ORDRE de 25 de setembre de 2001, per la qual s'aprova la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

de 25 de setembre de 2001, per la qual s'aprova la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

El Reglament CEE 2081/1992, de 14 de juliol, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides.

El Decret 41/1998, de 3 de març, estableix normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a aquesta normativa comunitària i el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, regula el procediment per a la tramitació de sol·licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides.

Valorada la necessitat imposada per la normativa abans esmentada, es considera necessari derogar l'Ordre de creació i l'Ordre d'aprovació del Reglament de la denominació de qualitat Calçot de Valls, i aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides, el Reglament de la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls.

A proposta de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S'aprova la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls i el seu Reglament, el text del qual es publica annex a aquesta Ordre. El Reglament s'aprova amb el caràcter transitori establert a l'article 5.5 del Reglament CEE 2081/1992, del Consell, de 14 de juliol, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 6 de juny de 1994, per la qual es crea la denominació de qualitat Calçot de Valls i el seu Consell Provisional (DOGC núm. 1915, d'1.7.1994).

Ordre de 31 de març de 1995, per la qual s'aprova el Reglament de la denominació de qualitat Calçot de Valls i el seu Consell (DOGC núm. 2038, de 12.4.1995).

Barcelona, 25 de setembre de 2001

Josep Grau i Seris

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament de la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls

Capítol 1

Àmbit de protecció

Article 1

D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s'estableix la normativa a què han d'ajustar-se les denominacions d'origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament CEE 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris; l'Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola, el Reglament CEE 2081/1992, el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, pel qual es regula el procediment per a la tramitació de sol·licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides, i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queden protegides amb la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls els calçots que reuneixin les característiques definides en aquest Reglament i compleixin tots els requisits exigits pel Reglament esmentat i per la legislació vigent.

Article 2

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom tant en català com en castellà Calçot de Valls.

2.2 La indicació geogràfica protegida Calçot de Valls no es podrà aplicar a cap altra classe de calçots que la que protegeix aquest Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions, marques i signes que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, fins i tot en el cas d'anar precedits per expressions com 'tipus', 'estil', 'gust', 'elaborat a', 'manipulat a', 'produït a', o altres d'anàlogues.

Article 3

3.1 La defensa de la indicació geogràfica protegida, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment, així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Consell Regulador de la indicació geogràfica protegida, al Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves respectives competències.

3.2 El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya aprovarà el Manual de qualitat i procediment elaborat pel Consell Regulador en aplicació de la Norma EN-45011, que es posarà a disposició dels inscrits.

3.3 El Consell Regulador sotmetrà els acords que afecten els deures i els drets dels inscrits al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la seva aprovació.

Capítol 2

Producció

Article 4

4.1 La zona de producció dels calçots emparats per la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls estarà constituïda pels terrenys ubicats als termes municipals de les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès que el Consell consideri aptes per a la producció de calçots segons els criteris que quedaran reflectits per escrit al Manual de qualitat.

4.2 La qualificació de les parcel·les a efectes de la seva inclusió a la zona de producció, la realitzarà el Consell Regulador d'acord amb els criteris que estaran reflectits per escrit al Manual de qualitat i han de quedar delimitades a la documentació cartogràfica corresponent que sigui al seu poder.

4.3 En cas que el titular del terreny estigui en desacord amb la resolució del Consell Regulador podrà recórrer davant del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que resoldrà la qüestió, amb els informes previs dels organismes tècnics que consideri necessaris.

Article 5

5.1 Els calçots protegits amb la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls corresponen exclusivament a les cebes de l'espècie Allium cepa L., que procedeixen de la varietat blanca gran tardana de Lleida.

5.2 El Consell podrà proposar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca l'autorització de noves varietats que, amb assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen cebes de qualitat que puguin ser assimilades als calçots tradicionals de la zona.

Article 6

Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat dels calçots.

Article 7

El calendari del desenvolupament del cultiu del calçot es realitza de la manera següent:

Sembra de llavors: d'octubre a desembre.

Trasplantament del planter (cebollí): de gener a març.

Trasplantament de la ceba: d'agost a setembre.

Treballs culturals específics (calçament dels grills de la ceba) d'octubre a desembre.

Collita del calçot: de novembre a abril.

Capítol 3

Condicionament i envasatge

Article 8

8.1 La zona de condicionament i envasatge queda integrada dins dels termes municipals que formen la zona de producció.

8.2 El condicionament i l'envasatge comprendrà les pràctiques de recollida, neteja, classificació, selecció i envasatge dels calçots.

Article 9

9.1 Les tècniques usades en el condicionament i l'envasatge dels calçots protegits seran les adequades per obtenir productes de la màxima qualitat, mantenint els caràcters tradicionals dels calçots de la zona de producció.

9.2 El condicionament dels calçots es realitzarà en manats de 25 i 50 unitats lligats amb una cinta o en envasos que aprovi el Consell Regulador d'acord amb les exigències del mercat i la normativa vigent en la matèria i sempre proveïts d'una etiqueta.

Capítol 4

Característiques dels calçots

Article 10

Només els calçots tendres i frescos que compleixin les característiques de la categoria I, definides a la Norma de qualitat vigent en aquesta matèria, podran ser emparats per la indicació geogràfica protegida.

Article 11

11.1 En el moment de l'expedició, després del seu condicionat i envasatge, els calçots han de tenir les característiques mínimes següents:

Esqueixats de la mata.

Sencers, excepte les fulles, que es poden haver tallat parcialment.

Sans.

Sense humitat exterior anormal.

Sense olors i/o gustos estranys.

Nets, pràcticament exempts de matèries estranyes visibles; no obstant això, les arrels poden estar lleugerament recobertes de terra adherida.

No està permès rentar els calçots.

Els calçots hauran de tenir una longitud de base blanca de 15 a 25 cm i un diàmetre mesurat a 5 cm de l'arrel d'entre 1,7 i 2,5 cm de diàmetre.

11.2 Els calçots hauran de presentar les característiques relacionades a l'apartat 1 anterior i les qualitats organolèptiques de consistència i dolçor pròpies dels calçots de la zona. Els calçots que a judici del Consell no hagin adquirit aquestes característiques no podran ser emparats ni comercialitzats sota la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls.

11.3 Tots els calçots que no corresponguin a la campanya de l'any en curs, entenent que la campanya s'inicia l'1 de novembre i acaba al final d'abril de l'any següent, no podran ser comercialitzats a l'empara de la indicació geogràfica protegida Calçot de Valls.

Capítol 5

Registres

Article 12

12.1 El Consell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR