ACORD 3/2001, de 28 de febrer, pel qual s'aprova l'Estatut orgànic i de funcionament del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3442, pàg. 12129, de 1.7.2001).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyAcord

3/2001, de 28 de febrer, pel qual s’aprova l’Estatut orgànic i de funcionament del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3442, pàg. 12129, de 1.7.2001).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

El Ple del Consell de l’Audiovisual, de conformitat amb el que preveuen els articles 1.1 i 10.p) de la Llei 2/2000, de 4 de maig, adopta el següent

Acord

Aprovar, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, l’Estatut orgànic i de funcionament del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i disposar la seva íntegra publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 28 de febrer de 2001

Francesc Codina i Castillo

President

Carles de Alfonso i Pinazo

Conseller secretari

ESTATUT

orgànic i de funcionament del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Capítol I

Disposicions de caràcter general

Article 1

Naturalesa jurídica, finalitats i àmbit d’actuació

1.1 El Consell de l’Audiovisual de Catalunya, d’acord amb el que s’estableix en la Llei 2/2000, de 4 de maig, de la seva creació, és un ens públic de caràcter institucional que, com a autoritat independent dotada de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’obrar, tant en l’àmbit públic com en el privat, actua amb plena independència de les administracions públiques en l’exercici de les seves funcions.

1.2 El Consell, en el marc de les competències de la Generalitat, vetlla pel respecte dels drets i les llibertats que, en l’àmbit dels mitjans de comunicació audiovisual de radiodifusió sonora, televisió i qualsevol altre sistema de transmissió de so o imatge, són reconeguts en la Constitució i en l’Estatut d’autonomia, i, especialment, garanteix el compliment de la normativa reguladora de la programació i la publicitat, i de les condicions de les concessions, i també el compliment de l’eficàcia i l’observança de la normativa europea i dels tractats internacionals relatius a aquesta matèria. El Consell vetlla, així mateix, pel pluralisme polític, religiós, social, lingüístic i cultural en el conjunt del sistema audiovisual a Catalunya, vetlla per la neutralitat i l’honestedat informatives, i preserva el compliment de les normes relatives a l’ús de la llengua catalana i l’impuls de l’aranès.

1.3 El Consell exerceix les seves funcions en l’àmbit de la comunicació audiovisual directament gestionada per la Generalitat o en règim de concessió o d’habilitació, sigui quina sigui la forma d’emissió i la tecnologia emprades, i també en els supòsits en què s’efectuïn emissions específiques per a Catalunya i en els altres que, per aplicació de la normativa vigent, restin sotmesos a l’àmbit de gestió i tutela de la Generalitat.

1.4 El Consell té la seva seu a la ciutat de Barcelona sens perjudici que es pugui reunir en una altra localitat de Catalunya.

Article 2

Règim jurídic

2.1 El Consell, que gaudeix d’autonomia orgànica, funcional i pressupostària, es regeix pel que disposa la Llei 2/2000, de 4 de maig, així com per les disposicions que la desenvolupen i pel present Estatut orgànic i de funcionament. Igualment, en l’exercici de les seves funcions, està sotmès a la legislació reguladora del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

2.2 Els actes del Consell posen fi a la via administrativa i són susceptibles de recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

2.3 Els contractes i convenis del Consell es regeixen per la legislació que en cada cas sigui aplicable.

2.4 El Consell gaudeix de reserva de noms, dels beneficis, de les exempcions i de les franquícies de qualsevol naturalesa que la legislació atribueix a l’Administració de la Generalitat.

Capítol II

Dels òrgans del Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Secció 1

Del Ple

Article 3

Composició i règim general

3.1 L’òrgan de govern i decisió del Consell de l’Audiovisual de Catalunya és el Ple, format pel president, el vicepresident i els consellers.

3.2 El Ple es reuneix en sessions ordinàries o extraordinàries. Les sessions del Ple no són públiques llevat de les excepcions previstes en aquest Estatut.

3.3 Per a la vàlida constitució del Ple es requereix la presència mínima de sis membres inclosos el president o vicepresident i el conseller secretari o conseller que el substitueixi.

3.4 Correspon al president la determinació de l’ordre del dia de les sessions del Ple d’acord amb les necessitats de funcionament del Consell i les sol·licituds dels consellers. L’ordre del dia d’una sessió podrà ser alterat, sempre que hi siguin presents tots els membres del Consell, a sol·licitud del president o de qualsevol conseller, prèvia obtenció de la majoria absoluta quan es tracti d’incloure un assumpte o de la majoria simple quan es tracti de suprimir un punt de l’ordre del dia.

Article 4

De les convocatòries i de l’ordre del dia

4.1 La convocatòria de les sessions serà efectuada pel conseller secretari, d’acord amb les instruccions de la Presidència. Cap sessió no podrà començar sense que la convocatòria, amb l’ordre del dia i la documentació necessària per a pronunciar-s’hi, hagi estat lliurada als membres del Consell amb una antelació mínima de dos dies.

4.2 Excepcionalment, en casos d’urgència degudament motivada pel president, podrà ser convocat el Ple sense ordre del dia específic ni la documentació a què fa referència l’apartat anterior. La convocatòria i la necessitat de la urgència haurà de ser ratificada per majoria simple a l’inici de la sessió del Ple.

4.3 Així mateix, el Ple quedarà vàlidament constituït quan, essent presents la totalitat dels seus membres, unànimement així ho acordin. En aquest cas i en el que preveu l’apartat anterior, a l’inici de la sessió haurà de determinar-se l’ordre del dia.

4.4 Quan ho sol·licitin per escrit un mínim de cinc dels seus membres, serà convocada sessió extraordinària. La petició haurà d’anar acompanyada d’una proposta d’ordre del dia i de la justificació de la necessitat de la convocatòria. El president haurà de convocar la sessió en un termini no superior als tres dies hàbils des de la recepció de la petició de convocatòria.

4.5 Quan així es consideri, el Ple podrà celebrar reunions a les quals siguin convocats operadors, usuaris, entitats representatives o qualsevol altra persona física o jurídica.

Article 5

Dels debats i de les votacions

5.1 Llevat d’expressa renúncia acordada per unanimitat dels presents, no es podrà sotmetre a votació cap assumpte que no s’hagi debatut prèviament. Quan es tracti de propostes de resolució o decisió del Ple, l’exposició del sentit d’aquestes serà formulada pel membre del Consell responsable de la seva presentació.

5.2 Correspon al president dirigir les deliberacions i la moderació dels debats del Ple. En l’exercici d’aquestes facultats li correspon donar i retirar la paraula garantint la participació dels membres del Consell en igualtat de condicions i amb respecte als principis de participació, col·laboració i contradicció, llibertat i independència. Així mateix, el president podrà suspendre i, si és el cas, concloure qualsevol debat quan entengui que un assumpte ja ha estat tractat de manera suficient i el Ple està suficientment il·lustrat sobre la qüestió debatuda.

5.3 Els acords del Ple són adoptats per majoria de vots dels membres presents i segons el quòrum establert en l’apartat 3 de l’article 3 d’aquest Estatut. Es requerirà el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Consell per aprovar i modificar aquest Estatut orgànic i de funcionament, per aprovar l’avantprojecte de pressupost, per a qualsevol acord relatiu a l’àmbit de les concessions i les habilitacions per operar, per imposar sancions molt greus, per aprovar l’informe anual i per a altres supòsits previstos específicament en aquest Estatut.

5.4 Les votacions es faran sempre nominalment. Únicament seran secretes quan així ho sol·licitin un mínim de quatre membres del Consell. Els empats en les votacions seran dirimits pel vot de qualitat del president. En cas d’empat en les votacions secretes s’entendrà que la proposta o assumpte ha estat rebutjat i no podrà ser inclòs novament fins transcorreguts trenta dies des de la votació.

5.5 Els membres del Consell poden fer constar en acta el seu vot particular, que es formularà per escrit, i expressar el sentit del seu vot i els motius que el justifiquen. No podran formular-se vots particulars en el cas de votacions secretes.

Article 6

De les actes i dels acords

6.1 Les actes especificaran els assistents a les sessions; l’ordre del dia d’aquestes i, si és el cas, les seves alteracions; les circumstàncies del lloc i hora de celebració; els elements principals de les deliberacions i debats; les incidències de les sessions; el sentit de les votacions i el contingut dels acords adoptats.

6.2 A petició expressa dels membres del Consell podran figurar a l’acta el sentit del vot, els motius en els quals es fonamenta i, si s’escau, la transcripció íntegra de la intervenció o proposta, sempre que el sol·licitant n’aporti el text, per afegir-lo a l’acta, en el termini dels dos dies hàbils següents a la sessió del Ple. La correspondència entre la redacció del text aportat i el contingut del debat, deliberació o intervenció serà verificada pel conseller secretari. En cas de discrepància la qüestió es resoldrà en la sessió següent.

6.3 Les actes seran aprovades en la mateixa sessió o en la següent. Totes les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR