Ordre 5/2022, de 29 de març de 2022, del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria per a l’any 2022 de subvencions per al suport a la implementació de la normativa de residus i el foment de l’economia circular a les Illes Balears finançat per la Unió Europea-Next Generation EU

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Rango de LeyOrdre

Preàmbul

I

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut unes conseqüències no només per a la salut de les persones, sinó també per al teixit social i econòmic, que ha donat lloc a l'àmbit de la Unió Europea a un paquet de mesures per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea, que s'han traduït, entre d'altres, en l'Acord del Consell Europeu, de 21 de juliol del 2020, sobre el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i l'Instrument Europeu de Recuperació, també anomenat Next Generation EU (NGEU), així com en l'aprovació del Pla de recuperació per a Europa; i en el Reglament (UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència.

Les mesures de la Unió Europea s'articulen bàsicament en dues vies: el Marc financer plurianual (MFP) per als exercicis 2021-2027 i l'Instrument europeu de recuperació, també anomenat Next Generation UE, amb una dotació de 750 mil milions d'euros, amb la finalitat de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del SARS-CoV-2 i impulsar inversions i reformes en els àmbits d'actuació prioritaris a nivell europeu, estructurats en els 6 pilars establerts a l'article 3 del reglament 2021/241, entre els quals cal destacar, entre d'altres i als efectes d'aquesta Ordre, la transició ecològica, la transformació digital i la cohesió social i territorial.

Els recursos dels Mecanisme de recuperació i resiliència (d'ara endavant MRR) es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència que han d'aprovar els seus Estats membres (cap. III del Reglament UE 2021/241).

II

L'Estat espanyol va aprovar el Pla de recuperació, transformació i resiliència, mitjançant Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021 (BOE 130 de 30/4/2021), i una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu, en data 13 de juliol de 2021.

En el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència d'Espanya, dins l'apartat relatiu a «Descripció d'inversions i reformes», estableix 30 components, entre ells el component 12, relatiu a la «Política industrial España 2030», en el qual s'inclou el subcomponent anomenat «Pla de suport a la implementació de l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC) i a la normativa de residus» (component 12.I3), l'objectiu del qual es contribuir al foment de l'economia circular a Espanya mitjançant el finançament de projectes destinats a aplicar el marc nacional de regulació de residus i assolir els objectius de la UE en l'àmbit dels residus, així com fomentar projectes innovadors d'economia circular en el sector privat per a facilitar la transició cap a l'economia circular.

La Conferència Sectorial de Medi Ambient, en la seva reunió de 14 d'abril de 2021, aprova els criteris objectius de distribució i la distribució territorial dels crèdits pressupostaris entre les Comunitats Autònomes i Ciutats amb Estatut d'Autonomia destinats al projecte d'inversió que anomena «Plan de apoyo a la implementación de la normativa de residuos, Programa de Economía Circular y Plan de Impulso al Medio Ambiente-PIMA Residuos».

Les bases reguladores, la dotació pressupostària per al finançament del projecte, la fixació dels criteris objectius que serveixen de base per a la distribució territorial dels fons i la seva distribució territorial resultant figuraren a l'Annex de l'Acord de la Conferència sectorial de Medi Ambient esmentat.

Segons l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient les ajudes tenen com a objectiu accelerar les inversions necessàries per a millorar la gestió dels residus a l'Estat espanyol i garantir el compliment dels nous objectius comunitaris en matèria de gestió de residus municipals i d'envasos i residus d'envasos, fonamentalment. Per una altra banda, les bases reguladores aprovades preveuen que un màxim del 2% del pressupost transferit pugui ser destinat a despeses de gestió. Aquestes despeses de gestió inclouen, entre d'altres, el cost de la prestació de serveis específics corresponents a la tramitació d'expedients de sol·licitud d'ajudes amb la seva avaluació administrativa i tècnica i la seva resolució; el cost de la prestació de serveis específics relacionats amb les actuacions de control i verificació del pagament de l'ajuda i la inspecció del procés, així com, en cas necessari, la revocació i reintegrament de les ajudes; el cost de la prestació de serveis específics d'atenció a consultes dels sol·licitants i el cost de les activitats específiques de promoció i difusió del programa.

Aquest Acord s'adopta de conformitat amb l'article 148.2.f) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, i amb l'article 86 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, General Pressupostària, i després de l'Acord del Consell de Ministres, de 23 de març de 2021, pel qual s'autoritza la proposta de distribució territorial per a l'execució dels crèdits pressupostaris per al seu sotmetiment a la Conferència Sectorial de Medi Ambient.

III

A l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la quantia assignada per executar el «Plan de apoyo a la implementación de la Estrategia Española de Economia Circular (EEEC)» és de 15.876.840,19 € (quinze milions vuit-cents setanta-sis mil vuit-cents quaranta euros i dinou cèntims)

Aquest import és transferit a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dia 1 de juny de 2021 per part del Ministerio para la Transición Ecológica y Reto Demográfico.

L'import màxim que la comunitat autònoma pot destinar a les despeses de gestió del « Pla de suport a la implementació de la normativa de residus» és de 317.536,80 € (tres-cents desset mil cinc-cents trenta-sis euros i vuitanta cèntims).

El Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i la declaració de projectes estratègics que s'hi inclouen es va aprovar per Acord del Consell de Govern, de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137 de 7/10/2021). En el seu annex 2 es declaren estratègics, entre d'altres, les convocatòries d'ajudes per a la millora de la gestió dels residus, que formen part de l'eix «2_Sostenibilitat» i que s'identifica amb el número 39.

Així mateix, l'Acord del Consell de Govern de 31/1/2022, manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears amb la lluita contra el frau i aprova el Pla de mesures antifrau en l'àmbit d'execució del fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència- Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 17, d'1 de febrer de 2022).

IV

La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm.173, de 18/12/2021), sota la rúbrica «especialitats en matèria de subvencions» (capítol VI, articles 15 a 17), estableix, entre d'altres especialitats, que les bases reguladores de les subvencions puguin incorporar la convocatòria i que el procediment d'aprovació de les bases ha de seguir exclusivament el tràmits de: resolució d'inici, informe dels serveis jurídics, i, si escau, fiscalització prèvia de la Intervenció general. Els informes s'han d'emetre en termini màxim de 10 dies naturals, limitant la fiscalització prèvia de la Intervenció General als aspectes de la convocatòria susceptibles de la fiscalització (art. 15, apartats 1 i 2).

A aquests tràmits s'ha de afegir, per una banda, la certificació de la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la conselleria de Fons Europeus, Universitats i Cultura, prevista a l'apartat segon, 3r, de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, pel qual s'aprova el Pla estratègic autonòmic -estratègic d'inversions Illes Balears 2030- i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm.137 de 7/10/2021); i per altra banda, el tràmit de l'aprovació de l'Ordre pel Conseller de Medi Ambient i Territori (art. 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears), i la seva publicació en el butlletí oficial de les Illes Balears (art. 52, Llei 1/2019) i a la plana web http:// residus.caib.es.

El Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori va emetre l'informe, de caràcter preceptiu, en data 8 de març de 2022; i la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va emetre l'informe de fiscalització prèvia limitada als aspectes objecte de fiscalització en data 22 de març de 2022.

V

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, d'acord amb el previst a la Llei 4/2021 (art. 15.1) i al Reial Decret Llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de la Administració Pública i per a la execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (art. 61.1), ha optat per incorporar la primera convocatòria de subvencions a les bases reguladores, mitjançant la fórmula d'establir-hi a l'annex 1 la primera convocatòria de subvencions per al suport a la implantació de la normativa de Residus i el foment de l'economia circular a les Illes Balears finançat per la Unió Europea Next Generation UE.

La present Ordre consta de vint-i-vuit articles, dividits en un capítol preliminar i cinc capítols, així com de tres disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició final i nou annexos.

El capítol preliminar (articles 1 a 5), sota la rúbrica de «disposicions generals», es refereix a l'objecte i la finalitat de l'Ordre, a la procedència del fons objecte de la subvenció i als principis aplicables a les subvencions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR