preferentment, a contenir i erradicar el cargol poma i actuar sobre els arrossars ja envaïts per impedir que aquests arrossars mateixos siguin la font d'una nova invasió cap a altres camps o cap als sistemes de reg i drenatge.

Per aconseguir l'èxit en aquestes actuacions, és imprescindible continuar establint mesures de contenció i erradicació en les parcel·les cultivades d'arròs, tal com estableix la Decisió de la Comissió 2012/697/UE, de 8 de novembre, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió Europea i la propagació en el seu interior del gènere Pomacea sp. (Perry).

El Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny, pel qual es declaren determinats ajuts als sectors agrícola i forestal i a zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, conegut com a Reglament d'exempció, recull la possibilitat de subvencionar, per motius de sanitat vegetal degudament acreditats, les actuacions que s'hagin dut a terme per al control de determinades plagues o malalties dels vegetals.

Atès que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera que el Reglament esmentat és el marc escaient per subvencionar part de la despesa d'adquisició de les saponines a aquells productors d'arròs que apliquen els tractaments contra el cargol poma, entenent que aquest suport permet incentivar els agricultors a donar continuïtat a les mesures previstes al Pla de lluita i control contra el cargol poma.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i poder fer un seguiment efectiu, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre a l'article 26 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny.

El 27 de juny de 2017, es va publicar al DOGC l'Ordre ARP/132/2017 de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre, i aquestes bases es van modificar mitjançant l'Ordre ARP/135/2019, de 10 de juliol, i l'Ordre ARP/168/2020, de 6 d'octubre. La darrera modificació va ser comunicada a la Comissió Europea en el marc de l'article 9 del Reglament (UE) 702/2014, qui va assignar a les bases reguladores la referència SA.58835 (2020/XA).

Conseqüentment, valorada la conveniència de continuar donant suport als productors d'arròs afectats per la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre mitjançant un ajut econòmic i la necessitat de garantir la claredat i seguretat jurídiques, s'ha redactat un nou text d'ordre de bases reguladores d'aquests ajuts per unificar el text de les successives modificacions i disminuir la intensitat de l'ajut. D'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar els costos per la compra de productes a base de saponines en la lluita contra el cargol poma al delta de l'Ebre, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats per les bases aprovades en l'article 1, que serà obligatori per a totes les persones sol·licitants, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria com les resolucions de concessió poden ser modificades, si escau, per adaptar-les als termes del pronunciament esmentat.

Disposició derogatòria

Derogar l'Ordre ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre, i les seves modificacions.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 3 de juny de 2021

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Annex 1

Bases reguladores

−1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és contribuir al finançament de les despeses de la compra de productes a base de saponines en la lluita contra el cargol poma al delta de l'Ebre d'acord amb l'article 26.8 b) del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny.

−2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat tot i que no tingui personalitat jurídica que siguin titulars d'explotacions agrícoles situades al delta de l'Ebre i compleixin els requisits següents:

a) Haver comprat i pagat en el període que fixi la convocatòria de l'ajut algun dels productes a base de saponines autoritzats al cultiu de l'arròs de manera excepcional per la Direcció General de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

b) Tenir els camps objecte de tractament afectats per la plaga del cargol poma en el moment de la compra.

c) Tenir la condició de PIME d'acord amb els criteris establerts en l'annex 1 del Reglament (UE) 702/2014.

−3 Requisits i incompatibilitats

3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

a) El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

b) Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

c) En el cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR