DECRET 142/2005, de 12 de juliol, d'aprovació del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET

142/2005, de 12 de juliol, d'aprovació del Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials.

La Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial, promou una sèrie d'instruments de planificació territorial per a l'assoliment dels seus objectius i, en concret, preveu quatre figures de planejament: el Pla territorial general de Catalunya, els plans territorials parcials, els plans territorials sectorials i els plans directors territorials.

La Llei 24/2001, de 31 de desembre, de reconeixement de l'Alt Pirineu i Aran com a àrea funcional de planificació, mitjançant la modificació de l'article 2.2 de la Llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya, estableix com a àmbits d'aplicació dels plans territorials parcials de Catalunya l'àmbit Metropolità, l'àmbit de les Comarques Gironines, l'àmbit del Camp de Tarragona, l'àmbit de les Terres de l'Ebre, l'àmbit de Ponent, l'àmbit de les Comarques Centrals i l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran.

L'article 14 de la Llei 23/1983 determina que el procediment d'elaboració i tramitació dels plans territorials parcials s'ha d'establir mitjançant reglament. En el moment actual, aquest requisit es compleix per als àmbits Metropolità, de Ponent, de l'Alt Pirineu i Aran i de les Terres de l'Ebre mentre que la resta d'àmbits es troben, encara, mancats de reglament d'elaboració. Concretament, la planificació territorial de l'àmbit Metropolità es troba regulada pel Decret 177/1987, de 19 de maig, pel qual es despleguen la planificació i la coordinació d'àmbit regional previstes a la Llei 7/1987, de 4 d'abril; un decret que ha estat modificat en diverses ocasions. La planificació dels àmbits de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran es troba regulada pel Decret 201/2001, de 10 de juliol, sobre el procés d'elaboració i tramitació del Pla territorial parcial de la Plana de Lleida, l'Alt Pirineu i Era Val d'Aran. Finalment, el Reglament d'elaboració del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre va ser aprovat pel Decret 345/1995, de 28 de desembre, sobre el procés d'elaboració i tramitació del Pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre.

El renovat impuls que el Govern ha donat al planejament territorial amb la creació del Programa de planejament territorial adscrit a la Secretaria per a la Planificació Territorial i la necessitat de regular i homogeneïtzar determinats aspectes no inclosos en les disposicions esmentades fan convenient l'aprovació d'un nou reglament de caràcter general.

D'altra banda, malgrat que la Llei 23/1983 preveu la possibilitat que els plans territorials parcials es puguin elaborar pels ens locals de la zona afectada, fins al moment present ni els ens locals ni el Govern han fet ús d'aquesta alternativa. Al contrari, els acords de Govern de 22 de gener i 19 de març de 2002 van encomanar l'elaboració del Pla territorial parcial de les Comarques Gironines, del Pla territorial parcial del Camp de Tarragona i del Pla territorial parcial de les Comarques Centrals al Departament de Política Territorial i Obres Públiques. També els reglaments dels plans territorials parcials de Ponent, l'Alt Pirineu i Aran i el de les Terres de l'Ebre preveuen la seva elaboració pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques. I el Reglament del Pla territorial parcial de l'àmbit Metropolità determina que correspon la seva elaboració al Departament de Política Territorial i Obres Públiques mitjançant la Comissió d'Ordenació Territorial Metropolitana.

Tot i aquesta situació, i sense perjudici d'allò que preveuen els acords i disposicions citats, aquest Decret estableix el procediment a seguir per a l'aprovació dels plans com ho disposa la Llei 23/1983, és a dir, preveient que l'exercici d'aquesta competència pot correspondre, indistintament, a l'administració autonòmica o a les entitats locals.

Així mateix, és voluntat del Govern que el procés de planificació es produeixi amb la màxima participació del conjunt d'agents socioeconòmics i de la ciutadania en general. Tenint en compte aquesta voluntat, aquest Decret preveu una molt àmplia participació institucional i social en diferents moments de l'elaboració dels plans, tant abans de la seva aprovació inicial com amb posterioritat a aquesta.

D'altra banda i d'acord amb la legislació emanada de la Unió Europea, aquest Decret té en compte que en el procés d'elaboració i tramitació dels plans territorials parcials cal incorporar l'avaluació ambiental establerta en la Directiva 2001/42/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de juny de 2001, relativa als efectes de determinats plans i programes en el medi ambient, en els termes establerts en aquesta.

A proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, d'acord amb la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, que consta com a annex a aquest Decret.

Barcelona, 12 de juliol de 2005

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Nadal i Farreras

Conseller de Política Territorial

i Obres Públiques

Annex

Reglament pel qual es regula el procediment d'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Reglament és regular el procediment per a l'elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials previstos a la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial, així com de les seves modificacions o adaptacions.

Article 2

Àmbit d'aplicació

El procediment regulat en aquest Reglament és d'aplicació als plans territorials parcials que s'elaborin i es tramitin per l'Administració de la Generalitat o per les entitats locals.

Article 3

Àmbits territorials dels plans territorials parcials

Els àmbits territorials dels plans territorials parcials són els fixats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR