Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s’estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals en Aigües de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

A les Illes Balears és tradicional l’ús dels arts de tirada coneguts com jonquillera i artet per a gerret o gerretera, que s’utilitzen per capturar, respectivament, jonquillo i cabotí (amb els gòbids Aphia minuta i Pseudaphya ferreri, com a principals espècies objectiu, i la llengüeta i l’espetolí, Crystallogobius linearis i Gymnammodytes cicerelus, com a espècies secundàries) i el gerret (Spicara smaris). Per la importància socioeconòmica d’aquesta matèria, és necessari establir una regulació específica per a la pesca amb aquests arts, la qual ha de tenir en compte, d’una banda, els resultats del seguiment científic i, de l’altra, els aspectes socioeconòmics i l’opinió de les confraries de pescadors afectades.

II

El Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) núm. 1626/94, estableix una sèrie de prohibicions i limitacions per als arts de ròssec, arts de tirada, xàvegues, xarxes d’encerclament i dragues. Per aconseguir l’exempció a la prohibició dels arts de tirada prevista en l’article 13, apartat primer, els estats membres han d’aprovar plans de gestió per a aquestes modalitats en les seves aigües territorials. Aquests plans de gestió són una eina indispensable per a les pesqueres, que, per les característiques especials pròpies o de l’entorn, requereixen una regulació específica, i per a l’aplicació de determinades excepcions que es preveuen en el Reglament (CE) 1967/2006. La Comissió Europea, per aprovar aquestes excepcions, requereix que els plans de gestió prevegin aspectes vinculats a reduir o a no incrementar l’esforç pesquer i a conservar els ecosistemes marins, entre altres requisits.

Mitjançant el Decret 46/2013, de 4 d’octubre, es va aprovar el Pla de Gestió Pluriinsular per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals en Aigües de les Illes Balears, i, en conseqüència, mitjançant el Reglament d’execució (UE) núm.1233/2013 de la Comissió, de 29 de novembre de 2013, es va establir una exempció al que disposa el Reglament (CE) núm. 1967/2006 en allò que es refereix a la distància mínima de la costa i la profunditat marina mínima en el cas de les xarxes de tirada des d’embarcació per a la pesca del jonquillo i cabotí (Aphia minuta i Pseudaphya ferreri) i del gerret (Spicara smaris) en determinades aigües territorials d’Espanya (Illes Balears).

Atès que aquest Reglament d’execució tenia una vigència de tres anys, és necessària la redacció d’un nou decret que aprovi un nou pla de gestió que incorpori les novetats i millores derivades dels resultats del seguiment durant els anys de vigència de l’anterior Pla de Gestió per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals (PGAT). Una vegada aprovat el nou Pla de Gestió, es tramitarà la petició de l’Estat espanyol a la Comissió Europea d’una nova exempció al Reglament (CE) 1967/2006.

Per això, i sobre la base de les dades resultants del seguiment del PGAT anterior i recollides en la memòria tècnica tramesa pel Govern de les Illes Balears a la Comissió Europea, s’ha considerat adient modificar alguns dels seus aspectes tècnics, com l’increment de la quota de captura i la reducció del període de veda del gerret i la inclusió dels fons de posidònia com a aptes per a la pràctica d’aquesta modalitat. Alhora, s’han revisat els llindars mínims de sostenibilitat incorporant les dades corresponents als anys 2013-2017.

Per tant, l’objectiu primordial d’aquest Pla és mantenir l’actual nivell d’explotació, que, d’acord amb el registre històric de les descàrregues, es manté dins els marges d’una explotació sostenible, i evitar l’increment de l’esforç derivat d’un hipotètic increment en el registre i la potència de les embarcacions autoritzades. Pel que fa a les mesures destinades a limitar l’esforç pesquer, es concreten en els requisits d’habitualitat, eslora, arqueig i potència màximes que s’exigeixen a les embarcacions que volen practicar aquest tipus de pesca. Es determinen els períodes de l’any en què es pot practicar la pesca, amb l’objectiu de protegir el període reproductor de les espècies objectiu. Es pretén també evitar la utilització de l’art per a la captura d’espècies reservades a altres modalitats pesqueres.

III

L’article 30.22 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atorga competència exclusiva a la Comunitat Autònoma en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors, cria i recollida de marisc i aqüicultura i, en l’apartat 50, en matèria de pesca marítima a les aigües de les Illes Balears.

En l’ús d’aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, que en l’article 6 regula la figura del plans de gestió. En concret, l’article 6.2.a) indica que correspon a les administracions competents per a la preservació dels recursos marins aprovar plans de gestió anuals o pluriennals per a espècies que estiguin dins els límits biològics de seguretat. Aquests plans poden incloure limitacions de captures, capacitat i esforç pesquer, mesures tècniques i d’altra classe adaptades a les circumstàncies. Així mateix, l’apartat 3 de l’article 6 preveu que l’aprovació dels plans de gestió o de recuperació, quan siguin d’àmbit pluriinsular, correspon a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Alhora, el capítol II del títol II de l’Estatut està destinat a les relacions amb la Unió Europea. D’acord amb l’article 106, la Comunitat Autònoma participa en els assumptes relacionats amb la Unió Europea que afectin les competències i els interessos de les Illes Balears, en els termes establerts en l’Estatut, en la Constitució i en la legislació de l’Estat.

D’acord amb l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l’únic mecanisme que permetrà sol·licitar l’exempció al Reglament (CE) 1967/2006; de proporcionalitat, atès que el Pla de Gestió dels Arts de Tirada s’ha d’entendre com un desplegament reglamentari del títol II de la Llei6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, relatiu a la conservació i la gestió del recursos marins vius; de seguretat jurídica, perquè es tracta d’una norma que s’insereix amb caràcter estable en el marc normatiu autonòmic; de transparència, en relació amb el qual s’ha de destacar la participació ciutadana abans del procés d’elaboració de la norma i durant aquest procés; i, finalment, d’eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries.

El Decret 24/2015, de 7 d’agost, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en l’article 2.8 estableix que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca exerceix, entre d’altres, la competència en matèria de recursos marins i pesca marítima en aigües interiors.

Durant el tràmit d’elaboració d’aquesta norma, s’ha complert el que preveuen l’article 17.6 del Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, pel que fa a la comunicació als serveis de la Comissió, mitjançant el procediment previst en el Reglament(CE)850/98 del Consell, de 30 de març de 1998, i la Llei 4/2001, de14de març, del Govern de les Illes Balears.

Així mateix, s’han consultat la Secretaria General de Pesca, la resta d’administracions públiques afectades, les entitats representatives dels sectors afectats i el Consell Pesquer.

Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient, Agricultura i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR