Decret 6/2020, de 31 de gener, pel qual s’aprova el plec de condicions i el Reglament del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Mahón-Menorca

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

El Decret 42/1985, d'1 d'abril, aprovà el Reglament de la Denominació d'Origen Mahón i del Consell Regulador, i va protegir amb aquesta denominació els formatges tradicionalment designats sota aquesta denominació geogràfica que complien en la producció, l'elaboració i la maduració tots els requisits exigits en el Reglament i en la legislació vigent. Aquest Decret ha sofert diverses modificacions, entre d'altres, la que incorporà el terme Menorca a la Denominació d'Origen Mahón, mitjançant el Decret 52/1998, de 8 de maig.

Sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, el Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, estableix uns règims de qualitat com a base per identificar i protegir noms i termes dels productes agrícoles que, per les tècniques agràries o els mètodes de transformació utilitzats per produir-los o pel seu lloc de producció o d'elaboració, els confereixen un valor afegit.

Alhora, el Reglament esmentat, amb l'objectiu d'ajudar els productors de productes vinculats a una zona geogràfica, garantir als noms d'aquests productes una protecció uniforme en tot el territori de la Unió Europea i proporcionar als consumidors una informació clara sobre les característiques d'aquests productes, estableix un règim de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides.

II

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca ha impulsat una nova modificació del seu reglament pel que fa al pes de la peça de formatge i el logotip d'identificació, que es va tramitar davant la Comissió de la Unió Europea i que va ser aprovada mitjançant el Reglament d'execució (UE) 2018/1852 de la Comissió, de 26 de novembre de 2018, pel qual s'aprova una modificació que no és de menor importància del plec de condicions de la denominació d'origen Mahón-Menorca inscrita en el Registre de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides.

III

En l'àmbit autonòmic, l'article 30.43 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria de denominacions d'origen i altres indicacions de procedència relatives als productes de la comunitat autònoma, títol competencial que legitima l'aprovació d'aquesta norma, atès el que estableix l'article 58.1 de l'Estatut.

L'article 132 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, regula les denominacions de qualitat diferenciada i inclou les denominacions d'origen protegides. En aquest sentit, estableix que han de tenir un «reglament o plec de condicions» i la disposició final quarta autoritza el Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i els consells insulars, en els àmbits competencials respectius, per dictar les disposicions reglamentàries necessàries per al desenvolupament i l'execució de la Llei.

També cal esmentar la Llei 1/1999, de 17 de març, que regula l'Estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears, que té com a objecte garantir la lleialtat de les transaccions comercials agroalimentàries i la protecció dels drets i els interessos legítims dels productors agraris i dels industrials agroalimentaris en el territori de les Illes Balears.

Finalment, el Decret 49/2004, de 28 de maig, de règim jurídic i econòmic dels consells reguladors i d'altres ens de gestió i de control de denominacions de qualitat, en la disposició addicional primera estableix la necessitat d'adaptar els consells reguladors i els ens assimilats de gestió i de control de denominació de qualitat a les prescripcions que s'hi estableixen. Aquesta adaptació, pel que fa a la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca, no s'ha dut a terme.

Per això i sobre la base de l'exposició anterior, per unificar en un sol text normatiu totes les modificacions del Decret 42/1985 primigeni, per incloure les darreres modificacions aprovades per la Unió Europea i adaptar l'estructura, la gestió i la funció del Consell regulador al marc normatiu que estableix el Decret 49/2004, de 28 de maig, s'ha d'elaborar un nou text del plec de condicions i el Reglament del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca.

D'acord amb l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l'instrument adequat per aprovar el plec de condicions i el Reglament del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca; de proporcionalitat, atès que aquest Decret protegeix amb la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca els formatges que reuneixin les característiques i les condicions del Plec de condicions; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma que s'insereix amb caràcter estable al marc normatiu autonòmic; de transparència, i en relació amb això s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma, i, finalment, d'eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries.

Per acabar, s'ha de fer esment del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i el Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. D'acord amb l'article 2.10.a) del Decret 21/2019, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació exerceix les competències en matèria de denominacions d'origen mitjançant la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.

Per tot això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i després d'haver-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 31 de gener de 2020, dict el següent

DECRET

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és aprovar el plec de condicions i el Reglament del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca, que hi figuren com a annexos I i II.

Article 2

Producte protegit

Queden protegits amb la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca els formatges que reuneixin les característiques i les condicions del plec de condicions.

Article 3

Àmbit de la protecció

  1. La protecció atorgada a la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca és la que preveu l'article 13 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris.

  2. Queda prohibida la utilització en altres formatges de noms, marques, termes, expressions, il·lustracions i signes que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb els protegits, puguin induir a confondre'ls amb els protegits per la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca, fins i tot en el cas que vagin precedits dels termes tipus, estil, envasat a o altres d'anàlegs.

Article 4

Règim sancionador

El règim sancionador aplicable al que estableix aquest Decret és el que disposen la Llei 28/2015, de 30 de juliol, per a la defensa de la qualitat alimentària; la Llei1/1999, de 17 de març, de l'Estatut dels productors i industrials agroalimentaris de les Illes Balears; la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, i el Reial decret 1945/1983, de 22 de juny, que regula les infraccions i les sancions en matèria de defensa del consumidor i la producció agroalimentària.

Disposició derogatòria única

Normes derogades

Es deroga el Decret 42/1985, d'1 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Mahón i del Consell Regulador; el Decret 89/1987, de 10 de setembre, pel qual es modifica el Decret 42/1985, de primer d'abril, d'aprovació del Reglament de la Denominació d'Origen Mahón i del Consell Regulador; el Decret 49/1993, de 3 de juny, pel qual es modifica el Reglament de la Denominació d'Origen Mahón i el seu Consell Regulador; el Decret 52/1998, de 8 de maig, de modificació del Decret 42/1985, d'1 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Mahón i del seu Consell Regulador, i el Decret 106/2002, de 2 d'agost, pel qual s'autoritza al conseller d'Agricultura i Pesca per dictar disposicions reglamentàries en matèria de denominacions de qualitat de productes agroalimentaris.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 31 de gener de 2020

La consellera d'Agricultura,Pesca i Alimentació Juan Pedro Yllanes Súarez (per suplència Decret 11/2019, de 2 de juliol,de la presidenta de les Illes Balears(BOIB núm. 88, de 3 de juliol de 2020) El vicepresident, president per suplència del Consell de Govern Juan Pedro Yllanes Súarez (Art. 2 del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears)

ANNEX I

Plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca

  1. Nom del producte

    Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca

  2. Descripció del producte

    Formatge de pasta premsada elaborat amb llet de vaca de les races frisona, maonesa o menorquina o bruna alpina; s'hi admet de manera eventual l'addició de llet d'ovella de raça menorquina en un percentatge màxim del 5 per 100.

    La...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR