Decret 34/2014, d’1 d’agost, pel qual es fixen els principis generals de la pesca recreativa i esportiva a les aigües interiors de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

La pesca marítima recreativa, tant des de la costa com amb embarcació o submarina, té una gran tradició a les Illes Balears, on, possiblement, és una de les activitats d’oci amb més aficionats. Es tracta d’una pràctica que no tan sols proporciona un contacte directe de la població amb la naturalesa, sinó que actualment genera un important moviment econòmic i comercial (ormeigs, embarcacions, etc.) que no es pot menysvalorar. No obstant això, tota aquesta activitat es basa en els recursos marins vius, i l’obligació de les administracions públiques és vetllar per conservar-los, atès l’important desenvolupament de la pesca recreativa en els darrers anys.

El Govern de les Illes Balears, amb el Decret 61/1985, de 18 de juliol, pel qual es regulava la pesca o caça submarina, i el Decret 43/1988, de 14 d’abril, pel qual es regulava la pesca esportiva o recreativa, ja introduí els criteris de conservació recomanats per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el Consell General de Pesca de la Mediterrània i el Parlament Europeu, i establí una normativa que substituí, en les aigües interiors, la normativa de l’any 1963, vigent aleshores.

El Decret 69/1999, de 4 de juny, pel qual es regula la pesca esportiva i recreativa a les aigües interiors de l’arxipèlag balear, modificat pel Decret 61/2002, de 19 d’abril, establí quatre tipus de llicències per poder practicar la pesca marítima recreativa o esportiva a les Illes Balears. Aquest Decret fou modificat pel Decret95/2006, de 17 de novembre, que establí una llicència de pesca marítima recreativa per a l’embarcació.

La publicació del Reial decret 347/2011, d’11 de març, pel qual es regula la pesca marítima recreativa en aigües exteriors, van fer aconsellable, en un primer moment, modificar el Decret 69/1999 amb la finalitat d’unificar i adaptar la normativa de les aigües interiors a la regulació estatal, però l’entrada en vigor de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, ha fet necessari el seu desplegament normatiu per establir els principis generals o requisits mínims que han de regir la matèria objecte d’aquest Decret en l’àmbit de les Illes Balears en aplicació del que disposen els seus articles 67.2. i 69.3.

II

S’han introduït modificacions respecte de la regulació anterior incidint en l’adaptació de la normativa autonòmica a la que fixa per a les aigües exteriors el Reial decret 347/2011, per qüestions d’eficàcia i amb l’objecte d’aconseguir una gestió homogènia dels recursos pesquers en les aigües de les Illes Balears. Aquesta homogeneïtzació té el reflex principal en les llicències de pesca recreativa.

La modificació més significativa és l’obligatorietat d’obtenir la llicència de pesca per a embarcació per a qualsevol embarcació des de la qual es vulgui practicar la pesca recreativa, la qual cosa, entre d’altres, facilitarà el coneixement de la composició de la flota recreativa balear, imprescindible per a qualsevol estudi socioeconòmic sobre el sector.

Pel que fa a la llicència de pesca recreativa individual, se n’amplia la validesa fins a tres anys, tot i que ja no permet la pesca des d’una embarcació, i passa a ser vàlida únicament per a la pesca des de terra.

Així mateix, s’ha optat per suprimir la llicència de pesca marítima recreativa col·lectiva, atesos el fet que el Reial decret 347/2011 no la preveu, l’escassa demanda i operativitat d’aquesta activitat i la manca de regulació estatal.

Pel que fa a la llicència per a la pesca submarina, amb la finalitat d’aconseguir una tramitació més eficaç, s’ha suprimit l’obligatorietat dels pescadors d’obtenir també la llicència federativa per practicar aquesta modalitat de pesca i es possibilita la presentació de documentació alternativa.

Quant als ormeigs, la llista d’ormeigs s’adapta a la realitat i es regulen ormeigs moderns que no preveia la norma anterior, com el jigging o l’spinning.

Una altra novetat destacable, amb l’objecte de dificultar la venda de peix procedent de la pesca recreativa, és l’establiment de l’obligació de marcar els exemplars capturats de certes espècies considerades de gran valor comercial.

III

En la redacció d’aquesta disposició s’han tingut en consideració els reglaments europeus aplicables. En concret, el Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani, que faculta els estats membres per adoptar mesures complementàries o que ampliïn els requisits mínims i que garanteixin que la pesca recreativa es practiqui de manera compatible amb els objectius i les normes d’aquest Reglament; el Reglament (UE) núm. 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d’11 de desembre de 2013, sobre la política pesquera comuna, pel qual es modifiquen els reglaments (CE) núm. 1954/2003 i (CE) núm. 1224/2009 del Consell, i es deroguen els reglaments (CE) núm. 2371/2002 i (CE) núm. 639/2004 del Consell i la Decisió 2004/585/CE del Consell; i el Reglament (CE) núm. 1224/2009 del Consell, de 20 de novembre de 2009, pel qual s’estableix un règim comunitari de control per garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.

D’altra banda, també s’ha tingut en compte el Decret 91/1997, de 4 de juliol, de protecció dels recursos marins vius de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que indica que la zona costanera litoral de les Illes Balears, per les seves característiques especials, necessita una protecció i una defensa dels fons i dels recursos que n’assegurin la supervivència.

Així mateix, durant el tràmit d’elaboració d’aquesta norma, s’ha complert el que preveuen l’article 17.6 del Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, pel que fa a la comunicació als serveis de la Comissió, mitjançant el procediment que preveuen el Reglament (CE) núm. 850/98 del Consell, de 30 de març de 1998, i la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears. En l’elaboració d’aquest Decret s’ha consultat el sector afectat i, molt especialment, els consells insulars.

L’article 30.22 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors. En l’ús d’aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, l’article 67.2 de la qual indica que la conselleria competent, havent escoltat els consells insulars, ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR