DECRET 82/2005, de 3 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

82/2005, de 3 de maig, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn.

La Llei 6/2001, de 31 de maig, va regular l'ordenació ambiental de la il·luminació per a la protecció del medi ambient de nit amb la finalitat de mantenir, al màxim possible, les condicions naturals d'aquestes hores en benefici de les persones, de la fauna, de la flora i dels ecosistemes en general, de promoure l'eficiència energètica de la il·luminació exterior, i d'evitar la intrusió de llum artificial no necessària a cases i equipaments, a fi de prevenir i corregir els efectes pertorbadors de la contaminació lluminosa en la visió del cel.

El present Decret duu a terme el desenvolupament reglamentari de la Llei 6/2001, de 31 de maig, que regula els aspectes relatius a les instal·lacions i els aparells d'il·luminació exterior i interior pel que fa a la contaminació lluminosa que poden produir.

El Decret regula els aspectes referents a la zonificació de Catalunya segons la protecció del territori a la contaminació lluminosa, determina les característiques de les instal·lacions i dels aparells d'il·luminació en funció de les zones de protecció en què estan ubicats, i regula el funcionament de l'enllumenat en els aspectes: estacional, horari, manteniment i d'adequació de la il·luminació existent.

Pel que fa al règim d'intervenció administrativa, assigna les competències de la Direcció general de Qualitat Ambiental i les dels ens locals i preveu que l'Oficina per a la Prevenció de la Contaminació Lluminosa adscrita a la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, dugui a terme les funcions que corresponen a aquest Departament en l'àmbit de la prevenció, el control i la correcció de la contaminació lluminosa. Es regula la contractació administrativa i la documentació que cal presentar a l'administració en els projectes d'il·luminació exterior, d'activitats sotmeses al règim d'intervenció integral de l'Administració ambiental, i també les sotmeses a avaluació d'impacte ambiental.

Descriu les normes aplicables en matèria de règim d'inspecció, de control i sancionador, i els òrgans competents en aquesta matèria.

Fixa com a punt de referència l'Observatori astronòmic del Montsec i en defineix la seva àrea d'influència.

Per últim, estableix el termini per permetre l'adaptació dels enllumenats existents a les determinacions de la Llei 6/2001 i del present Decret.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

TÍTOL I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest reglament és regular les característiques de les instal·lacions i els aparells d'il·luminació d'acord amb els criteris que estableix la Llei 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn.

Article 2

Finalitats

Aquest reglament té per finalitat regular la implantació de sistemes d'il·luminació per protegir el medi ambient a la nit, mantenir el màxim possible la claror natural del cel, evitar la contaminació lluminosa i prevenir els efectes nocius sobre els espais naturals i l'entorn urbà, i globalment millorar l'eficiència del procés que comporti l'estalvi d'energia i de recursos naturals.

Article 3

Àmbit d'aplicació

3.1 L'abast d'aquest Decret és d'aplicació a les instal·lacions d'il·luminació exterior i interior de titularitat pública i privada, pel que fa a la contaminació lluminosa que poden produir.

3.2 Les instal·lacions d'il·luminació exterior de les infraestructures descrites a l'article 3.1 de la Llei 6/2001 són exemptes del compliment de les obligacions fixades en aquest reglament, exclusivament en aquells espais, elements funcionals i àrees de protecció o zones de servei de les instal·lacions destinades a les finalitats pròpies de la infraestructura.

Article 4

Definicions

4.1 A les definicions contingudes a l'article 4 de la Llei 6/2001, cal afegir als efectes d'aquest reglament les següents:

  1. Enlluernament pertorbador o fisiològic és l'ofuscació de la vista, produïda per una llum massa viva, la qual impedeix que l'ull humà pugui percebre per separat dos objectes, és a dir l'alteració de la capacitat visual produïda per un fort desequilibri de luminàncies dins el camp visual. És calcula com el percentatge d'increment que experimenta el valor llindar de contrast.

  2. Flux lluminós és la potència lluminosa emesa per una font. Es mesura en lúmens (lm).

  3. Il·luminació és l'acció o l'efecte de fornir de llum a alguna cosa i també il·luminació és la magnitud fotomètrica igual al quocient entre el flux lluminós rebut per una superfície i el valor d'aquesta superfície. Es mesura en lux. Enllumenament.

  4. Il·luminació intrusa és la llum artificial que rep un objecte o espai sense que li correspongui.

  5. Índex d'enlluernament és el valor que resulta de multiplicar el valor de la luminància del pàmpol expressada en candeles per metre quadrat (cd.m-2), pel valor de l'àrea de la superfície emissora de llum expressada en m2 elevada a 0,25.

  6. Intensitat lluminosa és el quocient entre el flux lluminós emès per un llum en un angle sòlid sobre una direcció determinada i aquest angle sòlid. La unitat de mesura és la candela, la qual correspon a un lumen per estereoradian.

  7. Luminància és una magnitud fotomètrica relativa a la lluminositat o brillantor de cadascun dels punts d'un cos lluminós, i és el quocient entre la intensitat lluminosa emesa en una direcció per un element infinitament petit de la superfície al voltant d'un punt, i l'àrea d'aquest element projectada ortogonalment sobre un pla perpendicular a la direcció donada. Es mesura en candeles per metre quadrat (cd.m-2).

  8. Luxímetre és l'instrument o aparell per mesurar els valors de la il·luminació en un punt determinat o en una superfície.

  9. Sistema de regulació de flux és un dispositiu que permet variar el flux lluminós emès per la làmpada.

  10. Pàmpol és el dispositiu format per elements opacs o translúcids, de distintes formes (campana, fanal, globus, ovoide, piramidal, esferoïdal, etc.) que hom posa en un llum per dirigir la claror o flux lluminós cap a una zona determinada que cal il·luminar i també evitar que el raig lluminós molesti la vista. Permet ubicar la làmpada i els components elèctrics.

  11. Projector és un llum que conté un sistema òptic, destinat a concentrar la llum dins d'un angle sòlid determinat, generalment reduït a fi d'obtenir una intensitat lluminosa elevada.

4.2 Als efectes del present Reglament, i en desenvolupament de l'anomenada contaminació lumínica a la Llei 6/2001, la contaminació lluminosa es caracteritza per l'augment del fons de brillantor del cel nocturn a causa de la dispersió de llum procedent de la il·luminació artificial. Aquest augment de llum artificial pertorba i altera les propietats del medi receptor i posa en risc la visió del cel nocturn i l'equilibri i la funció dels ecosistemes.

4.3 Als efectes del present Reglament, i en desenvolupament del concepte de flux d'hemisferi superior instal·lat regulat a la Llei 6/2001, s'estableix que aquest s'obté a partir del càlcul de la proporció de flux lluminós emès per sobre del pla horitzontal del pàmpol d'un llum respecte al flux total emès pel llum. S'expressa en tant per cent.

TÍTOL II

Règim regulador de la il·luminació

Capítol 1

Zonificació de Catalunya segons la protecció del territori a la contaminació lluminosa

Article 5

Zonificació

5.1 D'acord amb el que estableix l'article 5 de la Llei 6/2001, de 31 de maig, a Catalunya es consideren quatre zones en funció de la seva protecció a la contaminació lluminosa. El grau de major protecció serà per a les zones E1 i el de menor protecció seran les E4:

  1. Les zones E1 són les zones de màxima protecció a la contaminació lluminosa; corresponen a les àrees coincidents amb els espais d'interès natural, les àrees de protecció especial i les àrees coincidents amb la Xarxa natura 2000.

  2. Es considera com a zona E2 el sòl no urbanitzable fora d'un espai d'interès natural o d'una àrea de protecció especial o d'una àrea de la Xarxa natura 2000.

  3. Les zones E3 són les àrees que el planejament urbanístic les qualifica com a sòl urbà o urbanitzable.

  4. Les zones E4 són àrees en sòl urbà d'ús intensiu a la nit en activitats: comercials, industrials o de serveis i també vials urbans principals. Les determina l'ajuntament de cada municipi, el qual haurà de notificar la proposta de zonificació al Departament de Medi Ambient i Habitatge, que n'haurà de fer l'aprovació. No poden classificar-se zones E4 a menys de 2 km d'una zona E1.

5.2 Els ajuntaments poden modificar el tipus de zona de protecció a la contaminació lluminosa que s'assigna al seu terme municipal, sempre que això no suposi una disminució del nivell de protecció atorgada per aquest reglament. Caldrà informar a l'Oficina per a la Prevenció de la Contaminació Lluminosa.

5.3 La il·luminació en sol urbà proper a zones de màxima protecció (E1) o zones aquàtiques marines i continentals, serà especialment respectuosa en evitar efectes pertorbadors en el medi. Si escau, el Departament de Medi Ambient i Habitatge d'acord amb l'Ajuntament pot determinar característiques d'il·luminació corresponents a zona E2 (FHS i tipus de làmpada) per garantir una major protecció en funció de les particularitats de la zona a protegir.

5.4 El Departament de Medi Ambient i Habitatge publicarà, difondrà i comunicarà a cada ajuntament la zonificació del seu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR