DECRET 152/2003, de 23 de juny, pel qual s'estableix el règim jurídic per a les actuacions d'utilització confinada, i d'alliberament voluntari d'organismes vegetals genèticament modificats a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

152/2003, de 23 de juny, pel qual s'estableix el règim jurídic per a les actuacions d'utilització confinada, i d'alliberament voluntari d'organismes vegetals genèticament modificats a Catalunya.

La Llei 9/2003, de 25 d'abril, que estableix el règim jurídic de la utilització confinada, l'alliberament voluntari i el comerç d'organismes genèticament modificats amb la finalitat de prevenir els riscos per a la salut humana i per al medi ambient, i que va incorporar a l'ordenament la Directiva 90/220/CEE, del Consell, de 23 d'abril, sobre l'alliberament voluntari al medi ambient d'organismes genèticament modificats, i la Directiva 2001/18/CE, del Parlament Europeu i el Consell, de 12 de març, així com el Reial decret 951/1997, de 20 de juny, que desenvolupava la Llei 15/1994, constitueixen la normativa bàsica aplicable a la matèria.

Per tal d'exercir les competències atribuïdes per l'esmentada Llei, cal establir el règim jurídic aplicable a les comunicacions per a la utilització confinada i d'atorgament de les autoritzacions per a l'alliberament voluntari del material vegetal de multiplicació genèticament modificat, amb excepció dels supòsits de la seva incorporació a medicaments d'ús humà o veterinari o a productes sanitaris, i en els casos de realització de programes de recerca executats per ens estatals, desenvolupar la vigilància i el control de les activitats autoritzades i del comerç dels organismes ja autoritzats o productes que en continguin o que se'n derivin, i imposar les sancions que corresponguin per les infraccions comeses en l'exercici d'aquestes activitats.

També és objecte d'aquesta regulació la creació de l'òrgan tècnic que intervindrà en l'exercici de les esmentades competències.

La dinàmica que envolta aquestes actuacions, el seu caràcter innovador, i l'evolució constant i cada vegada més ràpida dels coneixements tècnics i científics que les regeixen, fa que calgui desenvolupar una normativa que reguli cadascuna d'aquestes fases: la utilització confinada, l'alliberament voluntari i la vigilància del comerç, i resolgui de manera detallada i immediata les sol·licituds que es puguin presentar per obtenir autoritzacions per desenvolupar aquests tipus d'activitats en tot allò que correspon a l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

La importància de l'avaluació del risc en la utilització confinada i en l'alliberament voluntari, així com l'establiment d'un pla d'emergència, són també aspectes que es preveuen en aquesta disposició.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir el procediment per atorgar les autoritzacions d'utilització confinada, i d'alliberament voluntari d'organismes vegetals genèticament modificats en tot el que és competència de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, desenvolupar la vigilància i el control de les activitats autoritzades i dels organismes o els productes ja comercialitzats que en continguin o que se'n derivin, i imposar les sancions que corresponguin a les infraccions comeses en l'exercici d'aquestes activitats, tal i com preveu la Llei 9/2003, de 25 d'abril, que estableix el règim jurídic de la utilització confinada, l'alliberament voluntari i la comercialització d'organismes genèticament modificats.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

Organismes: tota entitat biològica capaç de reproduir-se o de transferir material genètic.

Organisme genèticament modificat (OGM): material vegetal de multiplicació, el material genètic del qual s'hagi modificat d'una manera que no es produeix naturalment, ni per aparellament ni per recombinació natural, amb inclusió de les entitats microbiològiques siguin o no cel·lulars.

No es consideren organismes genèticament modificats els obtinguts per tècniques de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR