ORDRE AAM/329/2014, de 27 d'octubre, per la qual es regula la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb la utilització de productes biocides autoritzats per a l'ús per personal professional en l'àmbit ramader.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

L’aplicació del Reglament (UE) núm. 528/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de maig de 2012, relatiu a la comercialització i l’ús dels biocides, que deroga la Directiva 98/8/CE, fa necessari regular els aspectes bàsics de la formació requerida en aquest àmbit, atès que, com resulta del reglament esmentat, la utilització de biocides és necessària amb finalitats de control dels organismes nocius per a la salut humana o animal, però alhora pot implicar riscos per a les persones, els animals i el medi ambient a causa de les propietats intrínseques i de les pautes corresponents.

L’esmentat reglament estableix disposicions, entre d’altres, sobre l’ús de biocides a la Unió Europea, i defineix l’ús com totes les operacions efectuades amb un biocida, com ara l'emmagatzematge, manipulació, mescla i aplicació, llevat de les operacions d’aquest tipus efectuades amb la finalitat d’exportar el biocida o l’article tractat fora de la Unió Europea.

L’ús de biocides ha de ser adequat i comporta l’aplicació racional d’una combinació de mesures físiques, biològiques, químiques o d’un altre tipus, segons correspongui, que limitin al mínim necessari la utilització de biocides i l’adopció d’un plantejament de precaució.

La regulació de la capacitació per realitzar tractaments amb biocides està regulada en el Reial decret 830/2010, de 25 de juny, per a les persones que desenvolupin activitats laborals relacionades amb l’aplicació de productes biocides, però no regula la capacitació per als professionals del sector ramader.

D’altra banda, en la disposició final del Decret 40/2014, de 15 de març, d’ordenació de les explotacions ramaderes, es faculta el conseller o la consellera del departament competent en matèria de ramaderia per establir els requisits de formació específica del personal de les explotacions ramaderes o de les persones o entitats que presten els seus serveis a les explotacions ramaderes.

D'acord amb el marc normatiu esmentat i en exercici de la competència exclusiva atribuïda per l'article 116.1.d) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, es considera convenient regular la formació del personal professional que realitza activitats relacionades amb la manipulació i aplicació de productes biocides en l’àmbit ramader.

Per tot això, a proposta de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1.1 La present Ordre té per objecte l’establiment del contingut dels programes dels cursos de formació per a les persones que realitzin activitats laborals relacionades amb la manipulació i aplicació de productes biocides autoritzats per al seu ús per personal professional en l’àmbit ramader exclusivament, dins del territori de Catalunya, i la regulació del procediment per realitzar-los.

1.2 Queda exclosa de l’àmbit d’aplicació d’aquesta Ordre la formació per a la manipulació i aplicació de productes biocides autoritzats per al seu ús pel públic en general i els productes biocides autoritzats per al seu ús per personal professional especialitzat.

Article 2

Definicions

A efectes d’aquesta Ordre s’entén per:

  1. Biocida: tota substància o mescla, en la forma que se subministra a l’usuari, que estigui composta per, o generi, una o més substàncies actives, amb la finalitat de destruir, contrarestar o neutralitzar qualsevol organisme nociu, o d’impedir la seva acció o exercir sobre ell un efecte de control d’un altre tipus, per qualsevol mitjà que no sigui una acció física o mecànica.

  2. Organisme nociu: tot organisme, inclosos els agents patògens, la presència dels quals és indesitjable o que té un efecte perjudicial sobre les persones, les seves activitats o els productes que utilitzen o produeixen, o sobre els animals o el medi ambient.

  3. Biocides d’ús o àmbit ramader: biocides emprats amb finalitats d’higiene veterinària, destinats a la seva utilització en l’entorn dels animals o en les activitats estretament relacionades amb la seva explotació, incloent-hi l’allotjament i el transport.

  4. Personal auxiliar: personal treballador de l’explotació ramadera que manipula i/o aplica productes biocides diferent de la persona titular de l’explotació.

Article 3

Persones destinatàries de la formació

3.1 Les persones que han d’efectuar la formació que estableix aquesta Ordre són els ramaders i/o el seu personal auxiliar que manipulin i/o facin tractaments en la mateixa explotació i emprin productes biocides d’ús o àmbit ramader autoritzats per a l’ús per personal professional, dins l’àmbit territorial de Catalunya.

3.2 L’acreditació de la formació s’efectua amb un certificat expedit per les escoles agràries adscrites al departament competent en matèria de formació, transferència tecnològica i innovació en l'àmbit agroalimentari o bé les entitats a què fa referència l’article 4.2 següent.

Article 4

Cursos de formació

4.1...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR