Decret 24/2021, de 3 de maig, de creació de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació d’Ajuda per Morir de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

Preàmbul

La Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de regulació de l'eutanàsia, aprovada a l'empara de l'article 149.1.1a i 16a de la Constitució, atribueix a l'Estat la competència per a la regulació de les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels drets i el compliment dels deures constitucionals, i sobre les bases i la coordinació general de la sanitat.

L'article 13 de la norma esmentada inclou en la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de la Salut la prestació d'ajuda per morir, i garanteix el dret a aquesta prestació a través dels serveis públics de salut, els quals han d'aplicar les mesures necessàries per a això.

D'altra banda, l'article 17 preveu l'existència en cadascuna de les comunitats autònomes, així com en les ciutats de Ceuta i Melilla, d'una comissió de garantia i avaluació, que han de crear i constituir els governs autonòmics en el termini màxim de tres mesos des de l'entrada vigor d'aquest precepte, que és l'endemà de la publicació de la Llei orgànica en el Butlletí Oficial de l'Estat, els quals n'han de determinar també el règim jurídic.

L'article 31.4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i en els termes que estableixi, el desplegament legislatiu en matèria de salut i sanitat. Per la seva banda, l'article 30.48 li atribueix competències en matèria d'organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut, planificació dels recursos sanitaris, coordinació de la sanitat privada amb el sistema sanitari públic i promoció de la salut en tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat.

Per tant, l'aprovació d'aquest Decret respon al mandat legal que preveu la Llei orgànica a fi de garantir a través de la comissió esmentada l'accés a la prestació d'ajuda per morir en els supòsits i requisits que s'hi estableixen.

Atès el reduït termini que atorga la Llei estatal per a la creació i constitució de la Comissió de Garantia i Avaluació, s'ha considerat oportú optar per una fórmula organitzativa de caràcter urgent i provisional que implica l'ús dels recursos ja existents a l'Administració de la Comunitat Autònoma, la qual serà vigent fins que s'aprovi pel procediment ordinari el decret que reguli la Comissió i la doti dels recursos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR