ORDEN ARP/373/2015, de 18 de diciembre, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas al sector agrícola en materia de sanidad vegetal y se convocan los correspondientes al periodo 2016.

SecciónDisposiciones Generales
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación
Rango de LeyOrden

Les explotacions agràries dedicades a la producció primària de productes agrícoles i les persones que es dediquen a l'agricultura i que constitueixen la major part de les petites i mitjanes empreses de les zones rurals de Catalunya tenen una funció decisiva en la creació de treball, d'estabilitat social i dinamisme econòmic. Amb relació a la gestió de la informació i en les seves decisions en l'àmbit de la sanitat vegetal, les empreses esmentades han de prendre decisions sobre els processos de producció i necessiten suport en l'accés a la informació, especialment en les millores de les tècniques de treball i en les noves tecnologies.

El treball especialitzat en matèria de sanitat vegetal requereix una elevada preparació, es requereix personal tècnic altament qualificat, degudament format i, si és possible, amb experiència, coneixements actualitzats i adaptats a la realitat dels conreus i a les condicions agroclimàtiques de cada zona.

D'altra banda, la gestió de la lluita contra algunes plagues sovint no es pot limitar a la dimensió de l'explotació individual i necessita un plantejament col·lectiu i una visió conjunta en el territori. Les plagues de quarantena i les declarades d'utilitat pública per les administracions públiques tenen aquestes característiques.

Les agrupacions de defensa vegetal (en endavant, ADV) han estat des del seu inici una eina molt important en la lluita contra les plagues, malalties i males herbes principals i comunes dels vegetals i han suposat un suport important per al compliment efectiu de les normatives que les regulen. També, les ADV constituïdes per agricultors que estan inscrits en el Registre oficial de proveïdors de material vegetal han col·laborat per tal d'evitar el risc d'introducció i difusió a Catalunya de plagues o malalties de quarantena amb el material vegetal, evitant els costos de control i eradicació posteriors, que poden ser econòmicament molt quantiosos.

Totes aquestes agrupacions col·laboren amb l'Administració en activitats de prevenció, control i eradicació de plagues, malalties i males herbes dels vegetals de les quals existeixen disposicions nacionals o de la Unió Europea, de caràcter legal, reglamentari o administratiu.

Aquesta gestió i col·laboració amb els organismes públics des de la iniciativa privada ha estat molt ben valorada per l'Administració de la Generalitat de Catalunya i objecte de promoció des dels seus inicis.

Les ADV van ser creades per l'Ordre d'11 d'abril de 1983, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, però actualment estan regulades pel Decret 61/2015, de 28 d'abril, sobre els productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitària de Catalunya i les agrupacions de defensa vegetal. El seu objectiu és col·laborar amb l'Administració per lluitar de manera col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals mitjançant l'aplicació de les tècniques i principis de gestió integrada de plagues i la utilització racional dels productes fitosanitaris i altres mitjans de defensa fitosanitària. Això es tradueix, de fet, en una regulació del treball tècnic en l'àmbit de la sanitat vegetal des del sector privat i a iniciativa de les persones agricultores. El decret esmentat no posa cap obstacle perquè, per qualsevol iniciativa privada, i amb la fixació d'uns requisits mínims de dimensionament, es pugui crear una agrupació de defensa vegetal en qualsevol zona, o per a qualsevol conreu dins del territori de Catalunya, en qualsevol moment i sense cap tipus de discriminació.

Les agrupacions de defensa vegetal col·laboren activament per a la implementació del sistema de gestió integrada de plagues (en endavant, GIP). La GIP constitueix una eina d'aplicació obligatòria pels agricultors que requereix sistemes d'assessorament eficaços per tal de complir els requisits sobre la utilització de productes fitosanitaris definits pels estats membres de la Unió Europea per a l'aplicació de l'article 55 del Reglament (CE) núm. 1107/2009 del Parlament i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, relatiu a la comercialització de productes fitosanitaris i pel qual es deroguen les directives 79/117/CEE i 91/414/CEE del Consell i, en particular, el compliment dels principis generals de la gestió integrada de plagues previst a l'article 14 de la Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'octubre de 2009, per la qual s'estableix el marc d'actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.

En el marc del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014 i la continuïtat d'aquest programa en el període 2015-2020 de la Generalitat de Catalunya, es fa palès que el sistema d'assessorament en agricultura ecològica encara és deficient i presenta moltes mancances. Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es constata que les ADV constituïdes per agricultors que apliquen aquest sistema de producció encara són massa petites i febles per sostenir-se amb els seus propis recursos i això en compromet la continuïtat. Dins d'aquest programa de foment s'inclou una línia de treball orientada a millorar l'assessorament dels productors ecològics, que es concreta en aquesta Ordre mitjançant l'establiment d'incentius econòmics específics per aconseguir el reforçament de l'actuació de les ADV que treballen amb els productors ecològics.

Els ajuts en matèria de sanitat vegetal regulats en aquesta Ordre hauran d'estar a disposició de totes les persones que compleixin la condició de beneficiàries en l'àmbit d'actuació, es concediran en espècie mitjançant serveis subvencionables i els prestaran les agrupacions de productors constituïdes com a agrupacions de defensa vegetal, l'afiliació a les quals no serà mai condició per tenir accés al servei subvencionat.

En el context d'aquesta Ordre, cal entendre que perquè els beneficiaris puguin rebre els serveis subvencionats en espècie cal que hi hagi organitzacions, les agrupacions de defensa vegetal, que estiguin fent un treball ben planificat de presa de dades, gestió posterior i assessorament en GIP. Sense la planificació esmentada no es podran donar les recomanacions i els avisos a demanda dels beneficiaris, sota la base de criteris tècnics establerts prèviament.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre a l'article 22.3 e), relatiu als ajuts per serveis d'assessorament, i a l'article 26, relatiu a les ajudes per als costos de prevenció, control i eradicació de malalties animals i plagues vegetals, del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores de la present convocatòria han estat comunicades a la Comissió Europea, que li va assignar el número d'ajut SA.40261 (2014/XA) posteriorment modificat pel número SA.42206.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal que es publiquen a l'annex 1, així com les actuacions d'assessorament tècnic relacionades a l'annex 2 i les actuacions de seguiment en comú de les plagues, les malalties i les males herbes prioritàries per al DARP detallades a l'annex 3 (en endavant, actuacions prioritàries).

Article 2

2.1 Convocar, per al període 2016, els ajuts destinats al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de les sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al D iari O ficial de la G eneralitat de C atalunya .

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre, per a aquesta convocatòria amb naturalesa de crèdit anticipat plurianual, aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/482000100/6111 dels pressupostos del DARP per a l'any 2017, dotada amb un import d'1.800.000,00 euros. La concessió resta condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressupostos del DARP per a 2017.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Sanitat Vegetal.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Agricultura, i els/les caps dels serveis de Sanitat Vegetal i d'Ordenació Agrícola.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de sis mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR