DECRET 77/2012, de 10 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2012-2013.
Sección | Disposicions Generals |
Emisor | DEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT |
Rango de Ley | Decret |
L’article 117.3 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats de Catalunya, estableix que correspon al Govern de la Generalitat aprovar els preus públics dels ensenyaments conduents a l’obtenció dels títols universitaris oficials i la resta de drets legalment establerts.
L’article 81 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, en la redacció donada pel Reial decret llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, estableix que els preus públics per als estudis que condueixen a l’obtenció d’un títol universitari oficial els fixa la comunitat autònoma dins els límits que estableixi la Conferència General de Política Universitària. Aquests estaran relacionats amb els costos de prestació del servei, amb el propòsit d’aproximar gradualment els preus als costos que comporta la prestació del servei acadèmic.
D’altra banda, en l’actual conjuntura econòmica es vol millorar l’eficiència en l’ús dels recursos públics per contribuir a l’assoliment de l’estabilitat pressupostària i a una major corresponsabilitat de les persones beneficiàries dels serveis educatius en una etapa educativa postobligatòria.
Amb la finalitat que aquesta major corresponsabilitat sigui compatible amb el principi d’equitat, el Govern mantindrà el règim de beques iniciat el curs anterior (beques Equitat i Excel·lència), amb una part de l’increment d’ingressos que rebin les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya en concepte de preus dels servei acadèmics, de manera que cap persona amb mèrits suficients quedi exclosa dels estudis per raons econòmiques.
Aquest Decret fixa els preus dels crèdits de tots els estudis universitaris oficials que s’imparteixen a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), així com els dels altres serveis acadèmics. Així mateix, pel que fa als centres docents adscrits a aquestes universitats, es determina el percentatge sobre els preus públics dels ensenyaments que s’han d’abonar a la universitat en concepte de tutela acadèmica.
Respecte als preus també s’estableixen recàrrecs i exempcions. Els primers pretenen garantir que els recursos públics, sempre limitats, vagin destinats de forma prioritària a donar les màximes oportunitats d’estudi als estudiants que cursen per primera vegada una carrera en una universitat pública i als que tenen un millor rendiment acadèmic. Pel que fa a les exempcions, pretenen facilitar els estudis universitaris a persones de determinats col·lectius que reuneixen condicions subjectives específiques.
Per això, a proposta del conseller d’Economia i Coneixement, i d’acord amb el Govern,
Decreto:
Capítol 1
Àmbit d’aplicació
Objecte
1.1 Aquest Decret té per objectiu fixar els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols oficials que imparteixen els centres universitaris propis de les universitats públiques de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya en el curs 2012-2013, que consten en els annexos d’aquest Decret.
1.2 L’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) aplica els imports que estableix aquest Decret en concepte de preus per a la prestació de serveis acadèmics universitaris.
1.3 Els consells socials de les universitats públiques de Catalunya fixen els preus pels conceptes següents:
-
La prestació dels ensenyaments propis de les universitats, dels cursos d’especialització i la inscripció d’estudiants que cursin determinades matèries amb autorització de la universitat.
-
La contraprestació per serveis específics i de suport a l’aprenentatge per als estudiants dels centres universitaris, i la contraprestació pels materials didàctics específics en els sistemes metodològics que impliquen semipresència en els estudis.
1.4 En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, els preus pels conceptes esmentats a l’apartat anterior els fixa el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que també fixa igualment els preus a satisfer per a l’obtenció de títols oficials en els campus externs al seu àmbit principal i que no estan vinculats al contracte programa signat entre el departament competent en matèria d’universitats i aquesta universitat.
1.5 Els consells socials de les universitats públiques i el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya poden diferenciar el preu dels crèdits en qualsevol nivell d’estudis per als estudiants estrangers no residents, que no siguin nacionals d’estats membres de la Unió Europea, sense que el preu corresponent pugui excedir quatre vegades els preus fixats per aquest Decret per a l’ensenyament de què es tracti i fins el 100% del seu cost, sens perjudici del que prevegin els acords i els convenis o tractats internacionals en aquesta matèria i la resta de la normativa vigent.
Centres adscrits
2.1 Els centres adscrits aplicaran els preus que estableixin els seus òrgans de Govern.
2.2 Els i les estudiants dels centres adscrits la titularitat dels quals correspon a la Generalitat de Catalunya i als seus ens autònoms o als consorcis en els quals aquesta participa abonen a les universitats, directament o a través del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 7% dels preus establerts als apartats 1, 2, 3 i 4 de l’annex 1, segons correspongui.
2.3 Els i les estudiants dels centres adscrits la titularitat dels quals no correspon als ens esmentats a l’apartat anterior abonen a la universitat, directament o a través del centre, en concepte de tutela acadèmica, el 16% dels preus establerts als apartats 1, 2, 3 i 4 de l’annex 1, segons correspongui.
2.4 Per tal de determinar l’import al qual aplicar els percentatges anteriors, a l’annex 3 figura el coeficient d’estructura docent dels estudis dels graus i la llista dels màsters universitaris oficials que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades.
Universitat Oberta de Catalunya
Atesa la seva formulació jurídica i les seves particularitats metodològiques, la Universitat Oberta de Catalunya determina la contraprestació pels recursos per a l’aprenentatge, d’acord amb la seva normativa acadèmica.
Beques de l’Administració de la Generalitat
La Generalitat de Catalunya, i les universitats públiques i la Universitat Oberta de Catalunya, amb el 25% dels ingressos recaptats addicionalment per aquestes amb l’increment de preus per sobre de l’IPC aplicats als graus i als estudis de primer i/o segon cicle, i per tal de garantir el principi d’equitat, realitzaran, mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), les convocatòries de beques Equitat i de beques Excel·lència. Les beques Equitat aniran adreçades als i a les estudiants d’aquestes universitats, de manera que, en base al nivell de renda familiar, l’aportació de l’estudiant resulti minorada en el percentatge que estableixi la convocatòria.
Capítol 2
Règim dels preus
Pagament
5.1 Les universitats han d’exigir, com a condició prèvia de matrícula o d’expedició de títols o certificats, el pagament de les quantitats pendents per matrícules en qualsevol estudi o curs acadèmic i universitat o centre al qual li sigui aplicable aquest Decret, i els interessos de demora corresponents, si s’escau.
5.2 Les universitats han de fer constar en el resguard de matrícula el percentatge de la despesa per crèdit que suposa el preu abonat per l’estudiant, en relació amb la mitjana del cost per crèdit del conjunt del sistema universitari.
5.3 El fet de no pagar la matrícula o algun dels seus fraccionaments en els terminis que estableixi la universitat pot donar lloc a la suspensió temporal dels drets de l’estudiant i, si s’escau, a l’anul·lació de la matrícula i dels efectes que aquesta hagi produït sense dret a cap reintegrament.
5.4 Sens perjudici dels fraccionaments del pagament que pugui establir cadascuna de les universitats, aquestes han de possibilitar que el pagament es pugui fer en dues fases, de la manera següent:
Un 60% a compte del preu públic del crèdit establert en aquest Decret, en el moment de formalitzar la matrícula.
Fins al 40% restant, un cop resolta la convocatòria de beques Equitat per part de l’AGAUR, en els terminis que la universitat estableixi.
Si del procediment anterior es derivés un excés en favor de l’estudiant, la universitat li retornarà aquest d’acord amb la normativa vigent.
Convalidació, adaptació i reconeixement de crèdits
6.1 Els i les estudiants que hagin obtingut la convalidació, l’adaptació o el reconeixement de crèdits per raó d’estudis o activitats realitzades en qualsevol centre universitari abonen a la universitat el 20% dels preus que estableixen els apartats 1, 2, 3, 4 i 5 de l’annex 1. Els i les estudiants estaran exempts d’abonar a la universitat el percentatge assenyalat en supòsits especials relacionats amb la planificació de les trajectòries curriculars dels graus que la universitat ofereix als estudiants. Aquests supòsits seran determinats per la universitat amb l’autorització del Consell Social.
6.2 La matrícula dels crèdits necessaris que fixi la universitat per adaptar els plans d’estudis anteriorment vigents als nous plans d’estudi és gratuïta.
6.3 En el cas que l’estudiant es matriculi de crèdits sense docència per raó de l’extinció del pla d’estudis, haurà d’abonar l’import íntegre sempre que la universitat ofereixi un sistema de tutories o de docència alternativa. En el cas que la universitat no ofereixi tutories o docència alternativa s’abona a la universitat el 20% del preu.
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba