DECRET 147/2014, d'11 de novembre, pel qual s'estableixen els requisits i el procediment per a l'aplicació de l'índex corrector dels marges de les oficines de farmàcia.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L'Estatut d'autonomia de Catalunya, en l’apartat 2 de l’article 162, atribueix a la Generalitat l’ordenació farmacèutica en el marc de l’article 149.1.16 de la Constitució, i en l’apartat 5 de l’article 162 se li atribueix la competència executiva de la legislació estatal en matèria de productes farmacèutics.

L’article 3 del Reial decret llei 9/2011, de 19 d’agost, de mesures per a la millora de la qualitat i la cohesió del Sistema Nacional de Salut, de contribució a la consolidació fiscal, i d’elevació de l’import màxim dels avals de l’Estat per al 2011, va modificar el Reial decret 823/2008, de 16 de maig, pel qual s’estableixen els marges, les deduccions i els descomptes corresponents a la distribució i la dispensació de medicaments d’ús humà.

En aquest sentit, va incorporar un nou apartat 8 en l’article 2 mitjançant el qual es va introduir un “índex corrector” dels marges de les oficines de farmàcia, amb la finalitat de garantir l’accessibilitat al servei i la seva qualitat, com també l’atenció farmacèutica adequada als usuaris per aquelles oficines de farmàcia que estiguin ubicades en nuclis de població aïllats o socialment deprimits; que les seves vendes anuals totals, en termes de preu de venda al públic incrementat amb l’impost sobre el valor afegit (IVA), no superin els 200.000 euros en l’exercici econòmic corresponent a l’any natural anterior, i que hagin estat obertes al públic almenys durant el període equivalent a onze mesos dins l’any natural anterior a l’aplicació de l’índex corrector dels marges. En queden exceptuats els casos de tancaments temporals forçosos no deguts a sanció administrativa o inhabilitació professional degudament autoritzats per les administracions sanitàries competents; els casos que no hagin estat objecte de sanció administrativa o inhabilitació professional ni estiguin exclosos de la concertació, i que participin en els programes d’atenció farmacèutica i en la realització del conjunt d’activitats destinades a la utilització racional dels medicaments que estableixi l’Administració sanitària corresponent.

La introducció d’aquest índex corrector va entrar en vigor l’1 de gener de 2012 i s’ha d’aplicar als marges de les oficines de farmàcia que resultin exemptes de l’escala de deduccions establerta en el Reial decret 823/2008, de 16 de maig, abans esmentat, corresponents a les receptes de medicaments d’ús humà fabricats industrialment i dispensats amb càrrec a fons públics.

Posteriorment, l’article 5 del Reial decret llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les prestacions, suprimeix el requisit que fa referència a la ubicació de les oficines de farmàcia en nuclis de població aïllats o deprimits socialment i el referent a l’exigència que les farmàcies hagin romàs obertes al públic almenys durant el període equivalent a onze mesos dins l’any natural anterior a l’aplicació de l’índex corrector.

Finalment, la Llei 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, en la disposició final quarta, recull l’última modificació de l’escala de marges i deduccions establerta en el Reial decret llei 19/2012, de 25 de maig, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis.

L’apartat 8 de l’article 2 del Reial decret 823/2008, de 16 de maig, disposa que la decisió sobre el compliment dels requisits exigits, així com la resolució de les incidències que es produeixin en l’aplicació d’aquestes mesures, correspon a les administracions sanitàries competents en matèria d’ordenació farmacèutica, que han d’establir el procediment per a la seva aplicació.

L’aplicació efectiva de l’índex...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR