ORDRE de 15 de desembre de 2000, per la qual s'aproven les normes de gestió econòmica i financera per a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 15 de desembre de 2000, per la qual s’aproven les normes de gestió econòmica i financera per a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.

L’adaptació de l’ordenament jurídic espanyol a les directrius de la Unió Europea va donar com a resultat el Pla general de comptabilitat per a l’empresa, aprovat pel Reial decret 1643/1990, de 20 de desembre. Aquest nou Pla general de comptabilitat posa de manifest la necessitat d’adaptar l’actual normativa comptable de les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, que data de l’any 1984.

Aquesta adaptació es materialitza en: un Pla sectorial de comptabilitat específic per a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, el qual introdueix característiques i particularitats pròpies de les cambres; unes normes de gestió pressupostària, que introdueix el principi de meritació per al reconeixement dels ingressos i les despeses i la regulació de l’elaboració i liquidació del pla cameral de formació.

Per això, en us de les facultats que tinc atribuïdes legalment,

Ordeno:

Article 1

1.1 S’aprova el Pla sectorial de comptabilitat de les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, el text del qual es publica com Annex 1 a la present Ordre.

1.2 S’aproven les normes de gestió pressupostària de les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, el text de les quals es publica com a annex 2 a la present Ordre.

1.3 S’aproven normes relatives a la gestió dels plans camerals, el text de les quals es publica com a annex 3 a la present Ordre.

1.4 Són d’aplicació supletòria els principis i les normes de comptabilitat generalment acceptats i, en concret, els que estableix el Reial decret 1643/1990, de 20 de desembre, pel qual s’aprova el Pla general de comptabilitat, i per les normes de desenvolupament que, en matèria comptable, dicti l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC).

Article 2

Les cambres, per a la presentació de la documentació comptable i pressupostària davant l’òrgan tutelar de l’Administració de la Generalitat, s’ajustaran al següent calendari:

2.1 El projecte de pressupost ordinari anual, juntament amb els documents esmentats a l’apartat IV.a) de l’annex 2, s’ha de presentar a l’òrgan tutelar per a la seva aprovació, abans del 30 de novembre de l’any anterior. L’aprovació s’entendrà concedida si en el termini d’un mes des de la data de recepció, l’òrgan tutelar no ha fet cap objecció al projecte presentat.

2.2 La liquidació del pressupost ordinari, juntament amb els documents esmentats a l’apartat IV.b) de l’annex 2, s’ha de presentar a l’òrgan tutelar de l’Administració de la Generalitat, per a la seva aprovació, abans del 30 d’abril de l’any següent. L’aprovació s’entendrà concedida si, en el termini de tres mesos des de la data de recepció, l’òrgan tutelar no ha fet cap objecció a la documentació presentada.

2.3 Els pressupostos extraordinaris s’han de presentar a l’òrgan tutelar de l’Administració de la Generalitat, dins el mes següent a la seva preceptiva aprovació pel Ple de la corporació, juntament amb la documentació esmentada a l’apartat IV.c) de l’annex 2. L’aprovació s’entendrà concedida si, en el termini d’un mes des de la data de recepció, l’òrgan tutelar no ha fet cap objecció al projecte presentat.

2.4 Les liquidacions dels pressupostos extraordinaris s’han de presentar a l’òrgan tutelar de l’Administració de la Generalitat, dins el mes següent a la seva preceptiva aprovació pel Ple, juntament amb la documentació esmentada a l’apartat IV.d) de l’annex 2. L’aprovació s’entendrà concedida si, en el termini de tres mesos des de la data de recepció, l’òrgan tutelar no ha fet cap objecció al projecte presentat.

Article 3

Els comptes anuals se sotmetran a un informe d’auditoria externa, prèviament a la seva presentació per a l’aprovació per part de l’òrgan tutelar de l’Administració de la Generalitat, que s’haurà d’ajustar al que estableix el capítol I de la Llei 19/1988, de 12 de juliol, d’auditoria de comptes.

També haurà d’incloure necessàriament:

L’opinió respecte de l’acompliment dels requisits d’autofinançament i de distribució de la recaptació per l’impost de societats.

L’opinió sobre el grau de compliment tant de les recomanacions incloses en anteriors auditories, com de les indicacions de l’òrgan tutelar incloses en resolucions relatives a anteriors presentacions de comptes.

Article 4

4.1 L’òrgan tutelar es pot adreçar directament a l’auditor per tal demanar la informació necessària per a l’exercici de les seves competències.

4.2 L’òrgan tutelar pot sol·licitar l’assessorament d’altres òrgans de fiscalització i control de la Generalitat de Catalunya.

4.3 L’òrgan tutelar pot, excepcionalment i motivadament, encarregar una auditoria de comptes relativa a una cambra concreta.

Disposició transitòria

La presentació dels comptes corresponents al tancament de l’exercici 2000 es podrà fer d’acord amb aquesta Ordre, sempre que s’aporti, a efectes comparatius, una versió del pressupost ordinari inicial 2000, que va ser aprovat per l’òrgan tutelar al seu dia, degudament adequada a les noves normes. El pressupost de l’exercici de l’any 2001, si és en pessetes, incorporarà un resum de les partides expressades en euros. A partir de l’elaboració del pressupost per a l’any 2002 tots els comptes s’expressaran en euros.

Disposició derogatòria

Queden derogades l’Ordre de 14 de març de 1984, sobre règim general de comptabilitat per a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació, i la Resolució de 8 de maig de 1985, sobre els informes d’auditoria a efectuar a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 15 de desembre de 2000

Antoni Subirà i Claus

Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme

Normes

de gestió econòmica per a les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya.

Annex 1

Pla sectorial de comptabilitat de les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya

Introducció

I Fonaments

La normalització comptable, si es considera com una activitat adreçada a l’elaboració i a l’emissió de normes comptables per obtenir informació homogènia, tracta de donar resposta a la necessitat de comparar la informació de totes les entitats inserides en els diversos sectors o branques d’activitat.

L’adaptació de l’ordenament jurídic espanyol a les directrius de la Comunitat Europea ha donat com a resultat el Pla general de comptabilitat per a l’empresa, aprovat pel Reial decret 1643/1990, de 20 de desembre.

La publicació del nou Pla general de comptabilitat posa de manifest la necessitat d’adaptar l’actual normativa comptable de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya. Aquesta adaptació es materialitza en aquest Pla sectorial de comptabilitat de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, el qual introdueix característiques i particularitats pròpies de les Cambres.

El Pla sectorial de comptabilitat de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, té la finalitat d’aconseguir que els comptes anuals expressin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats comptables de la corporació.

II Àmbit d’aplicació

El Pla sectorial de comptabilitat de les cambres oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya es concep com un pla marc aplicable a les corporacions que formen el col·lectiu esmentat, que desenvolupen la seva activitat en un entorn amb característiques pròpies que afecten els seus aspectes econòmics i jurídics.

En l’aspecte econòmic, els trets característics es poden resumir de la manera següent:

L’activitat consisteix a produir els serveis descrits a l’article 2 de la Llei 3/1993, de 22 de març.

Part del seu finançament procedeix de quotes de caràcter parafiscal.

Els comptes anuals estan subjectes a auditoria.

En l’aspecte jurídic:

Les cambres són corporacions de dret públic amb personalitat jurídica i plena capacitat d’obrar per a l’acompliment de les seves finalitats, que es configuren com a òrgans consultius i de col·laboració amb les administracions públiques, sense detriment dels interessos privats que persegueixen.

Estan subjectes a la tutela de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Els hi és d’aplicació la normativa específica i, amb caràcter supletori, la legislació referent a l’estructura i funcionament de les administracions públiques, en tot allò que s’adigui amb la seva naturalesa i finalitats.

III Destinataris i requisits de la informació

Cal exigir una sèrie de requisits quant a l’elaboració dels estats comptables, per tal de garantir als destinataris de la informació la possibilitat d’un aprofitament eficient de la informació que contenen.

En el cas present els destinataris de la informació són, bàsicament, els òrgans de gestió i executius de la corporació, els plens, l’administració pública, i els electors, entenent com a tals la descripció que en fa l’article 6 de la Llei 3/1993 de 22 de març.

Els requisits que han de complir els estats comptables periòdics són:

Identificabilitat del subjecte comptable i del període temporal al qual es refereixen.

Oportunitat: la informació comptable s’ha de presentar en el temps oportú, ja que la mateixa informació presentada fora de temps pot esdevenir inútil.

Claredat: la informació comptable s’ha de formular en termes clars i assequibles, amb l’objectiu d’assegurar l’adequada utilització per part dels seus destinataris. La normalització comptable afavoreix la claredat de la informació al facilitar uns estats comptables uniformes quant a la seva estructura, terminologia i criteris d’elaboració.

Rellevància: la informació ha de ser rellevant per a les finalitats perseguides pels destinataris, i completa per tal que puguin tenir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR