Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Medi Ambient
Rango de LeyDecret

Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal L'article 44.3 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, estableix, entre altres prescripcions, que les comunitats autònomes han de regular en forests i àrees contigües l'exercici de totes aquelles activitats que puguin donar lloc a risc d'incendi. Així mateix, poden establir limitacions al trànsit per les forests i arribar a suprimir-lo quan el perill d'incendis ho faci necessari.

L'article 67 de la Llei esmentada, modificada per la Llei 10/2006, de 28 d'abril, tipifica com a infracció administrativa la lletra d `l'ús del foc a les forests i àrees contigües en les condicions, èpoques, llocs o per a activitats no autoritzades'; i a la lletra e, `l'incompliment de les disposicions que regulen l'ús del foc dictades en matèria de prevenció d'incendis forestals'.

Així mateix, hi ha una normativa sectorial pel que fa a infraestructures públiques i/o energètiques les quals, per la incidència que poden tenir en el medi natural, es preveuen en aquest Decret, que estableix un conjunt de mesures preventives per evitar el risc d'incendi forestal.

L'article 30.9 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix que la Comunitat Autònoma, sense perjudici del que disposa l'article 149.1 de la Constitució, té la competència exclusiva en matèria de monts, aprofitaments forestals, vies pecuàries i pastures, com també el tractament de les zones de muntanya. En el mateix sentit, l'article 30.46 determina les competències exclusives de la Comunitat Autònoma en matèria de protecció del medi ambient, ecologia i espais naturals protegits, sens perjudici de la legislació bàsica de l'Estat.

El Decret 11/2007, d'11 de juliol, del president de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que, dins la Conselleria de Medi Ambient, la Direcció General de Biodiversitat exerceix, entre d'altres, les funcions relatives a prevenció i extinció d'incendis forestals.

Per tot això, d'acord amb el Consell Consultiu, a proposta del conseller de Medi Ambient, havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 5 d'octubre de 2007,

DECRET Títol I Disposicions generals Article 1

Objecte Aquest Decret té per objecte regular els diferents usos del foc i l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc que es produeixin incendis forestals en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

Article 2

Prevenció d'incendis forestals Tenen la consideració d'actuacions de prevenció d'incendis forestals totes aquelles activitats adreçades a evitar l'inici d'incendis forestals i a crear les condicions per minimitzar-ne la propagació i limitar-ne al màxim els efectes perjudicials i els danys que puguin ocasionar a persones, béns, patrimoni natural i medi ambient en general.

Article 3

Època de perill d'incendi forestal 1. S'estableix, amb caràcter general, que l'època de perill d'incendis forestals és el període comprès entre l'1 de maig i el 15 d'octubre, ambdós inclosos, per a totes les illes que conformen la comunitat autònoma.

  1. Tenint en compte les condicions meteorològiques o altres motius que puguin incidir en el risc d'incendi forestal, el conseller de Medi Ambient, mitjançant una resolució, pot modificar aquest període de manera general o individualitzada, si escau, per a cada una de les illes o per a cada tipus de zona.

Article 4

Zones d'alt risc d'incendi forestal Es determinen zones d'alt risc d'incendi forestal, a l'efecte de prioritzarhi les actuacions públiques de prevenció d'incendis forestals i de conformitat amb el que disposa l'article 48 de la Llei 43/2003 de forests, les superfícies forestals previstes de risc alt, molt alt o extremadament alt en el mapa de riscs d'incendi del III Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Consell de Govern el 22 de març de 2002 (BOIB núm. 83 d'11 de juliol de 2002), d'acord amb el plànols que s'adjunten com a annex 1 d'aquest Decret.

Article 5

Terreny forestal i àrees contigües de prevenció 1. Tindrà la consideració de terreny forestal, en concordança amb el que disposa l'article 5 de la Llei 43/2003 de forests, qualsevol terreny en el qual vegetin espècies forestals arbòries, arbustives, de bardissa o herbàcies, sigui espontàniament o procedeixin de sembra o plantació, que compleixin o puguin complir funcions ambientals, protectores, productores, culturals, paisatgístiques o recreatives.

També tenen la consideració de terreny forestal:

  1. Els terrenys erms, rocams i arenals.

  2. Les construccions i infraestructures destinades al servei de la forest en què s'ubiquen.

  3. Els terrenys agrícoles abandonats que compleixin les condicions i els terminis que determini la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i sempre que hagin adquirit signes inequívocs del seu estat forestal.

  4. Qualsevol terreny que, sense complir les característiques descrites abans, s'adscrigui a la finalitat de ser repoblat o transformat a l'ús forestal, de conformitat amb la normativa aplicable.

    1. No tenen la consideració de terreny forestal:

  5. Els terrenys dedicats al cultiu agrícola.

  6. Els terrenys urbans i aquells altres que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears exclogui en la seva normativa forestal i urbanística.

    1. Als efectes d'aquest Decret tenen la consideració d'àrees contigües de prevenció les àrees situades a menys de 500 metres, comptadors des del límit del terreny forestal.

      Títol II Ús del foc i de les activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal Article 6

      Mesures permanents en terreny forestal 1. Durant tot l'any es prohibeix l'ús del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR