DECRET 101/2005, de 31 de maig, del Consell Català de Foment de la Pau.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET

101/2005, de 31 de maig, del Consell Català de Foment de la Pau.

La Llei 21/2003, de 4 de juliol, de foment de la pau, estableix al preàmbul que l'Estatut d'autonomia de Catalunya expressa: "El poble català proclama com a valors superiors de la seva vida col·lectiva la llibertat, la justícia i la igualtat, i manifesta la seva voluntat d'avançar per una via de progrés que asseguri una qualitat de vida digna per a tots els qui viuen, resideixen i treballen a Catalunya". L'exercici de les llibertats només és possible quan regna la pau, com ens recorda l'article 28 de la Declaració universal dels drets humans, aprovada per les Nacions Unides el 1948: "Tothom té dret a un ordre social i internacional en el qual els drets i les llibertats proclamats en aquesta Declaració es facin plenament efectius".

La pau és, però, un bé que només adquireix plenitud quan és universal. En el context internacional actual hi ha factors diversos que atempten contra la pau: la tensió i les diverses formes de violència no paren d'augmentar en un món perillosament sobrearmat i amb àrees que tenen problemes de subalimentació; la producció i la venda d'armament generen un comerç de gran importància econòmica; la desigualtat afavoreix els fanatismes; la lluita per extreure i explotar les primeres matèries justifica tota mena d'abusos i condemna a la marginació i a la misèria sectors molt significatius de la població d'arreu del món. Sovint, l'esperit bèl·lic i la confrontació s'instal·len en el si de la societat, cada vegada més competitiva i més insensiblement insolidària envers els col·lectius marginats de les riqueses del desenvolupament social.

Per tot això, l'objecte de la Llei de foment de la pau és fomentar la pau, la justícia, la igualtat i l'equitat en les relacions entre persones, pobles, cultures, nacions i estats; prevenir i solucionar pacíficament els conflictes i les tensions socials, i enfortir l'arrelament de la pau i de la convivència. A l'article 8, capítol III, la Llei estableix la constitució del Consell Català de Foment de la Pau com a òrgan consultiu i de participació de la societat de Catalunya per al foment de la pau en les activitats de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i dels ens locals en aquest àmbit. El Consell Català de Foment de la Pau és adscrit a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

D'altra banda, la disposició addicional de la Llei de foment de la pau estableix que el Govern, en el termini de cinc anys, d'acord amb l'experiència adquirida i amb la deliberació i el dictamen previs del Consell Català de Foment de la Pau, ha de presentar al Parlament el projecte de creació a Catalunya d'un institut internacional per la pau o de l'estructura organitzativa més adequada per a la consecució de les finalitats de foment de la pau. En aquest sentit, l'article 19 del Decret 2/2004, de 7 de gener, d'estructuració del Departament de Relacions Internacionals i Participació, constitueix, sota la dependència immediata del conseller de Relacions Institucionals i Participació, el programa per a la creació de l'Institut Internacional per la Pau amb la finalitat d'analitzar l'estructura organitzativa més adequada per a la configuració de l'Institut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR