DECRET 240/2016, de 12 d'abril, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Ignasi-Aureli Argemí i Roca

Activista cívic i cultural. Per la seva trajectòria al servei de Catalunya i de la llibertat dels pobles. Fundador del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), n'és president emèrit. També ha promogut, entre d'altres, iniciatives com la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes o la Plataforma pel Dret a Decidir. Ha estat un dels promotors i redactors de la Declaració Universal de Drets Lingüístics.

Enric Argullol i Murgadas

Jurista. Per la seva trajectòria en l'àmbit del dret i especialment per la tasca com a primer rector de la Universitat Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic de Dret Administratiu. Durant el seu mandat va apostar per un model d'universitat pública, de qualitat i oberta al món. Expert en organització administrativa, comunitats autònomes, urbanisme i dret d'aigües, és membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya. S'ha implicat en la consolidació de les institucions catalanes.

Emili Armengol i Abril

Escultor. En reconeixement a la qualitat d'una obra que ha obtingut projecció internacional. Hi predominen les formes arrodonides de caràcter orgànic, i sovint combina materials diversos. En són exemples notoris les seves escultures per a espais públics, entre les quals figura l'emblemàtica Porta dels Països Catalans a Salses, Catalunya del Nord (2003). Se'l considera un dels escultors catalans amb més domini dels mitjans expressius i força creativa.

Josep Bastons Fàbrega

Compositor i intèrpret del món de l'havanera. Per la seva contribució al gènere com a autor d'un bon nombre de peces, entre les quals Mariner de terra endins , Tamariu o Lola , l a t avernera . Membre durant força anys del grup Peix Fregit, ha estat un dels puntals de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. La qualitat de la seva obra i el seu cànon interpretatiu han contribuït a renovar el patrimoni musical de l'havanera sense trair la tradició.

Joan Salvador Beltran i Cavaller

Professor i estudiós del català. Singularment, per la seva aportació a la riquesa dialectal de la llengua i a la consciència d'unitat lingüística. És autor de diversos estudis sobre el català que es parla a les Terres de l'Ebre i a les anomenades terres de cruïlla , conjunt de les anteriors i de les comarques valencianes pròximes. N'és exponent destacat el seu Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l'Ebre i del Maestrat en el context del català formal (2010).

Mercè Boada i Rovira

Neuròloga. Pel fet de contribuir a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències, singularment de la malaltia d'Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional. Dins la seva trajectòria, destaca la creació, el 1995, de la Fundació ACE - Institut Català de Neurociències Aplicades, de la qual és directora mèdica. Vinculada durant anys a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i al seu Institut de Recerca, ha presidit la Societat Catalana de Neurologia.

Òscar Cadiach i Puig

Alpinista i guia d'alta muntanya. Per la seva excel·lència esportiva. És el primer català que assolí el cim de l'Everest, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès (1985), i el primer occidental que ho féu pel vessant nord i sense oxigen. Ha coronat 13 de les 14 muntanyes més altes de la Terra, i ha obert vies inèdites fins aleshores al Cho Oyu i al Broad Peak. Ha participat en nombroses expedicions a diferents continents i, com a fotògraf i càmera d'altura, ha contribuït a difondre l'activitat alpinista, la qual cosa li ha comportat diversos guardons.

Carles Canut i Bartra

Actor. En reconeixement a una trajectòria d'èxit en el món de l'espectacle, que s'ha prodigat en el teatre, el cinema, el doblatge i també a la televisió, en sèries que han contribuït a fer-lo molt popular. Del 1973 al 1983 desenvolupà la seva carrera artística a Veneçuela. Ha format part de la companyia del Teatre Romea i és director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, amb la qual ha dirigit unes lectures dramatitzades que també donen la mesura del seu talent.

Bonaventura Clotet i Sala

Metge, expert en malalties infeccioses. Pel fet de ser un dels investigadors internacionals més reconeguts del VIH, l'agent causal de la malaltia de la sida. En la seva tasca al capdavant de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR