Decret 114/2008, de 17 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regula l'exigència de coneixements de llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball que es convoquin en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Interior
Rango de LeyDecret

Decret 114/2008, de 17 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regula l'exigència de coneixements de llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball que es convoquin en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears Preàmbul I L'article 4.1 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears disposa que la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d'idioma oficial. L'apartat 3 d'aquest article estableix que les institucions de les Illes Balears han de garantir l'ús normal i oficial dels dos idiomes; han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement, i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.

II La Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, regula en el títol I, concretament en l'article 6, l'ús oficial del català com a llengua pròpia del Govern autonòmic. L'article 9 d'aquesta Llei disposa que el Govern de les Illes Balears ha de regular, mitjançant disposicions reglamentàries, l'ús normal de la llengua catalana, oralment o per escrit, en les activitats administratives dels òrgans de la seva competència. L'article 34.1 estableix que el Govern autonòmic ha d'assegurar l'ús de la llengua catalana en totes les funcions i activitats de tipus administratiu que realitzin les institucions i organismes que en depenen. Així mateix, el punt 3 de l'article 34 estableix que les bases de convocatòria per proveir places en la Comunitat Autònoma i en les corporacions locals han d'incloure una referència expressa al coneixement de la llengua catalana.

III El Decret 100/1990, de 29 de novembre, que regula l'ús de les llengües oficials de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dedica el títol X al personal i estableix la necessitat d'acreditar --tant per accedir a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com per proveir llocs de treball d'aquesta-- uns nivells mínims de coneixements de català.

IV L'article 30 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears disposa que les relacions de lloc de treball de personal funcionari i de personal laboral han d'incloure, entre altres dades, el nivell de coneixement de llengua catalana, en els termes que s'estableixen reglamentàriament. Més endavant, l'article 50 de la mateixa Llei estableix com un dels requisits generals d'accés a la funció pública autonòmica acreditar el coneixement de la llengua catalana que es determini reglamentàriament, respectant el principi de proporcionalitat i l'adequació entre el nivell d'exigència i les funcions corresponents.

V Mitjançant el Decret 162/2003, de 5 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament que regula l'exigència de coneixements de llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per a l'ocupació de llocs de treball que es convoquin en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es va derogar el Decret 25/2001, de 16 de febrer, i es varen rebaixar els nivells de coneixement de català pel que fa a l'ingrés en alguns cossos i escales i al proveïment per ocupar determinats llocs de treball.

La Sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears d'11 d'abril de 2008, que dimana del recurs contenciós administratiu contra el Decret 162/2003 esmentat, declara inadequats a l'ordenament jurídic els articles 2.1.a, paràgraf 1r; 3.1; 4.1.a; 4.2.b i 5.1, els quals s'anul·len, amb excepció dels enumerats seguidament, que es mantenen:

En el primer 2.1.a 1r del grup D En el segon 3.1 del nivell 4

Del tercer 4.1.a el grup D Del cinquè 5.1 el nivell 4

Tots aquests articles feien referència a la rebaixa del nivells de coneixements de llengua catalana.

VI Per complir els termes d'aquesta Sentència, recuperant l'esperit del Decret 25/2001, cal dictar una nova normativa per la qual es reguli l'exigència de coneixements de llengua catalana en els procediments de selecció i de proveïment en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquest canvi normatiu es concreta i fonamenta a:

  1. Adequar els nivells d'exigència de llengua catalana d'acord amb el criteri fixat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (Sentència 121/2008, d'11 d'abril), que proclama que 's'ha d'acreditar el coneixement de la llengua pròpia de la comunitat autònoma, respectant-se plenament el principi de proporcionalitat o nivell d'exigència d'un determinat coneixement, que haurà d'estar relacionat, en qualsevol cas, amb les places o funcions de què es tracti', i afegeix més endavant que alguns dels preceptes del Decret 162/2003, fins ara vigent, 'evidencien una clara regressió en l'exigència dels coneixements de la llengua catalana, pròpia de la comunitat, que va clarament en contra de l'esperit del legislador'.

  2. Delimitar els nivells esmentats amb relació als diferents cossos i escales de funcionaris de l'Administració general i de l'Administració especial (capítols II i III, respectivament, de la Llei 2/2007, de 16 de març, de cossos i escales de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears) a què es pretengui ingressar.

  3. Elevar determinats nivells d'exigència de llengua catalana, atès que el màxim fins ara vigent (nivell de certificat B) suposa una limitació clara quant a la competència lingüística que exigeix l'acompliment de les funcions assignades al personal adscrit a determinats cossos i escales de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  4. Pel que fa al personal laboral, s'ha de diferenciar entre els diferents nivells i el quadre de classificació de categories professionals que estableix l'Annex 1 del Conveni col·lectiu per al personal laboral al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    VII A l'hora d'establir els nivells d'exigència esmentats, s'ha tingut en compte a més el fet que des de l'any 1992 tant la Direcció General de Política Lingüística com l'Escola Balear d'Administració Pública, o els òrgans aleshores equivalents, han efectuat anualment dues convocatòries per obtenir els diferents nivells de coneixements de llengua catalana. Aquest fet, juntament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR