DECRET 72/1984, de 15 de març, sobre integració laboral de disminuïts en els organismes dependents de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La Constitució Espanyola imposa als poders públics -i entre ells, evidentment, a la Generalitat de Catalunya- en l'article 49, l'obligació de dur a terme una política d'integració de les persones disminuïdes, i predica en el seu suport una especial empara per tal que puguin assolir els drets constitucionals fonamentals, entre els quals destaquen -per ser les eines més útils d'integració- el dret al treball i el dret a la lliure elecció de professió o ofici.

La Llei d'Integració Social dels Minusvàlids estableix també, en el seu article 3 i com a principi general, que els poders públics -i entre aquests hi ha el Govern de la Generalitat- han de prestar tots els recursos necessaris perquè els disminuïts puguin exercir els drets de qualsevol ciutadà a què remet l'article esmentat de la Constitució.

El Consell Executiu entén que és necessari aportar el seu esforç a la solidaritat social exigida per dur a terme aquests mandats legals, mitjançant l'extensió a l'Administració de la Generalitat de l'obligació que l'article 38.1 de la Llei d'Integració Social dels Minusvàlids imposa a l'empresa pública i privada; i que d'aquesta manera sigui un dels poders públics qui comenci acatant l'esperit de les lleis.

Aquesta decidida actuació d'integració no implicarà cap privilegi per a l'administrat disminuït sinó, més aviat la justa compensació a la situació pejorativa amb la qual havia d'afrontar la realització de les proves d'accés a l'ocupació pública; aquesta compensació de l'handicap ha d'ésser la via de compliment de l'especial empara a què es refereix el repetit article 49 de la Constitució. Empara que no ha de significar càrrega a l'Administració, perquè comportarà un racional aprofitament de l'altament motivada capacitat productiva del disminuït, i tampoc no ha de suposar cap problema pel que fa a la qualitat del seu treball ja que se li exigirà -igual que per als aspirants no disminuïts- la superació de la qualificació mínima establerta amb caràcter general a les proves selectives, la qual cosa evidenciarà la capacitació adient que demana l'article 103.2 de la Constitució.

Es tracta, en definitiva, de regular el procediment per al compliment de l'obligació de reserva de places en la contractació laboral en la qual l'Administració de la Generalitat té condició d'empresa; i, d'altra banda, d'establir el mecanisme adequat i just perquè el dret dels disminuïts d'accedir a la funció pública no resti il·lusori. En tot cas, el sistema previst serà provisional fins que la legislació futura de la funció pública de Catalunya reguli la matèria.

Per tot això, vist l'article 4 de la Llei 4/1981, de 4 de juny, de mesures urgents sobre la Funció Pública de la Generalitat de Catalunya, així com l'article 17 de l'Estatut dels Treballadors i el Reial Decret 1451/1983, d'11 de maig, pel qual es regula l'ocupació selectiva dels treballadors disminuïts.

A proposta del Conseller de Sanitat i Seguretat Social, i d'acord amb els de Governació i Treball,

Decreto:

Article 1

- Reserva de llocs de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR