DECRET 52/2012, de 22 de maig, de reestructuració de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor13 de Junio de 2012
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

La Llei 10/2007, de 30 de juliol, va crear l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, com a entitat autònoma de caràcter administratiu adscrita al departament competent en matèria de seguretat pública, per donar resposta a tres finalitats essencials: la formació dels diferents col·lectius de seguretat; la creació, gestió, difusió i aplicació dels coneixements tècnics per seleccionar, promoure i desenvolupar els col·lectius de seguretat, i la promoció de l’estudi i la recerca en l’àmbit de la seguretat. La Llei 10/2007 va crear un únic centre de formació i recerca i va unificar les anteriors Escola de Policia de Catalunya i Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya.

El Decret 59/2010, d’11 de maig, d’estructuració de l’Institut, el va organitzar en una Subdirecció General de Formació, Selecció i Avaluació i en una Subdirecció General d’Administració i Serveis, més una Àrea de Recerca, Coneixement i Relacions Exteriors.

Ateses les necessitats de formació especialitzada i diferenciada dels col·lectius de policies i bombers es planteja ara la necessitat d’adaptar l’estructura de l’Institut per donar una millor resposta a aquesta realitat. Igualment, l’experiència d’aquests quatre anys de funcionament de l’Institut ha reforçat aquesta tesi i ha posat de manifest la necessitat de disposar d’una identitat singular diferenciada per les escoles dels dos col·lectius majoritaris: policies i bombers. En aquest sentit, la Llei 10/2007, de 30 de juliol, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en les seves disposicions addicionals cinquena i sisena, permet que l’Institut utilitzi les anteriors denominacions en les activitats formatives que organitza i que tinguin com a destinataris el personal d’aquests àmbits. A més, aquest plantejament es troba alineat amb l’estratègia que el Departament d’Interior planteja en el Pla de Govern 2011-2014, en el qual figura, com una de les seves actuacions, la singularització de la personalitat de l’Escola de Policia i de l’Escola de Bombers en l’estructura organitzativa i de funcionament de l’Institut (Eix 5 Seguretat, Objectiu Polític 5.5.2, Actuació 5.2.001).

Per aquests motius s’estima convenient organitzar l’Institut en dos òrgans de formació diferenciats, que si bé són òrgans actius de l’Administració de la Generalitat mantenen la denominació distintiva d’“Escola”. D’una banda, l’Escola de Policia de Catalunya, que s’estructura mitjançant una Àrea d’Instructors de Policia, una Àrea de Continguts de Formació Policial i un Servei de Formació Policial. I de l’altra, l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, que s’estructura en una Àrea d’Instructors i de Continguts en Riscos, Emergències i Protecció Civil, un Servei de Formació en Riscos i Emergències i una Secció de Formació en Protecció Civil.

Una altra novetat és que dins la nova organització de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya es dóna per primer cop un tractament específic i diferenciat a la formació que ha de rebre el personal dels col·lectius professionals de l’àmbit de protecció civil.

Per últim, els serveis comuns de suport a les dues escoles s’unifiquen en la Subdirecció General d’Administració i Suport Acadèmic i en el Servei de Selecció, Avaluació i Seguiment.

Per tot això, de conformitat amb l’article 23 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern; la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la persona titular del Departament d’Interior i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Corresponen a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya les funcions descrites a l’article 4 de la Llei 10/2007, de 30 de juliol. De la Direcció de l’Institut en depenen els òrgans següents:

  1. L’Escola de Policia de Catalunya.

  2. L’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya.

  3. La Subdirecció General d’Administració i Suport Acadèmic.

  4. El Servei de Selecció, Avaluació i Seguiment.

Article 2

L’Escola de Policia de Catalunya

2.1 L’Escola de Policia de Catalunya es defineix com un òrgan assimilat a subdirecció general. La persona titular d’aquest òrgan rep la denominació de cap de l’Escola de Policia de Catalunya.

2.2 A l’Escola de Policia de Catalunya, en relació amb els cossos de policia de Catalunya i la resta de personal inclòs a l’article 3 de la Llei 10/2007, de 30 de juliol, i en col·laboració amb els centres directius competents en aquestes matèries, li corresponen les funcions següents:

  1. Proposar directrius i elaborar criteris tècnics per al desenvolupament de les polítiques generals de formació.

  2. Elaborar el Pla anual de formació policial i dirigir i supervisar-ne la implantació, així com dirigir i supervisar la resta de les activitats de formació.

  3. Dirigir la definició i la implantació de la detecció de necessitats formatives.

  4. Proposar, dissenyar, desenvolupar i supervisar el contingut docent concret de les activitats de formació en matèria de seguretat.

  5. Establir els perfils del professorat de les activitats de formació, proposar-ne la designació i conformar la realització dels serveis prestats.

  6. Dirigir i supervisar l’avaluació de les activitats de formació, proposar la millora contínua i les modificacions i ampliacions que corresponguin en les activitats de formació en aquest àmbit, i promoure i dirigir les actuacions necessàries per implementar i fomentar la qualitat pedagògica.

  7. Elaborar els plans de carrera dels cossos de policia, d’acord amb el que estableix l’article 4.1.k) de la Llei 10/2007, de 30 de juliol, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

  8. Dirigir i supervisar els processos d’avaluació o examen que s’estableixin per acreditar o no la superació de les activitats de formació en matèria de seguretat.

  9. D’acord amb les directrius generals del Departament, impulsar i coordinar la recerca, el desenvolupament i la participació en projectes europeus, compartint la innovació formativa de l’Institut amb els altres centres formatius d’aquest àmbit, tant nacionals com internacionals, i entre els operadors de seguretat, promovent publicacions de caràcter científic, tècnic, formatiu i informatiu, i organitzant activitats de debat i divulgació.

  10. Promoure la col·laboració i la cooperació amb institucions, centres i establiments docents, tant nacionals com internacionals, i mantenir-hi relacions d’intercanvi de coneixements i de professionals en les matèries pròpies de la seva competència.

  11. Supervisar el seguiment dels programes de les institucions dedicades a la formació en matèria policial tant en l’àmbit estatal com en l’internacional, amb especial referència als països del nostre entorn geopolític, per tal d’afavorir l’actualització i la innovació dels programes de formació de l’Institut.

  12. Col·laborar amb les autoritats del departament competent en matèria de seguretat pública en l’àmbit de les relacions internacionals, i assessorar les autoritats del Departament i, si escau i així ho demanen, assessorar altres autoritats o òrgans administratius de Catalunya, en matèries de l’àmbit competencial de l’Escola de Policia de Catalunya.

  13. Promoure la creació d’una xarxa de coneixement en matèria de seguretat en la qual puguin compartir experiències i coneixements totes aquelles persones que directament o indirectament treballen en l’àmbit de la seguretat.

  14. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

    2.3 De l’Escola de Policia de Catalunya en depenen les unitats següents:

  15. L’Àrea d’Instructors de Policia.

  16. L’Àrea de Continguts de Formació Policial.

  17. El Servei de Formació Policial.

Article 3

L’Àrea d’Instructors de Policia

Corresponen a l’Àrea d’Instructors de Policia les funcions següents:

  1. Participar en la formació en coneixements, habilitats i actituds de l’alumnat d’aquells cursos que es determinin.

  2. Exercir la tutorització de l’alumnat d’aquells cursos que es determinin.

  3. Fer el seguiment i el control de les actituds i comportaments de l’alumnat, tant a nivell individual com col·lectiu, d’aquells cursos que es determinin i en compliment del Reglament de règim interior.

  4. Participar en l’avaluació acadèmica i conductual de l’alumnat d’aquells cursos que es determinin.

  5. Gestionar, controlar i supervisar les galeries de tir, l’armament i la munició del Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

  6. Garantir la seguretat de les persones i de les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

  7. Realitzar la tutorització i el seguiment de l’alumnat durant les pràctiques que formin part de determinats cursos de formació.

  8. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

Article 4

L’Àrea de Continguts de Formació Policial

Corresponen a l’Àrea de Continguts de Formació Policial les funcions següents:

  1. Participar en l’elaboració del Pla anual de formació policial.

  2. Definir els plans d’estudis i els continguts de la formació policial.

  3. Seleccionar i coordinar el professorat corresponent al col·lectiu professional de l’àmbit policial, en col·laboració amb el Servei de Formació Policial.

  4. Elaborar el contingut concret de les activitats de formació bàsica, formació per a la promoció i el comandament, formació contínua i formació d’especialització, proposar les modificacions adients d’aquestes activitats i supervisar-ne l’aplicació.

  5. Exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin.

Article 5

Servei de Formació Policial

5.1 Al Servei de Formació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR