LLEI 35/1984, de 15 d'octubre, per la qual es concedeixen crèdits extraordinaris per cobrir insuficiències de crèdit en la Secció 32 i 33 dels Pressupostos Generals de l'Estat dels exercicis 1981, 1982 i 1983, corresponents als serveis estatals transferits a la Generalitat de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorCap de L'Estat
Rango de LeyLlei

Juan Carlos I, Rei d'Espanya

A tots els que vegin i entenguin la present,

Sapigueu: Que les Corts Generals han aprovat i Jo sanciono la següent Llei:

De conformitat amb el que preveu la disposició transitòria primera de la Llei 8/1980, de 22 de setembre, de Finançament de les Comunitats Autònomes, fins que s'hagi completat el traspàs de serveis, l'Estat garantirà el finançament dels serveis transferits a les Comunitats Autònomes amb una quantitat igual al cost efectiu del servei en el territori de la Comunitat en el moment de la transferència.

Amb aquest fi es calcularà un percentatge en relació amb la recaptació obtinguda per l'Estat en els capítols I i II del seu darrer pressupost anterior a la transferència de serveis, en el qual s'ha de considerar el cost efectiu global dels serveis traspassats, minorat per la recaptació líquida obtinguda pels tributs cedits en el territori de la Comunitat.

En aquest mateix sentit es pronuncia la disposició transitòria tercera de la Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, per la qual s'aprova l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, en la qual, a més, es disposa la creació d'una Comissió Mixta Paritària Estat-Generalitat, amb la missió d'adoptar una metodologia encaminada a la fixació del percentatge de participació.

Amb data 25 de febrer de 1982, la referida Comissió Mixta va procedir a fixar el percentatge de participació per a 1982 a favor de la Generalitat de Catalunya en els ingressos de l'Estat, el qual, d'acord amb la metodologia adoptada, havia de ser el vigent així mateix el 1983, amb els increments derivats de la incorporació a l'esmentat percentatge dels Reials Decrets l'entrada en vigor dels quals es produís el 1982.

Això no obstant, el referit percentatge no fou aplicat, atès que el corresponent projecte de Llei, en el qual es recollia l'acord abans esmentat de la Comissió Mixta, va decaure com a conseqüència de la dissolució de les Corts Generals, esdevinguda l'agost de 1982, i atès que van sorgir discrepàncies entre algunes forces polítiques quant a la correcció del mètode i dels càlculs efectuats, i s'incià un procés de converses llargues i laborioses per aclarir aquests aspectes.

En conseqüència, el finançament dels serveis transferits a la Generalitat de Catalunya es va continuar efectuant pel sistema de lliuraments financers amb càrrec a la Secció 32 dels Pressupostos Generals de l'Estat durant els referits anys 1982 i 1983.

D'altra banda, i per causes diverses, els crèdits de la Secció 32 no van abastar la cobertura financera del cost efectiu garantit per l'Estat, tal com s'ha exposat anteriorment en la referència a la disposició transitòria primera de la LOFCA. En els esmentats crèdits, entre altres de quantia menor, no s'incloïen els corresponents a les ampliacions de plantilla i augments de retribucions complementàries del Ministeri d'Educació i Ciència, els costos centrals del personal corresponent als serveis traspassats ni la inversió de reposició d'aquests.

El nou Govern de la Nació va iniciar immediatament els contactes i els treballs encaminats al compliment dels compromisos derivats de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i de la LOFCA, i es procedí, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, a la quantificació de les damunt dites insuficiències financeres, necessàries per fer efectiva la garantia de cobertura del cost efectiu dels serveis transferits.

Realitzat l'estudi, la Comissió, en la seva reunió de 25 de gener passat, va aprovar la liquidació de les quantitats que ha de percebre la Generalitat de Catalunya com a conseqüència de la garantia del cost efectiu fins al 31 de desembre de 1983, que són les següents:

Any Milions de pessetes --------------------------------------- 1981 ........................ 5.247,23 1982 ........................ 1.680,53 1983 ........................ 24.181,35 Total .............. 31.109,11

Independentment del que s'ha exposat fins ara, i a causa del fet que al final de l'exercici de 1983, la Secció 32, Servei 05 -Catalunya- presentava un saldo de pressupost negatiu per un import de 7.843.572.060 pessetes, en compliment de l'Ordre comunicada de l'excel·lentíssim senyor Ministre d'Economia i Hisenda de data 30 de desembre, es van expedir documents ADOP amb càrrec als crèdits de la Secció 33 -Fons de Compensació Interterritorial-, Serveis 01 i 51 -Catalunya-, compensats amb ADOP inversos en la secció 32 per eixugar el saldo negatiu de pressupost.

Així mateix, el Consell de Política Fiscal i Financera, en reunió celebrada el dia 25 de gener passat, va acordar que la Hisenda Central assumís les insuficiències que s'haguessin pogut produir fins al 31 de desembre de 1983 en el finançament del cost dels serveis transferits a aquelles Comunitats Autònomes que van poder tenir fixat el percentatge de participació en els ingressos de l'Estat abans de 1984, tot això amb la finalitat de liquidar els comptes dels anys passats i permetre d'encarar-se, amb caràcter de generalitat i igualtat per a totes les Comunitats Autònomes, amb el finançament a partir del present exercici de 1984.

Com a conseqüència de tots aquests fets, la Generalitat de Catalunya s'ha trobat en la necessitat, per tal de cobrir insuficiències en les transferències financeres rebudes de l'Administració Central, a acudir al crèdit com a mitjà que les seves competències li permeten; amb què s'ha anat ocasionant un progressiu endeutament de la Comunitat Autònoma, amb el pes agregat de la corresponent càrrega financera.

A més, i com a conseqüència de tot això anterior, en la Secció 32 dels Pressupostos Generals de l'Estat, Servei Catalunya, apareixia a final de l'exercici de 1983 un saldo negatiu, que fou eixugat formalitzant els crèdits que Catalunya tenia a la seva disposició en la Secció 33 -Fons de Compensació Interterritorial

-. Això ha contribuït a agreujar la situació de la Comunitat Autònoma.

Resulta necessari admetre, per tot això, que a causa de la insuficiència dels crèdits destinats a la cobertura del cost efectiu dels serveis traspassats i la concurrència amb això de la disposició dels crèdits del Fons de Compensació Interterritorial, s'ha produït en la Comunitat Autònoma una situació financera de dèficit, a la solució del qual s'imposa ja de donar resposta, ja que és d'extraordinària i urgent necessitat i que, essent el Govern de la Nació el qui ha de garantir l'equilibri financer de les Comunitats Autònomes quant a la cobertura del cost efectiu dels serveis transferits, tal com es defineix en l'anteriorment citada disposició transitòria de la LOFCA, no sembla aconsellable de demorar més temps l'efectivitat de la garantia, amb els perjudicis que se'n podrien derivar per a la Generalitat de Catalunya.

Article primer

Es concedeixen dos crèdits extraordinaris per un import total de 38.952.682,060 pessetes, al vigent Pressupost de Despeses de l'Estat, amb el detall següent: Programa 280. -Secció 32-, "Ens Territorials", Servei 02 "Catalunya", capítol IV, "Transferències corrents", concepte 451. "Per liquidació d'insuficiències de crèdit dels exercicis 1981, 1982 i 1983", per un import de 31.109.110.000 pessetes. Programa 281. -Secció 33-, "Fons de Compensació Interterritorial", Servei 02, "Catalunya", capítol VII, "Transferències de capital", concepte 751, "Reposició dels crèdits formalitzats per Ordre comunicada del Ministeri d'Economia i Hisenda de 30 de desembre de 1983, "Obres a executar per la Comunitat Autònoma de la programació de 1983", per un import de 7.843.572.060 pessetes.

Article segon

Els crèdits extraordinaris als quals es refereix l'article anterior es finançaran amb crèdit del Banc d'Espanya al Tresor Públic, que no meritarà interessos i s'haurà de reintegrar en cinc anys.

Disposició final La present Llei entrarà en vigor el mateix dia que serà publicada al Boletín Oficial del Estado.

Per tant,

Mano a tots els espanyols, particulars i autoritats, que compleixin i facin complir aquesta Llei.

Palacio de la Zarzuela, Madrid, 15 d'octubre de 1984

Juan Carlos R.

El President del Govern, Felipe González Márquez

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR