DECRET 268/2019, de 17 de desembre, pel qual es modifica el Decret 142/2012, de 30 d'octubre, del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana i d'atribució de funcions en matèria de política lingüística de la llengua de signes catalana.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L'article 50.6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de garantir l'ús de la llengua de signes catalana i les condicions que permetin assolir la igualtat de les persones amb sordesa que optin per aquesta llengua, que ha d'ésser objecte d'ensenyament, protecció i respecte. La Generalitat té competència exclusiva en matèria d'organització de la seva administració, que inclou la competència sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa, d'acord amb l'article 150 de l'Estatut d'autonomia.

La Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana, estableix a l'article 11 que el Govern ha de crear el Consell Social de la Llengua de Signes Catalana com a òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística del Govern amb relació a la llengua de signes.

El Decret 142/2012, de 30 d'octubre, del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana i d'atribució de funcions en matèria de política lingüística de la llengua de signes catalana regula la composició i el funcionament d'aquest òrgan col·legiat, que està adscrit a la Direcció General de Política Lingüística com a òrgan competent en matèria de política lingüística de la llengua de signes catalana.

L'objecte d'aquest Decret és modificar la composició del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana per afegir-hi dues vocalies amb la finalitat que hi estiguin representades les persones sordcegues de Catalunya, a través de l'Associació de Sordcecs de Catalunya (ASOCIDECAT) i el departament de l'Administració de la Generalitat competent en matèria de salut. L'article 11.2 de la Llei 17/2010, del 3 de juny, estableix que la composició del Consell ha de garantir una representativitat adequada de les associacions professionals i cíviques de persones usuàries i de les de professionals de la llengua de signes catalana.

Pel que fa a les persones usuàries de la llengua de signes catalana, la Llei 17/2010, del 3 de juny, també reconeix i estableix aquesta llengua com a sistema lingüístic propi de les persones sordcegues signants. A Catalunya hi ha constituïda legalment una associació que agrupa les persones sordcegues i en duu a terme funcions representatives, l'Associació de Sordcecs de Catalunya (ASOCIDECAT).

Ateses les funcions atribuïdes al Consell Social de la Llengua de Signes Catalana, es considera oportú que en formi part el departament competent en matèria de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR