RESOLUCIÓ JUS/732/2010, de 9 de febrer, dictada en el recurs governatiu interposat per S., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Sabadell número 1, que denega la cancel·lació d'un fideïcomís.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/732/2010, de 9 de febrer, dictada en el recurs governatiu interposat per S., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Sabadell número 1, que denega la cancel·lació d'un fideïcomís.

Es dicta en el recurs governatiu interposat per S., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Sabadell número 1, senyor José María Ramírez-Cárdenas Gil, que denega la cancel·lació d'un fideïcomís.

Relació de fets

I

En instància datada el 17 de març de 2009, el senyor À. F. E., en representació de la societat S., SL, demana la cancel·lació d'una condició resolutòria de substitució, això és, d'un fideïcomís condicional, que grava la finca 3359, propietat de la societat representada. Aquest fideïcomís va ser imposat en el seu dia a J. V. R. S'al·lega que aquest senyor va morir el 27 de març de 1912, sense fills ni testament, i han passat els trenta anys de prescripció establerts a l'article 344 de la Compilació de Dret civil de Catalunya, per la qual cosa ha quedat extingida i sense efectes, demana que es declari la caducitat de l'assentament conforme els articles 82.2, 79.2 i 23 de la Llei hipotecària.

Aquesta instància es va presentar al Registre de Sabadell número 2 el dia 15 d'octubre de 2009, assentament 1532 del Diari 108.

II

El 23 d'octubre de 2009, José María Ramírez-Cárdenas Gil, registrador del Registre esmentat, va dictar un acord de qualificació pel qual rebutja la cancel·lació demanada. Aquesta qualificació es fonamenta en l'existència de dos defectes esmenables i un d'inesmenable. Els dos primers són la manca d'aportació de l'escriptura de transformació de societat anònima a limitada de la titular registral i de la certificació de defunció de J. V. R. El defecte inesmenable consisteix en el fet que no es pot cancel·lar la condició resolutòria de substitució, això és, el fideïcomís condicional, pel transcurs del termini de prescripció fixat per la Llei perquè: a) el registrador no pot apreciar la prescripció, sinó que s'ha de fer a través d'un expedient d'alliberació de càrregues i gravàmens; b) no es dóna un supòsit de caducitat de la inscripció, d'acord amb la normativa vigent, en la qual es pugui afirmar la pretensió de cancel·lar; c) no es pot cancel·lar, al·legant que s'ha purificat o que ha quedat sense efecte la condició posada perquè s'ha complert la condició que opera la substitució fideïcomissària d'haver mort el fiduciari sense fills.

III

El 27 de novembre de 2009 s'aporta al Registre l'escriptura de transformació de societat, el certificat de defunció de J. V. R. i un escrit en el qual s'interposa recurs contra la qualificació del registrador. En aquest escrit es fa constar que ha transcorregut el dret de reclamar l'herència (trenta anys de l'article 461.12 del CCCat) perquè J. V. R. va morir fa més de trenta anys i ni E. V. R. ni F. F. V. no han acceptat l'herència. Al fer-se la venda l'any 1910 s'havia d'haver cancel·lat automàticament la càrrega. Aquesta càrrega és un dret de crèdit i no un dret real, i el registrador el pot cancel·lar. Per acabar, fa constar que la societat recurrent ha posseït públicament i notòriament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR