ORDRE de 31 de juliol de 1998, per la qual es crea la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i se n'aprova el Reglament.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

ORDRE de 31 de juliol de 1998, per la qual es crea la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i se n'aprova el Reglament. D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols i el seu Reglament aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s'estableix la normativa a què han d'ajustar-se les denominacions d'origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament (CEE) 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris; l'Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola i el Reglament (CEE) 2081/1992, així com el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària; En ús de les atribucions que m'han estat conferides, Ordeno: Article 1 Es crea la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya i se n'aprova el Reglament, el qual es publica annex a aquesta Ordre. Article 2 El text aprovat es trametrà al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per al seu coneixement i posterior reconeixement comunitari. Barcelona, 31 de juliol de 1998 Francesc Xavier Marimon i Sabaté Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca REGLAMENT de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya Capítol 1 Àmbit de protecció Article 1 D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s'estableix la normativa a què han d'ajustar-se les denominacions d'origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament (CEE) 2081/1992 relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris; l'Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola i el Reglament (CEE) 2081/1992, i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queden protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya la mantega que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i compleixi en el procés de producció de la llet així com en el d'elaboració de la mantega tots els requisits exigits per l'esmentat Reglament i per la legislació vigent. Article 2 2.1 La protecció atorgada s'estén al nom en català Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya així com al nom en castellà Mantequilla de L'Alt Urgell y La Cerdanya , i al nom geogràfic de l'Alt Urgell i la Cerdanya quan s'apliqui a mantega. 2.2 La Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya no es pot aplicar a cap altra classe de mantega que la que reconeix aquest Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions, marques i senyals que per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, inclusivament en el cas d'anar precedits per expressions com tipus, estil, gust, elaborat a, manipulat a, fabricat a, o altres d'anàlegs. Article 3 La defensa de la Denominació d'Origen Protegida, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encomanats al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida, al Servei de Protecció a la Qualitat Agroalimentària de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves respectives competències. Capítol 2 Producció Article 4 La zona de producció de llet apta per a l'elaboració de la mantega emparada per la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya està constituïda pels termes municipals de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Article 5 Les explotacions ramaderes dedicades a la producció de llet per a l'elaboració de la mantega protegida per la Denominació d'Origen Protegida han de complir les condicions establertes per la legislació vigent. Article 6 6.1 L'alimentació dels animals respondrà a les pràctiques tradicionals basades en l'alimentació amb farratges i pastures de l'Alt Urgell i la Cerdanya. 6.2 El Consell Regulador pot dictar normes complementàries relatives a l'alimentació dels animals amb la finalitat que la llet produïda destinada a l'elaboració de la mantega protegida respongui a les seves característiques peculiars. Article 7 7.1 La llet que s'utilitzi per a l'elaboració de la mantega serà la que procedeixi de vaques sanes de raça frisona. 7.2 El munyiment de les vaques es realitzarà en condicions que garanteixin l'obtenció higiènica de la llet. 7.3 La llet destinada a l'elaboració de mantega protegida se sotmetrà a refrigeració immediatament després del munyiment i es mantindrà en aquestes condicions fins a la seva recollida, que serà diària. 7.4 El transport de la llet es realitzarà en les millors condicions higièniques, en cisternes isotèrmiques o mitjançant qualsevol altre mitjà que garanteixi que la qualitat de la llet no es deteriora. Article 8 8.1 Es realitzaran determinacions diàries de la llet recollida de cada una de les explotacions per comprovar que reuneix les condicions següents: a) L'acidesa màxima serà de 16ºD. b) No ha de contenir cap substància que li sigui estranya, presentarà absència total de residus d'antibiòtics, d'inhibidors de la fermentació làctica i altres additius. c) El recompte de Clostridium tirobutyricum de la llet que arribi a les indústries elaboradores no superarà les 2.000 espores/l. d) Complir les condicions higienicosanitàries que estableix la legislació vigent. 8.2 El Consell Regulador vigilarà i controlarà aquestes operacions i podrà dictar normes amb l'objectiu de garantir les condicions higièniques i la qualitat de la llet. Capítol 3 Elaboració Article 9 La zona d'elaboració i envasat de la Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya coincideix amb la zona de producció de la llet delimitada a l'article 4 d'aquest Reglament. Article 10 10.1 L'elaboració de la Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya comprèn els processos següents: a) Obtenció de la nata mitjançant desnatat de la llet. b) Refredament de la nata obtinguda fins a una temperatura de 12ºC. c) Pasteurització de la nata. d) Desgasificació per eliminar olors estranyes. e) Refredament de la nata pasteuritzada fins a 16ºC-18ºC. f) Maduració mitjançant acció de ferments lactis mesòfils fins arribar a una acidesa de 40ºD-50ºD. S'utilitzaran com a ferments lactis mesòfils els cultius mixtes de: Streptococcus lactis , Streptococcus cremoris , Streptococcus diacetilactis , Leuconostoc citrovorum . g) Batut de la nata fins aconseguir el gra de mantega adequat, que haurà de ser regular i homogeni. h) Rentat del gra de mantega per eliminar les aigües mares residuals. i) Amassat del gra. 10.2 No s'admet l'ús de cap tipus de colorant en l'elaboració de la mantega protegida. Article 11 La mantega elaborada es comercialitzarà en blocs o formats de pes igual o superior a 15 gr de pes net, d'acord amb la legislació vigent, en embolcall sanitàriament apte i expressament autoritzat pel Consell Regulador. Article 12 L'elaboració i l'envasat de la mantega protegida s'haurà de realitzar exclusivament en instal·lacions que compleixin la legislació vigent i que estiguin inscrites i autoritzades pel Consell Regulador. Article 13 13.1 Les empreses elaboradores realitzaran controls de la llet i de la mantega. Aquests controls consistiran com a mínim en: a) Diàriament per a la llet: Determinació de l'acidesa en graus Dornic de la llet de cada explotació abans de ser carregada en els vehicles isotèrmics. Determinació de la presència d'antibiòtics i d'inhibidors de la fermentació làctia en cada una de les aportacions de llet de cada explotació. Determinació del nombre d'espores de Clostridium tirobutyricum de la llet recollida de cada explotació. b) Diàriament per a la mantega: Determinació de la humitat d'una mostra de mantega de cada lot de fabricació. Control microbiològic: recompte de coliformes de la nata, dels ferments i de la mantega acabada. Test de conservació de la mantega a 20ºC. Test organolèptic. 13.2 Es portarà un registre dels resultats de les proves de control, el qual estarà a disposició del Consell Regulador. Capítol 4 Característiques de la mantega Article 14 14.1 Les característiques organolèptiques, donada la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR