DECRET 214/1995, de 27 de juny, pel qual es regula la modalitat d'allotjament turístic anomenada residència-casa de pagès.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

Mitjançant el Decret 365/1983, de 4 d'agost, es va crear la modalitat d'allotjament turístic anomenada residència-casa de pagès amb la finalitat de promoure els recursos turístics de les comarques catalanes, actuació necessària tant per raons econòmiques com per assolir els dos objectius de millora de les rendes de les famílies que viuen al medi rural i d'equilibri territorial de Catalunya. El Decret esmentat va ser desplegat per l'Ordre de 6 d'octubre de 1983, que va establir les condicions d'obertura i els requisits que havien d'acomplir aquests establiments turístics.

L'experiència acumulada durant el temps transcorregut i el fet que l'oferta turística d'interior i de muntanya n'hagi vist incrementada de forma notable l'acceptació fan en l'actualitat necessari redefinir aquesta modalitat d'allotjament turístic a fi, d'una banda, de millorar-ne la qualitat de les instal·lacions i els serveis i aclarir les diferents ofertes que existeixen en el camp de l'allotjament rural i, d'altra banda, de preservar l'entorn natural i arquitectònic de la seva zona d'ubicació.

En aquest sentit, s'exigeix una més gran integració de l'establiment en el medi rural, possibilitant la rehabilitació i conservació d'edificacions ja existents i evitant les noves construccions, ja que l'entorn i la imatge són trets indissociables d'aquest producte turístic. Així mateix, es defineixen els tres grups que a partir d'ara conformaran la modalitat de residència-casa de pagès, segons el grau de relació de l'usuari amb els habitants del món rural.

En virtut del que s'ha exposat i de conformitat amb el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Comerç, Consum i Turisme i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Grups i definicions

Article 1

Les residències-cases de pagès, segons les seves característiques, s'ordenen en tres grups:

  1. Masia.

  2. Casa de poble.

  3. Allotjament rural independent.

Article 2

S'entén per masia l'edificació aïllada que, d'acord amb les característiques tècniques que s'estableixen en aquesta normativa, es destina a la prestació del servei d'allotjament i, com a mínim, esmorzar, d'acord amb els requisits següents:

  1. Estar situada en el medi rural, fora del nucli de població, i respectar la tipologia arquitectònica de la zona.

  2. Ser l'edificació anterior a l'any 1950.

  3. Trobar-se en el si d'una explotació agrícola, ramadera o forestal i que aquestes activitats coexisteixin amb l'activitat turística.

  4. Que el titular de l'allotjament turístic visqui a la mateixa finca i obtingui part de les seves rendes de l'activitat agrària, ramadera o forestal.

Article 3

3.1 S'entén per casa de poble l'habitatge unifamiliar que, d'acord amb les característiques tècniques que s'estableixen en aquesta normativa, es destina a la prestació del servei d'allotjament i, com a mínim, esmorzar, d'acord amb els requisits següents:

  1. Estar situada en nuclis de població de menys de 1.000 habitants i respectar la tipologia arquitectònica de la zona.

  2. Ser l'edificació anterior a l'any 1950.

  3. Que el titular de l'allotjament turístic visqui en la mateixa finca i obtingui part de les seves rendes de l'activitat agrària, ramadera o forestal. 3.2 Se n'exclou l'allotjament en pisos, considerats com a habitatges independents en un edifici de diverses plantes, en règim de propietat horitzontal.

Article 4

4.1 S'entén per allotjament rural independent la unitat integrada en una edificació preexistent, bé aïllada o bé en nuclis de població de menys de 1.000 habitants, que disposi, com a mínim, de cuina, saló menjador, un o més dormitoris i un o més banys, d'acord amb els requisits següents:

  1. Estar situat en el medi rural i respectar la tipologia arquitectònica de la zona.

  2. Ser l'edificació anterior a l'any 1950.

  3. Que el titular de l'allotjament turístic visqui en la mateixa comarca. 4.2 Se n'exclou l'allotjament en pisos, considerats com habitatges independents en un edifici de diverses plantes, en règim de propietat horitzontal.

Article 5

5.1 A efectes d'informació dels usuaris, les masies, cases de poble i allotjaments rurals independents han d'estar convenientment senyalitzats amb el distintiu les característiques del qual figuren a l'annex del present Decret. 5.2 El distintiu d'identificació esmentat se situarà al costat de la porta d'accés a la masia, casa de poble o allotjament rural independent.

Normes per a l'obertura d'establiments

Article 6

Les persones físiques que vulguin dur a terme l'explotació de qualsevol dels grups d'allotjament turístic que es regulen en aquesta disposició cal que sol·licitin l'autorització d'obertura i funcionament corresponent i que aportin la documentació següent:

  1. Instància ajustada al model oficial en què es detallarà la ubicació, el grup, el nombre i les característiques de les habitacions, els elements sanitaris, els espais comuns, les dates de funcionament i altres tipus de serveis.

  2. Acreditació que l'edificació és anterior a 1950.

  3. Plànols o croquis de la distribució i fotografies que aportin les dades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR