ORDRE AAM/337/2014, de 13 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la gestió dels purins que es destinaven a les plantes d'assecatge abans del tancament, i es convoquen els corresponents a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

Actualment hi ha una preocupació social creixent per la conservació i la sostenibilitat del medi ambient que s’ha reflectit tant en la normativa comunitària com en la catalana, atès l'increment de subproductes generats en les explotacions porcines, que és un dels factors que limita el creixement del sector, i especialment de les dejeccions ramaderes, la gestió de les quals genera l’emissió de gasos a l’atmosfera, la contaminació de les aigües i un excés de fitonutrients en determinades zones i que en molts casos les superfícies agrícoles no poden assimilar en la seva totalitat.

L’elevat valor dels nutrients de les dejeccions ramaderes fa que sigui necessari potenciar els tractaments en origen, afavorint la conservació, concentració i valorització dels nutrients presents en les dejeccions i permetent l’exportació d’aquests nutrients generats en zones d’alta càrrega ramadera cap a altres zones.

Davant la situació de tancament de les plantes d’assecatge de purins com a conseqüència de la publicació de l‘Ordre IET/1045/2014, de 16 de juny, per la qual s’aproven els paràmetres retributius de les instal·lacions tipus aplicables a determinades instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, cogeneració i residus, els ramaders de Catalunya que porten el purí de les seves explotacions a aquestes plantes han de canviar el sistema de gestió que en feien.

En aquest context, resulta necessari aprofitar tots els mitjans disponibles per pal·liar l’impacte del tancament de les plantes, ja sigui subvencionant una part del cost del transport en funció de la distància on es puguin transportar aquests purins, o bé mitjançant ajudes a la creació d’infraestructures de gestió dels purins i instal·lació de sistemes de tractament, els destinats a la compra de cisternes per al transport equipades amb aplicadors de purins al sòl, compra d’equips d’aplicació de purins al sòl que es puguin adaptar a cisternes que no el portin incorporat, equips de mesura dels nutrients, compra de basses mòbils o la construcció de basses.

En aquest sentit el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (d’ara endavant DAAM) considera convenient fomentar aquestes inversions per potenciar aquests sistemes de tractament, per tal d’oferir urgentment solucions als problemes de gestió esdevinguts i incrementar la valorització de les dejeccions de les explotacions ramaderes.

El règim dels ajuts destinats a subvencionar una part del cost del transport i aplicació dels purins és el que s’estableix en el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, sobre l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola (DOUE L- 352, de 24.12.2013.

Els ajuts destinats a la creació d’infraestructures de gestió dels purins i instal·lació de sistemes de tractament, els destinats a la compra de cisternes per al transport equipades amb aplicadors de purins al sòl, compra d’equips d’aplicació de purins al sòl que es puguin adaptar a cisternes que no el portin incorporat, equips de mesura dels nutrients, compra de basses mòbils i els ajuts destinats a la construcció de basses, s’ajusten al que disposa l’article 14 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades ajudes en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (DOUE núm. 193, d’1.7.2014). D’acord amb l’article 9 del citat Reglament, la Comissió europea ha estat informada d’aquest règim d’ajuts. Aquestes inversions han de comportar una millora del funcionament i sostenibilitat de l’explotació agrícola o bé superar la norma de la Unió Europea vigent en matèria de millora de l’entorn natural.

Valorada la conveniència de donar suport a les explotacions ramaderes, d’acord amb el que estableix l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la gestió i tractament dels purins que es destinaven a les plantes d’assecatge abans del tancament que es publiquen a l’annex 1.

Article 2

2.1 Convocar d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1 precedent:

  1. Els ajuts per subvencionar les actuacions de transport i aplicació a camp i per transport a un centre de gestió de dejeccions ramaderes o a un gestor autoritzat de residus dels purins que es destinaven a les plantes d’assecatge abans del tancament.

  2. Els ajuts per subvencionar la creació d’infraestructures de gestió dels purins, la instal·lació de sistemes de tractament individuals i/o col·lectius, la compra de cisternes per al transport equipades amb aplicadors de purins al sòl, la compra d’equips d’aplicació de pur ins al sòl que es puguin adaptar a cisternes que no el portin incorporat, d’equips de mesura dels nutrients, compra de basses mòbils, i els ajuts destinats a la construcció de basses per a l’emmagatzematge de purins, que en tots els supòsits es destinaven a les plantes d’assecatge abans del seu tancament.

    2.2 El termini per a la presentació de sol·licituds és d’un mes, que computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

    2.3 Els ajuts d’aquesta Ordre, amb naturalesa de crèdit anticipat, van a càrrec de la partida pressupostària AG03/D/770000116/6121/0000 dels pressupostos del DAAM per a l’any 2015, dotada amb un import màxim de 3.374.334,00 euros, els quals es distribueixen entre els ajuts que s’indiquen a l’apartat 1 d’aquest article de la manera següent:

    374.334,00 euros per als ajuts destinats al transport i aplicació dels purins.

    3.000.000,00 euros per a la resta d’inversions descrites a l’apartat 2.1.

    La concessió dels ajuts queda condicionada a l’existència de crèdit adequat i suficient en els pressupostos del DAAM per a 2015. Els fons procedeixen del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), per la qual cosa la concessió dels ajuts resta condicionada a l’efectiva aportació d’aquests fons.

    El pressupost sobrant en una de les línies d’ajut, un cop aplicat el sistema de càlcul de l’apartat 4 i el criteri d’atribució de l’apartat 5 de les bases reguladores, es podrà aplicar a l’altra.

    2.4 Els ajuts per subvencionar les actuacions de transport i aplicació dels purins descrits en l’article 2.1.a) es subjecten al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, sobre l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola.

    2.5 Els ajuts destinats a subvencionar les actuacions descrites en l’article 2.1.b) tenen naturalesa d’ajut d’Estat, i es subjecten al Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades ajudes als sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

    2.6 L’òrgan instructor dels expedients és el Servei de Sòls i de Gestió Mediambiental de la Producció Agrària.

    2.7 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Agricultura, el/la cap del Servei d’Ordenació Agrícola, i el/la cap del Servei de Sòls i de Gestió Mediambiental de la Producció Agrària, i el/la cap del Servei d’Ajuts a la Competitivitat Agrària.

    2.8 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 3 mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

    2.9 Contra la resolució del director o la directora general, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

    En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

    2.10 Els ajuts concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://gencat.cat/agricultura/ajutsconcedits, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

    Disposició addicional

    Els ajuts a què fa referència l’article 2.1.b) tenen naturalesa d’ajut d’Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

    Disposició final

    Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.

    Barcelona, 13 de novembre de 2014

    Josep Maria Pelegrí i Aixut

    Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

    Annex

    Bases reguladores

    –1 Objecte dels ajuts

    L’objecte dels ajuts que estableix...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR