DECRET 61/2014, de 29 d'abril, pel qual es crea l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de Catalunya, a l’article 125.1, atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’acadèmies.

El Decret 120/1987, de 9 d’abril, pel qual la Generalitat de Catalunya assumeix les competències exclusives en matèria d’acadèmies amb seu central a Catalunya, disposa que les acadèmies són creades per decret del Govern de la Generalitat, i gaudeixen des d’aquest moment de personalitat jurídica i capacitat per al compliment dels seus fins.

L’associació Acadèmia Catalana de Gastronomia va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya, mitjançant un acord pres en l’assemblea general de 27 d’abril de 2011, la creació de l’Acadèmia com a corporació de dret públic, a l’empara del Decret 120/1987, de 9 d’abril.

La gastronomia, per la seva transcendència social i econòmica, és objecte d’estudi des de l’antropologia, la història, la sociologia, la biologia, la nutrició, l’economia i l’educació, entre altres disciplines. La declaració, per part de la UNESCO, com a patrimoni immaterial de la humanitat de gastronomies de determinats àmbits territorials, certifica la percepció que tots tenim que la cuina catalana és un dels elements formadors de la nostra cultura.

Així mateix, el desenvolupament de les ciències de la nutrició cada vegada té més rellevància dins la nostra societat, i és objecte d’estudi. La professió de dietista-nutricionista està definida en el nostre ordenament jurídic com a professió sanitària titulada; els professionals que exerceixen la professió promouen i potencien que la nutrició sigui un mitjà adequat per a l’atenció i millora de la salut i el benestar de la ciutadania, i s’integri dins l’estructura sanitària i social des de les perspectives científica, cultural, laboral investigadora i docent.

La cultura gastronòmica és una part indestriable de la identitat dels pobles, a més d’una font permanent de riquesa i creativitat. Els costums i les tradicions, els productes de la terra i la idiosincràsia de la població de cada indret es combinen en els plats propis de cada regió.

La decisió de crear una corporació de dret públic per a la recerca, divulgació, promoció i protecció de la cuina i activitats gastronòmiques pròpies de les diferents comarques de Catalunya, s’emmarca en el conjunt d’actuacions del Govern en matèria de promoció i divulgació de la gastronomia catalana com a element...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR