DECRET 23/1993, d'11 de gener, pel qual es desplega la Llei 23/1991, de 29 de novembre, de comerç interior, en matèria d'horaris comercials.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

La Llei 23/1991, de 29 de novembre, de comerç interior, inclou en el seu article 5 la possibilitat que els comerciants estableixin l'horari de la seva activitat, tenint com a límits el nombre d'hores setmanals i la inhabilitació del seu exercici, en els dies festius.

Així mateix, la Llei preveu que, per reglament, puguin establir-se règims específics per a determinades zones, activitats, tipus d'establiments o èpoques de l'any.

Es tracta, ara, de considerar els interessos generals per desplegar amb criteris d'equilibri entre els diferents factors que concorren en el mercat l'ordenació adequada dels horaris comercials com a instrument essencial per a la seva animació i potenciació. De fet, les autoritzacions que contempla aquest reglament es refereixen a àmbits de gran amplitud territorial o conceptual i, per tant, l'aplicació de la dispensa per a l'exercici d'horaris excepcionals s'ha de portar a terme sota la unitat de criteri que facilita l'anàlisi global de la situació.

No obstant això, el Decret preveu la sol·licitud preceptiva d'informes a entitats locals, organitzacions representatives dels interessos dels comerciants i dels consumidors en casos de petició d'horaris excepcionals aplicables col·lectivament, quan es tracti de comerciants que ho sol·licitin a títol individual i que per les seves característiques puguin tenir una incidència important en el seu àmbit i sempre que es desitgi estendre l'excepció horària demanada individualment a la resta de comerciants d'un ram, sector o localitat. Amb això, es tracta d'aconseguir una participació efectiva dels protagonistes més directes del mercat, i de les administracions públiques més properes, en les decisions que puguin afectar-los. A aquests efectes, cal destacar la inclusió del tràmit d'informació pública que completa les garanties de participació en l'adopció de les decisions administratives.

Per això, en ús de les facultats que tinc conferides, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

En relació amb el règim d'horaris comercials que estableix la Llei 23/1991, de 29 de novembre, i en el marc del que determina l'article 5.2 de la Llei esmentada, s'estableixen les excepcions següents:

  1. Les farmàcies, que podran portar a terme els horaris que estan reglamentats per a la seva activitat.

  2. Les pastisseries, les floristeries i la venda de plats preparats, que podran efectuar les vendes en diumenges i dies festius fins a les 15 hores com a màxim.

  3. Els establiments instal·lats a les estacions de ferrocarrils, d'autobús, les marítimes i els aeroports, la venda de carburants i la venda de premsa, que podran vendre els seus productes en diumenge i dies festius, sense quedar limitats pel màxim de 60 hores setmanals d'obertura.

Article 2

Sense perjudici del que disposa l'article anterior poden establir-se, així mateix, règims especials per a:

  1. Zones que per l'afluència estacional de visitants puguin denominar-se turístiques.

  2. Èpoques de l'any en què la concentració de consumidors requereixi l'adopció d'horaris excepcionals.

  3. Activitats i tipus d'establiments en què les característiques de l'oferta en relació amb les demandes dels consumidors facin necessària, per a la prestació adequada del servei, la pràctica d'horaris comercials excepcionals.

Article 3

Les autoritzacions per portar a terme...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR