DECRET 217/1999, de 27 de juliol, sobre la gestió dels vehicles fora d'ús.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

217/1999, de 27 de juliol, sobre la gestió dels vehicles fora d’ús.

La incidència en l’entorn dels vehicles fora d’ús, i en especial dels vehicles abandonats, i l’impacte que implica el seu tractament sense respectar mesures mediambientals, fa necessari, d’acord amb l’article 5.1 de la Llei 6/1993, de 15 de juliol, reguladora dels residus, establir les normes necessàries per a la seva gestió, així com per a les diferents activitats que comporta el seu tractament.

L’article 10 de la Llei 6/1993 estableix que per a la valorització dels residus s’ha de promoure, entre altres actuacions, la recuperació de subproductes. També l’article 4 del Decret legislatiu 2/1991, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la refosa dels textos legals vigents en matèria de residus industrials, i l’article 11 de la Llei estatal 10/1998, de 21 d’abril, de residus, estableixen la necessitat de fomentar el reciclatge de residus per obtenir-ne matèries primeres o energia, o bé per aconseguir-ne qualsevol altra utilització i valorització.

D’altra banda, la Llei 11/1999, de 21 d’abril, ha modificat el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, regulant els supòsits en què es pot presumir racionalment l’abandonament d’un vehicle, amb l’objecte de facilitar-ne la retirada i fer possible la seva gestió adequada posterior.

El present Decret, que regula la gestió dels vehicles fora d’ús, considerats com a residus municipals d’acord amb l’article 3.b) de la Llei estatal 10/1998, de 21 d’abril, de residus, té per finalitat assolir aquests objectius, d’acord amb els principis comunitaris de cautela, acció preventiva, reutilització i valorització, per tal de prevenir i reduir l’impacte negatiu que els vehicles fora d’ús poden arribar a tenir sobre el medi ambient.

D’acord amb això, aquest Decret regula les obligacions dels posseïdors dels vehicles fora d’ús i dels gestors d’aquest tipus de residus i fixa igualment les condicions tècniques aplicables a les instal·lacions en què es gestionin.

Per tant, a proposta del conseller de Medi Ambient, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

És objecte d’aquest Decret la determinació de les obligacions dels posseïdors dels vehicles fora d’ús i la regulació de les operacions de gestió d’aquest tipus de residus.

Article 2

Definicions

Als efectes d’aquest Decret, s’entén per:

  1. Vehicle fora d’ús: vehicle de motor que esdevé residu perquè es tracta d’un vehicle abandonat o pel fet que el posseïdor se’n desprèn o té la intenció o l’obligació de desprendre-se’n.

  2. Vehicle abandonat: d’acord amb el que estableix el Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s’aprova el Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en la redacció que en fa la Llei 11/1999, de 21 d’abril, és aquell vehicle del qual es presumeix racionalment l’abandonament en els casos següents:

    Quan transcorrin més de dos mesos des que el vehicle hagi estat dipositat després de la seva retirada de la via pública per l’autoritat competent.

    Quan romangui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que en facin impossible el desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matriculació.

  3. Gestor de vehicles fora d’ús: persona física o jurídica titular d’instal·lacions autoritzades per recollir, emmagatzemar, descontaminar i reciclar vehicles fora d’ús.

  4. Centre de recollida i descontaminació de vehicles fora d’ús: instal·lació d’un gestor de residus autoritzat per recollir, descontaminar i emmagatzemar vehicles fora d’ús, per tal de lliurar-los a gestors autoritzats per al seu reciclatge.

  5. Dipòsit municipal i equivalents de vehicles fora d’ús: instal·lació o la part d’aquesta, de titularitat pública, en què es realitza específicament el servei públic de recollida i emmagatzematge de vehicles fora d’ús.

  6. Centre de recuperació de vehicles fora d’ús: instal·lació d’un gestor de residus autoritzat per emmagatzemar, descontaminar i reciclar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR