RESOLUCIÓ JUS/3270/2010, de 21 de setembre, dictada en el recurs governatiu interposat per M. S. V. i M. P., I. i J. Ll. G. M. contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida que denega la inscripció d'una escriptura d'acceptació i adjudicació d'herència.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/3270/2010, de 21 de setembre, dictada en el recurs governatiu interposat per M. S. V. i M. P., I. i J. Ll. G. M. contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida que denega la inscripció d'una escriptura d'acceptació i adjudicació d'herència.

Es dicta en el recurs governatiu interposat per M. S. V. i M. P., I. i J. Ll. G. M. contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida, Juan José Ortín Caballé, que denega la inscripció d'una escriptura d'acceptació i adjudicació d'herència que té per fonament un testament hològraf per manca d'institució d'hereu en el testament.

Relació de fets

I

En escriptura autoritzada el 12 de maig de 2010 pel notari de Lleida Francisco Javier Hernaiz Corrales, amb el número 803, R. F. T., R. T. A., R. F. C., M. S. V. i M. P., I. i J. Ll. G. M. van acceptar l'herència d'M. T. S. i, fent la interpretació del testament hològraf que la difunta havia atorgat l'any 1999, van inventariar el patrimoni hereditari, es van adjudicar uns béns i uns diners com a prelegataris i la resta com a hereus. M. T. S. havia mort a Lleida el 21 d'agost de 2009, soltera, sense descendents ni ascendents.

II

L'escriptura tenia com a títol o fonament de la successió un testament hològraf atorgat el 17 de juny de 1999, adverat per acte resolutori del jutge de primera instància número 5 de Lleida de 17 de març de 2010 i protocol·litzat pel notari de Lleida Carles Herrero Ordóñez, el 22 d'abril de 2010, amb el número 639 de protocol. En el testament, transcrit íntegrament pel notari a l'escriptura d'herència, la causant diu que "atorgo la meva última voluntat en el present testament hològraf […] Disposo que un cop es produeixi el meu òbit amb càrrec a la meva herència se sufraguin totes les despeses ocasionades per la meva malaltia, sepeli, honres fúnebres, es farà una partició davant de notari dels meus béns tenint en compte els següents apartats.- 1a, R. F. T., 1 pis en el Magestic C/Cristobal de Boleda núm. 4, E, 3a, 4rt, 1a i un apartament en el carrer Montroig núm. 9, 3r, 5a a Cambrils (Tarragona) a més a més en metàl·lic 1 milió de ptes.- R. (sic) T. A. i R. F. C., 1 pis al carrer Carrera Cejudo núm. planta baixa; una finca del Parió a Torre de Fluvià (Cubells).- 2n M. S. 500.000 ptes.- 3r.- El que es cuidi de mi fins la meva mort un apartament a Cambrils, C. Montroig núm. 9 – 4t pis 5è de Cambrils (Tarragona). En cas d'ingressar per a tal objecte en una residència o centre sanitari es procedirà a la venda, així com si tingués encara la resta dels meus béns i immobles també es procedirà a la transformació en metàl·lic per a després distribuir-lo.- 4rt.- J. M. G. T. 1 milió i a més un altre milió que es repartirà entre els seus tres fills. Lleida, 17 juny 1999".

III

A l'escriptura es fa constar que una de les persones designades al testament, J. M. G. T., va premorir a la testadora i que per acta de notorietat autoritzada pel mateix notari que autoritza la d'herència s'han determinat qui són els fills d'aquest, legataris en conjunt d'un milió de pessetes. Després s'inventarien fins a vint-i-quatre immobles, rústics i urbans, situats a Lleida, Cambrils, Cubells, Montgai i Bellvís i 427.128,07 euros en dipòsits bancaris i altres actius financers. Tot seguit els atorgants interpreten el testament en el sentit que consideren que els béns que s'hi esmenten específicament són prelegats a favor de les persones citades i que de la resta en són hereus per setenes parts iguals, això és, comptant els fills de J. M. G. per caps, i no de manera col·lectiva. A l'escriptura no hi ha testimoniada ni la certificació de defunció de la causant ni la del Registre d'actes de darrera voluntat ni consta de cap altra manera si hi havia testament previ ni en resulta el parentiu de les persones que l'atorguen amb la causant.

IV

El 2 de juny de 2010 es va presentar al Registre número 1 de Lleida la còpia de l'escriptura que va causar l'assentament 2700 del Diari 199. El 10 de juny, el registrador Juan José Ortín Caballé va denegar la inscripció sobre la base dels següents fonaments de dret: el testament que s'acompanya a l'escriptura presentada ha estat redactat amb data 17 de juny de 1999, per la qual cosa li són d'aplicació les disposicions de la Llei 40/1991, de 30 de desembre, del Codi de successions per causa de mort en el dret civil de Catalunya. D'aquest text legal resulta: article 136. El testament haurà de contenir necessàriament la institució d'hereu (actualment 423.1 del Codi civil de Catalunya (en endavant, CCCat)). Article 322. La successió intestada s'obre quan mor una persona sense deixar hereu testamentari o en heretament (actualment article 441.1). Article 125.3. El testament nul o ineficaç per manca d'institució d'hereu valdrà com a codicil si reuneix les condicions de tal (actualment 422.3 i 422.6). Article 122. En codicil l'atorgant disposa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR