Decret 58/2019, de 26 de juliol, de modificació del Decret 60/2008, de 2 de maig, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d’educació infantil

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

L'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que en matèria d'ensenyament no universitari correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE), en l'article 14.7 estableix que les administracions educatives han de determinar els continguts educatius del primer cicle d'educació infantil i han de regular els requisits que han de complir els centres que imparteixen aquest cicle, relatius, en tot cas, a la relació numèrica alumne-professor, a les instal·lacions i al nombre de places escolars.

Així mateix, l'article 118.7 de la Llei esmentada disposa que correspon a les administracions educatives adaptar el que estableix el títol V de la Llei (referent a la participació, l'autonomia i el govern dels centres) a les característiques dels centres que imparteixen únicament el primer cicle d'educació infantil. Aquesta adaptació ha de respectar, en tot cas, els principis d'autonomia i participació de la comunitat educativa recollits en aquest article.

La Comissió Europea va publicar la Recomanació als estats membres de 20 de febrer de 2013, sobre la pobresa infantil, titulada «Invertir en la infància: trencar el cicle dels desavantatges». Aquesta Recomanació considera que invertir en l'educació de la primera infància i en uns serveis de qualitat per a aquesta etapa és una inversió eficaç per fer front a la desigualtat i als reptes als quals han d'enfrontar-se els infants desfavorits. Aquesta Recomanació és un instrument fonamental perquè els estats membres abordin la pobresa infantil des de les polítiques públiques.

Quatre anys després, el 2017, la Xarxa Europea de Política Social va analitzar el desenvolupament de la Recomanació a 35 països europeus i va publicar un informe detallat en el qual s'especifiquen els avenços, les reculades i les modificacions que s'han produït a cada país. A la vista d'aquestes dades, l'informe conclou que és necessari augmentar l'accessibilitat i la qualitat dels serveis de l'educació infantil, així com abordar les desigualtats i els problemes d'accés a les escoles infantils.

En el cas concret d'Espanya, es recomana establir com a prioritat política l'educació infantil des de les primeres etapes de la vida com a instrument per facilitar la conciliació de la vida familiar i la laboral, reduir les desigualtats socials i millorar les oportunitats dels infants procedents dels entorns socials, econòmics i culturals més vulnerables.

Per garantir una educació de qualitat i equitativa en l'etapa de 0 a 3 anys, la Comissió d'Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament de les Illes Balears va aprovar, en la sessió de 26 de febrer de 2018, la Proposició no de llei RGE núm.16956/17, relativa a l'educació de 0 a 3 anys. Entre altres acords, el Parlament de les Illes Balears va acordar instar el Govern de les Illes Balears i els consells insulars que, des de l'àmbit de la Conferència de Presidents, s'impulsàs la creació d'una comissió tècnica de treball encarregada d'elaborar un document marc per analitzar la realitat dels infants de 0 a 3 anys a les Illes Balears.

En aquest sentit, la Comissió Tècnica de Treball de 0 a 3 Anys (PNL 16956-17), en la qual participen experts en la matèria, en data 30 de juliol de 2018 va aprovar un document sobre mesures urgents per a l'equitat en l'etapa de 0 a 3 anys. A més, el dia 9 d'octubre de 2018 aquesta mateixa Comissió Tècnica va aprovar el document «Recomanacions en relació amb els centres d'educació infantil privats i els centres no autoritzats (0-3)», en què, entre altres aspectes, es recomana incentivar de manera urgent l'adaptació dels centres actualment no autoritzats o la reconversió d'aquests centres en centres d'educació infantil autoritzats degudament. El dia 10 de gener de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR