Llei 1/2008, de 22 de febrer, de creació del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 1/2008, de 22 de febrer, de creació del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears.

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent.

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS Corresponen a la comunitat autònoma les competències de desplegament legislatiu i d'execució en matèria de corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals, que s'han d'exercir en el marc de la legislació bàsica de l'Estat. Així ho preveia el text estatutari abans de la modificació aprovada l'any passat i ho estableix també ara l'actual article 31.9 de la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears. En exercici de la competència esmentada s'aprovà, al seu moment, la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 3 de la Llei 10/1998, la creació de col·legis professionals s'ha de fer per llei i la proposta de la iniciativa legislativa la poden instar la majoria dels professionals interessats i domiciliats a les Illes Balears. Així mateix, l'article 1 del Decret 32/2000, de 3 de març, pel qual s'aprova el Reglament de col·legis professionals de les Illes Balears, assenyala que les peticions per constituir nous col·legis s'han de formular a l'empara de la Llei 10/1998 pels professionals de les Illes Balears o per les associacions en les quals s'integrin. L'Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals ha duit a terme aquesta iniciativa i ha manifestat la seva voluntat de constituir el Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears.

La sol·licitud de creació d'aquest col·legi està motivada per l'interès dels professionals promotors a constituir-se en col·legi professional, amb l'objectiu d'ordenar l'exercici de la professió en el marc de la llei, defensar i representar els interessos generals de la professió, especialment davant els poders públics, col·laborar amb les administracions públiques en la satisfacció dels interessos generals i defensar i representar els interessos col·lectius dels professionals que l'integren.

L'existència d'un col·legi professional de llicenciats i doctors en ciències ambientals permetrà garantir que qualsevol problema es tracti amb rigor i responsabilitat, mitjançant l'establiment de directrius que orientin el professional en el maneig i l'aplicació dels coneixements adquirits. Així, el Col·legi vetllarà per la qualitat dels serveis prestats pels seus col·legiats, donarà compliment estricte a les normes deontològiques de la professió i a les demandes de la societat, i col·laborarà amb tot el sector públic en general, especialment amb el de l'àmbit territorial autonòmic, en l'exercici de les funcions que té encomanades.

L'exercici de la professió d'ambientòleg exigeix una formació acadèmica que es basa en la titulació oficial reconeguda pel Reial Decret 2083/1994, de 20 d'octubre (BOE núm. 285, de 29 de novembre), pel qual s'estableix el títol universitari oficial de llicenciat en ciències ambientals.

La sensibilització dels ciutadans envers els problemes mediambientals, les noves regulacions en aquesta matèria i la necessitat que les indústries col·laborin a respectar el medi ambient han donat lloc a la formació d'aquesta nova professió que respon a les necessitats socials mitjançant actuacions específiques.

El medi ambient té una incidència molt significativa en el sector econòmic atesos els actuals progressos tecnològics, que sovint hi incideixen, però no sempre les empreses i indústries són respectuoses amb el medi ambient. Per aquest motiu, els llicenciats en ciències ambientals acompleixen i despleguen, cada cop més, tasques i tècniques relacionades amb l'avaluació, la planificació i la gestió mediambiental.

L'exercici de la professió d'ambientòleg exigeix una formació i comporta un coneixement profund de diferents aspectes que, en trets generals i com a catàleg enunciatiu, sense suposar cap limitació, es detallen a continuació:

  1. Formació i educació.

  2. Recerca.

  3. Sistemes de gestió de qualitat ambiental en empreses i organitza cions. Auditories.

  4. Gestió ambiental a l'Administració.

  5. Consultoria i avaluació d'impacte ambiental.

  6. Tecnologia ambiental industrial.

  7. Gestió del medi natural.

Així doncs, es considera oportú i necessari crear un col·legi professional que integri els professionals que, amb la titulació suficient, desenvolupin les funcions descrites en matèria de medi ambient, com també dotar aquest col·lectiu amb l'organització necessària per defensar els interessos generals i professionals en l'àmbit de les Illes Balears.

Article 1

Objecte 1. Es crea el Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears, com una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia.

  1. El Col·legi Professional que es crea obtindrà la capacitat d'obrar des de la constitució dels seus òrgans de govern.

  2. L'estructura interna i el funcionament del Col·legi han de ser democràtics. Així mateix, el Col·legi s'ha de regir, en les seves actuacions, per la normativa bàsica estatal en matèria de col·legis professionals, per la normativa autonòmica que la desplegui legalment o reglamentària, per aquesta llei de creació, pels seus propis estatuts, per la resta de normativa interna i per tota aquella que li sigui d'aplicació general o subsidiària.

Article 2

Professionals col·legiats El Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals de les Illes Balears agrupa els professionals que hagin obtingut la titulació universitària oficial de llicenciat i/o doctor en ciències ambientals, o l'homologació acreditada d'aquest títol en el cas de titulacions estrangeres. La integració s'ha de fer d'acord amb el que disposen les lleis reguladores de col·legis professionals.

Article 3

Àmbit d'actuació del Col·legi Professional L'àmbit territorial d'actuació del Col·legi Professional de Llicenciats i Doctors en Ciències Ambientals és el de les Illes Balears.

Article 4

Requisits per a l'exercici de la professió Per a l'exercici de la professió emparada en la llicenciatura en ciències ambientals a les Illes Balears, és requisit imprescindible la incorporació al Col·legi Professional que es crea, tot això sense perjudici del que disposi la legislació bàsica estatal.

Disposició transitòria primera El col·lectiu de professionals llicenciats i doctors en ciències ambientals de les Illes Balears, agrupats en associació que en representa la majoria i que són els promotors de la constitució d'aquest col·legi, ha de crear, amb caràcter provisional, una comissió gestora que s'ha d'encarregar, en el termini de sis mesos comptadors des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, de la redacció d'uns estatuts provisionals i de convocar una assemblea constituent, la qual, en tot cas, ha de garantir la participació dels professionals que exerceixin la professió d'ambientòleg en l'àmbit territorial de les Illes Balears. Els estatuts provisionals han de regular:

  1. Els requisits per a l'adquisició de la condició de col·legiat, circumstància que permetrà participar en l'assemblea constituent del Col·legi.

  2. El procediment de convocatòria i desenvolupament de l'assemblea constituent. La convocatòria s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en els diaris de major difusió d'aquesta comunitat.

    La comissió gestora també pot elaborar, si escau, un projecte d'estatuts definitius que ha d'aprovar l'assemblea constituent. Un cop acabada la seva funció, la comissió gestora s'ha de dissoldre.

    Disposició transitòria segona L'assemblea constituent ha d'exercir les funcions següents:

  3. Aprovar, si escau, la gestió de la comissió gestora.

  4. Aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

  5. Elegir les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents als òrgans col·legiats.

    Disposició transitòria tercera Els estatuts definitius, una vegada aprovats, juntament amb el certificat de l'acta de l'assemblea constituent, s'han de trametre a l'òrgan competent de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a l'efecte que es pronunciï sobre la legalitat del text i n'ordeni la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de les Illes Balears.

    Disposició final Aquesta llei entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, vint-i-dos de febrer de dos mil vuit EL PRESIDENT,

    Francesc Antich i Oliver El conseller de Presidència Albert Moragues Gomila

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR