Decret 16/2019, de 15 de març, pel qual es modifica el Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s’estableix i regula la xarxa d’escoles infantils públiques i els serveis per a l’educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l’Institut per a l’Educació de la Primera Infància

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

El Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s’estableix i regula la xarxa d’escoles infantils públiques i els serveis per a l’educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l’Institut per a l’Educació de la Primera Infància, articula les condicions en què podran establir-se convenis per augmentar progressivament l’oferta de places públiques de primer cicle d’educació infantil, ajustada a les necessitats de cada nucli municipal, i per assolir una assignació equitativa i transparent dels ajuts que concedirà la Conselleria d’Educació i Universitat per a la creació de places i la consolidació i el sosteniment dels centres educatius de primer cicle i dels diferents serveis, activitats i programes adreçats a les famílies amb infants de menys de tres anys.

Per garantir una educació de qualitat i equitativa a l’etapa de 0 a 3 anys, la Comissió d’Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament de les Illes Balears va aprovar, en la sessió de 26 de febrer de 2018, la Proposició no de llei RGE núm. 16956/17, relativa a l’educació de 0 a 3 anys. Entre altres acords, el Parlament de les Illes Balears va acordar instar el Govern de les Illes Balears i els consells insulars perquè, des de l’àmbit de la Conferència de Presidents, s’impulsàs la creació d’una comissió tècnica de treball encarregada d’elaborar un document marc sobre l’atenció educativa i assistencial dels infants de menys de tres anys.

En aquest sentit, la Comissió Tècnica de Treball de 0 a 3 anys (PNL 16956-17), en la qual participen experts en la matèria, va aprovar en data 30 de juliol de 2018 un document sobre mesures urgents per a l’equitat a l’etapa de 0 a 3 anys.

A més, el dia 9 d’octubre de 2018, aquesta mateixa Comissió Tècnica va aprovar el document «Recomanacions en relació amb els centres d’educació infantil privats i els centres no autoritzats (0-3)», en què, entre altres aspectes, es recomana incentivar de manera urgent l’adaptació dels centres actualment no autoritzats o la reconversió d’aquests centres en centres d’educació infantil degudament autoritzats.

La Comissió Tècnica de Treball ha elaborat unes propostes de modificació de la normativa i de mesures urgents per a l’equitat que recullen les principals recomanacions orientades a garantir l’accés dels infants al primer cicle de l’educació infantil, en què es remarca la necessitat de garantir una inversió suficient per consolidar i promoure una etapa educativa de 0 a 3 anys de qualitat i, fonamentalment, en condicions d’equitat, tal com s’exposa en el recent estudi La garantía del derecho a la educación en la etapa 0-3 años: una inversión necesaria y rentable, publicat per l’UNICEF i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA) dins la col•lecció «Cuadernos para el Debate».

Aquesta publicació recull dades que remeten a la idea que assistir a l’escola infantil des dels primers anys de la vida assenta les bases per tenir èxit escolar en nivells posteriors del sistema educatiu. Per aquesta raó, tot sembla indicar que una educació infantil de qualitat és una bona inversió que pot arribar a fer minvar les actuals taxes de fracàs i abandonament escolars.

La Comissió Europea va publicar la Recomanació als estats membres de 20 de febrer de 2013, sobre la pobresa infantil, titulada Invertir en la infància: trencar el cicle dels desavantatges. Aquesta Recomanació considera que invertir en l’educació de la primera infància i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR