DECRETO 16/2021, de 9 de marzo, por el que se crea el título de la Generalidad de técnico o técnica en Técnicas de Danza Urbana, y se establece su currículum.

ELIeli/es-ct/d/2021/03/09/16/dof
Fecha de publicación11 Marzo 2021
Fecha de disposición09 Marzo 2021
EmisorDepartament d'Educació

En matèria d'ensenyament no universitari, l'article 131.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya determina que correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre els ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l'obtenció d'un títol o d'una certificació acadèmica amb validesa a tot l'Estat i sobre els centres docents en què s'imparteixin aquests ensenyaments.

L'article 53.4 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix que correspon al Govern determinar el currículum dels ensenyaments postobligatoris que condueixin a l'obtenció de titulacions pròpies de la Generalitat.

Per donar una oferta formativa específica a les diverses vessants escèniques, s'han desplegat les competències esmentades mitjançant el Decret 224/2018, de 16 d'octubre, pel qual es creen els ensenyaments d'arts escèniques i el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica superior en Tècniques de Direcció Coral, del qual s'estableix el currículum.

En el moment actual, es detecta la necessitat d'establir una nova titulació pròpia en Tècniques de Dansa Urbana que ha de formar part dels ensenyaments d'arts escèniques, juntament amb les ja creades actualment.

La viabilitat de la creació d'aquest títol propi deriva de la inexistència d'un títol establert pel Govern de l'Estat que respongui a aquesta necessitat de qualificació.

La creació d'aquest títol i la definició del currículum responen amb eficàcia a les necessitats de qualificació professional detectades a Catalunya fruit de la col·laboració de l'Administració educativa i entitats del sector de les danses urbanes, i la seva pertinença al sistema integrat de qualificacions i formació professional, en el marc del Decret 28/2010, de 2 de març, del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i del Catàleg modular integrat de formació professional.

El títol creat per aquest Decret d'acord amb el principi de proporcionalitat conté la regulació imprescindible perquè sigui desplegat en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l'alumnat i l'adquisició de les competències professionals, personals i socials establertes en el perfil professional, tenint en compte, d'altra banda, la necessitat d'integració del cicle formatiu.

D'acord amb el que s'ha exposat, aquesta iniciativa s'exerceix en el marc del règim de millora de la qualitat normativa i dels principis de bona regulació, en particular, dels principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. Es persegueix la millora del sistema educatiu com a interès general justificatiu, i s'estableix la regulació imprescindible per atendre les necessitats detectades, fet que és coherent amb l'ordenament jurídic vigent, i no s'estableixen càrregues administratives innecessàries per als destinataris. Així mateix s'ha garantit la participació ciutadana en l'elaboració, així com el règim de transparència.

Aquest decret desplega la Llei 12/2009, del 10 de juliol, i s'ha tramitat segons l'article 59 i següents de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i d'acord amb els principis de millora de la qualitat normativa i de participació ciutadana establerts a la Llei 19/2014, del 19 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i disposa del dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya.

Vist el que disposen l'article 6 i concordants de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i vist el Decret 114/2020, de 30 de setembre, de substitució del president de la Generalitat de Catalunya.

En virtut d'això, a proposta del conseller d'Educació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1. Es crea el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica en Tècniques de Dansa Urbana, i se n'estableix el currículum.

2. El títol de la Generalitat de tècnic o tècnica en Tècniques de Dansa Urbana s'inclou en els ensenyaments d'arts escèniques.

Article 2

Identificació del títol i perfil professional

1. Els elements d'identificació del títol són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex.

2. El perfil professional del títol és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex.

3. La relació de les qualificacions i unitats de competència del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya incloses en el títol s'indica a l'apartat 3 de l'annex.

4. El camp professional del títol és el que s'indica a l'apartat 4 de l'annex.

Article 3

Currículum

1. El currículum es determina a l'apartat 5 de l'annex.

2. Els objectius generals del cicle formatiu s'estableixen a l'apartat 5.1 de l'annex.

3. Els mòduls professionals i les unitats formatives en què s'estructura aquest cicle formatiu s'estableixen a l'apartat 5.2 de l'annex.

4. La descripció dels mòduls i de les unitats formatives de cada mòdul s'estableix a l'apartat 5.3 de l'annex que inclou:

a) Els elements de descripció de cada unitat formativa integrats pels resultats d'aprenentatge i pels continguts de procediments, conceptes i actituds.

b) Els elements de referència per a l'avaluació de cada unitat formativa que són els resultats d'aprenentatge.

c) La durada de cada mòdul professional i de les unitats formatives corresponents i, si escau, les hores de lliure disposició del mòdul de què disposa el centre.

Article 4

Incorporació de la llengua anglesa en el cicle formatiu

Amb la finalitat d'incorporar i normalitzar l'ús de la llengua anglesa en situacions professionals habituals i en la presa de decisions en l'àmbit laboral, en aquest cicle formatiu s'incorpora un mòdul de llengua anglesa.

Article 5

Espais

Els espais i equipaments requerits per al desenvolupament d'aquest cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 6 de l'annex.

Article 6

Professorat

Els requisits de professorat es regulen a l'apartat 7 de l'annex.

La relació màxima de professorat/alumnat és d'1/20 en tots els mòduls professionals.

Article 7

Efectes professionals del títol

Aquest títol té, en el territori de Catalunya, efectes professionals.

Article 8

Efectes acadèmics del títol

Aquest títol no té efectes acadèmics, sens perjudici que, d'acord amb la normativa vigent, pugui ser objecte de reconeixement o convalidació acadèmica.

Article 9

Convalidacions

Les convalidacions dels mòduls professionals d'aquest títol s'estableixen a l'apartat 8 de l'annex.

Article 10

Correspondències

1. La correspondència de les unitats de competència amb els mòduls professionals que integren el currículum d'aquest cicle formatiu per a la seva convalidació o exempció es regula a l'apartat 9.1 de l'annex.

2. La correspondència dels mòduls professionals que integren el currículum d'aquest cicle formatiu amb les unitats de competència s'estableix a l'apartat 9.2 de l'annex.

Article 11

Requisits d'accés

Per accedir al cicle formatiu de grau mitjà en Tècniques de Dansa Urbana cal posseir el títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria o equivalent a efectes acadèmics o haver superat la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà.

Article 12

Prova específica d'accés

1. En qualsevol cas, és necessària la superació d'una prova específica d'accés, que permeti demostrar les aptituds necessàries per cursar amb aprofitament aquests ensenyaments.

2. La prova específica d'accés superada tindrà validesa durant el curs acadèmic corresponent a l'any en què es fa la prova.

Disposicions addicionals

1. La persona titular del Departament d'Educació ha de promoure, davant les autoritats educatives, el reconeixement i la convalidació acadèmica del títol de la Generalitat de tècnic o tècnica en Tècniques de Dansa Urbana.

2. El Departament competent en matèria d'educació pot implantar el currículum del títol de la Generalitat de tècnic o tècnica en Tècniques de Dansa Urbana, en els centres que en depenguin.

3. Per impartir aquest currículum, els centres privats autoritzats es regeixen pel procediment de comunicació i en el cas dels centres de titularitat municipal s'ha de preveure en el corresponent conveni de creació o en addenda posterior.

4. D'acord amb l'article 72 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, tenen la consideració de centre educatiu, a l'efecte d'impartir el currículum, els centres públics de la Generalitat la titularitat dels quals no s'exerceix per l'Administració educativa, que sol·licitin impartir aquests ensenyaments i compleixin els requisits. A aquest efecte, el Departament els ha d'inscriure en el registre de centres que gestiona.

Disposicions finals

1. La persona titular del Departament d'Educació pot desplegar el currículum, tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives respectant els mòduls professionals establerts.

2. La direcció general competent pot adequar el currículum a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives, respectant els mòduls professionals establerts, en el cas de persones individuals i de centres educatius concrets, respectivament.

Barcelona, 9 de març de 2021

Pere Aragonès i Garcia

Vicepresident del Govern en substitució de la presidència de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda

Josep Bargalló Valls

Conseller d'Educació

Annex

1. Identificació del títol

1.1. Denominació: Tècniques de Dansa Urbana

1.2. Nivell: cicle formatiu de grau mitjà

1.3. Durada: 1.400 hores

1.4. Ensenyaments d'arts escèniques

1.5. Referent europeu: CINE-3 (classificació internacional normalitzada de l'educació)

2. Perfil professional

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR