ORDRE AAM/103/2012, de 12 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al finançament d'actuacions a la zona d'influència socioeconòmica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i es convoquen els corresponents a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La Llei 7/1988, de 30 de març, de reclassificació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i la Llei 22/1990, de 28 de desembre, de modificació parcial dels límits de la zona perifèrica de protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, defineixen l’àrea i els objectius de la zona d’influència del Parc.

El Pla rector d’ús i gestió del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, aprovat pel Decret 39/2003, de 4 de febrer, regula les mesures necessàries per protegir els valors naturals del Parc i, en concret, els aspectes relatius a les directrius generals d’ordenació i d’ús, les normes de gestió i actuació, la zonificació i la regulació del trànsit de persones i vehicles.

El Reial decret 1229/2005, de 13 d’octubre, regula les subvencions públiques, amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat, a les àrees d’influència socioeconòmica dels parcs nacionals, amb la finalitat de promocionar el desenvolupament sostenible de les poblacions que comptin amb aquests espais naturals protegits en el seu territori.

L’Ordre MAH/458/2008, de 16 d’octubre, aprova les bases reguladores dels ajuts destinats al finançament d’actuacions a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquestes bases s’han d’adaptar a les novetats legislatives en matèria de subvencions.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a la realització d’actuacions a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al finançament d’actuacions a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al finançament d’actuacions a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds és d’un mes, que computa des de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

2.3 La dotació màxima de les subvencions previstes en aquesta convocatòria és de 744.132,50 euros, que van a càrrec de les partides pressupostàries AG07D/460000100/5510, AG07D/482000100/5510, AG07D/760000100/5510, AG07D/770000100/5510, AG07D/780000100/5510 i AG07D/782000100/5510 del pressupost del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a l’any 2012.

S’estableix un import addicional estimat de 100.000,00 euros a aplicar en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives. L’efectivitat de la quantia addicional resta condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en el moment anterior a la resolució de la concessió de la subvenció.

2.4 L’òrgan instructor dels ajuts és el Servei d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.

2.5 L’òrgan competent per a emetre la resolució d’atorgament dels ajuts és la persona titular de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.

A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, formada per les persones titulars dels òrgans següents: la Subdirecció General de la Biodiversitat, el Servei d’Espais Naturals Protegits, la Secció de Seguiment d’Actuacions en els Espais Naturals i la Direcció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de sis mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director general del Medi Natural i Biodiversitat, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per a resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 El termini per a la justificació de la despesa per a aquesta convocatòria finalitza el 15 de novembre de 2012.

2.9 Els ajuts concedits a les persones físiques per import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el DOGC.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 12 d’abril de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts és finançar actuacions que contribueixin al desenvolupament sostenible de les poblacions de la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

—2 Actuacions subvencionables

Es considera despesa subvencionable el pressupost d’aquelles actuacions que s’adiuen amb les bases de l’Ordre i responguin a la naturalesa de les activitats subvencionades següents:

Iniciatives públiques tendents a la modernització de les infraestructures urbanes, periurbanes i rurals destinades a l’ús general, així com a la diversificació i millora dels serveis prestats per l’Administració Local, quan guardin una relació directa amb les finalitats i objectius que estableixen les normes de declaració del Parc nacional o els seus instruments de planificació.

Iniciatives públiques o privades destinades a la conservació o restauració del patrimoni natural, sempre que presentin un manifest valor ecològic a escala local.

Iniciatives públiques o privades destinades a la conservació o restauració del patrimoni arquitectònic, així com aquelles que contribueixin a la recuperació de la tipologia constructiva tradicional, sempre que es demostri que presenten un manifest valor historicoartístic o cultural.

Iniciatives públiques o privades orientades a l’eliminació de qualsevol tipus d’impacte sobre els valors naturals o culturals que justificaren la creació del Parc nacional, inclòs l’impacte visual sobre la percepció estètica del Parc nacional ocasionat per infraestructures preexistents.

Iniciatives públiques o privades dirigides a garantir la compatibilitat de les activitats i els usos tradicionals amb la finalitat i objectius del Parc nacional.

Iniciatives privades destinades a la posada en marxa d’activitats econòmiques relacionades amb el Parc nacional, en particular les relacionades amb la prestació de serveis d’atenció a visitants i la comercialització de productes artesans.

Iniciatives privades destinades al manteniment o la recuperació de la tipologia constructiva tradicional dels edificis que constitueixen la primera residència dels seus propietaris (s’exclouen els edificis de nova construcció) o que tenen un ús directament relacionat amb l’activitat productiva associada al sector primari.

2.2 No són despeses subvencionables la redacció de projectes, la llicència ni la direcció d’obres, ni l’IVA de les actuacions.

—3 Persones beneficiàries

Poden optar als ajuts regulats en aquestes bases:

  1. Els ens locals situats a l’àrea d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Els municipis que en formen part són:

    La Vall de Boí.

    Espot.

    Vielha e Mijaran.

    Naut Aran.

    Esterri d’Àneu.

    La Torre de Cabdella.

    Vilaller.

    La Guingueta d’Àneu.

    Sort.

    Alt Àneu.

  2. Les entitats supramunicipals, quan un o més dels ajuntaments que en formin part estiguin situats a l’àrea d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

  3. Les entitats empresarials següents:

    Les empreses petites i mitjanes amb la seva seu i activitat principal a la zona d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

    Els/les empresaris/àries autònoms/autònomes quan tinguin la seva seu i activitat a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o quan essent residents vulguin implantar-hi una nova activitat. I quan no resideixin a la zona d’influència socioeconòmica però estiguin realitzant a l’interior del parc activitats productives del sector primari, sempre que tals activitats hagin estat específicament reglades en els instruments de planificació del parc.

  4. Les persones físiques residents a la zona d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

  5. Les persones jurídiques sense ànim de lucre legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent, amb seu social o secció o delegació a la zona d’influència socioeconòmica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, sempre que entre els seus fins estatutaris figuri expressament la realització d’actuacions que impliquin la conservació o ús sostenible dels recursos naturals, de protecció del patrimoni històric...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR