DECRET 116/2012, de 9 d'octubre, del dipòsit legal.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

El dipòsit legal és la institució jurídica que permet a l’Administració General de l’Estat i a les comunitats autònomes recollir exemplars de les publicacions de tot tipus reproduïdes en qualsevol classe de suport i destinades per qualsevol procediment a la distribució o comunicació pública, sigui aquesta gratuïta o onerosa, amb la finalitat de complir amb el deure de preservar el patrimoni bibliogràfic, sonor, visual, audiovisual i digital de les cultures en cada moment històric, i permetre-hi l’accés amb finalitats culturals, de recerca o informació i de reedició d’obres.

D’acord amb l’article 127 de l’Estatut d’autonomia, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura. Aquesta competència exclusiva comprèn en tot cas les activitats artístiques i culturals que es porten a terme a Catalunya, incloent-hi les mesures relatives a la producció i la distribució de llibres i publicacions periòdiques en qualsevol suport, i també la gestió del dipòsit legal i l’atorgament dels codis d’identificació.

D’acord amb l’article 7.1 de la Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya és la biblioteca nacional. Té per missió recollir, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana i la relacionada amb l’àmbit lingüístic català, inclosa la producció impresa, periòdica o no, visual i sonora, de cada obra de la qual ha de recollir, com a mínim, un exemplar, qualssevol que en siguin el suport o la tècnica emprats. Amb aquesta finalitat, i d’acord amb l’article 9 de la Llei esmentada, la Biblioteca de Catalunya és perceptora del dipòsit legal i adquireix les obres bibliogràfiques catalanes que no li arriben per aquest mitjà. D’altra banda, l’article 11 de la mateixa Llei estableix que les oficines del Dipòsit Legal de Catalunya tenen la missió de recollir un nombre determinat de cada una de les obres que es produeixen a Catalunya i trametre-les als centres que les han de conservar i posar a l’abast dels usuaris.

La Llei estatal 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal, remet a la normativa de cada comunitat autònoma per regular els aspectes relatius a la gestió del dipòsit legal, en l’àmbit de les seves competències.

Per tot això, a proposta del conseller de Cultura, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte regular la gestió de dipòsit legal, d’acord amb Llei estatal 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal, i la Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya.

Article 2

Subjectes obligats a constituir el dipòsit legal a Catalunya

  1. Estan obligades a constituir el dipòsit legal a Catalunya les persones editores que tinguin domicili, residència o establiment permanent principal a Catalunya, sigui quin sigui el lloc d’impressió.

  2. Quan la persona editora no tingui domicili, residència o establiment permanent a Catalunya o en els casos en què per raó del tipus de recurs escaigui, el dipòsit ha de ser formalitzat per la persona productora, impressora, estampadora o gravadora, en aquest ordre, que tingui domicili, residència o establiment permanent principal a Catalunya.

Article 3

Subjectes obligats a sol·licitar el número de dipòsit legal a Catalunya

Estan obligades a sol·licitar el número de dipòsit legal a Catalunya les persones editores d’una obra publicada en format tangible. Si la persona editora no l’hagués sol·licitat, ho ha de fer, en el seu defecte, la persona productora, impressora, estampadora o gravadora, en aquest ordre.

Article 4

Centres dipositaris

Són centres dipositaris a Catalunya les oficines de dipòsit legal ubicades a Barcelona, Girona, Lleida, i Tarragona, que depenen de la Biblioteca de Catalunya.

Article 5

Centres de conservació

Són centres de conservació a Catalunya:

La Biblioteca de Catalunya.

La Biblioteca Pública de Barcelona.

La Biblioteca Pública de Girona.

La Biblioteca Pública de Lleida.

La Biblioteca Pública de Tarragona.

La Filmoteca de Catalunya.

Article 6

Nombre d’exemplars de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR