Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyDecret

El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, determina la composició del Govern i la nova estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En conseqüència, és obligat concretar l'estructura orgànica bàsica de cada conselleria d'acord amb les previsions que fan els articles 10.d) i 46.3.a) de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i els articles 5 i 8 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict el següent

DECRET

Article 1

Les conselleries que integren l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears exerceixen les competències normatives i executives atribuïdes a aquesta Administració per l'Estatut d'autonomia i la resta de l'ordenament jurídic en els sectors corresponents de l'acció pública.

Article 2

Per a les conselleries que integren l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'estableix l'estructura orgànica bàsica següent:

  1. Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

    — Secretaria General

    — Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic

    — Direcció General d'Innovació

    — Direcció General de Política Industrial

    — Direcció General de Comerç

    Les direccions generals esmentades exerceixen les seves competències en els àmbits materials següents:

    1. Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic: energies convencionals i alternatives; foment i planificació de l'eficiència energètica i utilització d'energies renovables; mobilitat elèctrica; ordenació energètica; instal·lacions elèctriques d'alta tensió; xarxes de transport i distribució d'electricitat i gas; seguretat industrial de les instal·lacions elèctriques d'alta tensió i d'instal·lacions de transport i distribució de gas i electricitat; coordinació d'actuacions en matèria de canvi climàtic; compliment dels compromisos de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle; control de la contaminació atmosfèrica; inventari d'emissions; qualitat de l'aire; laboratori de l'atmosfera; seguiment de l'evolució del clima; estadístiques energètiques i de canvi climàtic; coordinació i control de les polítiques energètiques de l'Administració de la Comunitat Autònoma i de les seves entitats instrumentals.

    2. Direcció General d'Innovació: impuls i foment de la innovació, el desenvolupament i la transferència del coneixement; planificació i coordinació del sistema d'innovació i tecnologia de les Illes Balears; política de clústers.

    3. Direcció General de Política Industrial: foment de l'activitat industrial, impuls del desenvolupament i competitivitat industrial, comercialització i disseny del teixit industrial; instal·lacions elèctriques i industrials; sectors industrials; mines; seguretat industrial i nuclear; UDIT; coordinació de la inspecció tècnica de vehicles.

    4. Direcció General de Comerç: comerç interior; equipaments comercials; fires; artesania; cambres de comerç; política de preus comercials; foment en matèria de comerç; casinos, jocs i apostes.

  2. Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

    — Delegació de la Presidència per a la Cultura

    — Secretaria General

    — Direcció General de Drets i Diversitat

    — Direcció General de Coordinació

    — Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament

    — Direcció General de Comunicació

    La Delegació de la Presidència per a la Cultura i les direccions generals esmentades exerceixen les seves competències en els àmbits materials següents:

    1. Delegació de la Presidència per a la Cultura: difusió i foment de la cultura; promoció de la cultura balear a l'exterior; cultura popular; llibres i propietat intel·lectual; biblioteques, museus, arxius i equipaments culturals; patrimoni històric; patrimoni cultural; gestió del Registre de la Propietat Intel·lectual; gestió del Protectorat de les fundacions de caràcter cultural; gestió del Registre de Béns d'Interès Cultural i del Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears; gestió del Centre de Publicacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; gestió de l'Arxiu General de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; direcció de l'oficina de serveis Film Commission. Al capdavant de la Delegació de la Presidència per a la Cultura hi ha una delegada o un Delegat. Aquest òrgan s'assimila en rang a una direcció general.

    2. Direcció General de Drets i Diversitat: desplegament normatiu i coordinació de les polítiques d'igualtat i diversitat; impuls de la incorporació de la perspectiva LGTBI i d'accessibilitat universal en les polítiques, els serveis i les actuacions d'àmbit autonòmic; foment del consens i la participació social en matèria de diversitat sexual i de gènere; impuls del compliment de la legislació i la normativa en matèria d'accessibilitat universal; desenvolupament d'accions pròpies de formació i sensibilització en matèria de diversitat funcional, sexual o de gènere; promoció dels valors de la diversitat humana i de la igualtat de tracte a totes les persones amb independència de la seva orientació sexual, identitat sexual i de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, o qualsevol altre situació o diversitat funcional; col·laboració i coordinació amb els consells insulars i altres institucions de les Illes Balears.

    3. Direcció General de Coordinació: implementació, impuls, coordinació i seguiment dels plans, projectes i programes estratègics del Govern; coordinació interdepartamental entre òrgans de conselleries diverses; suport directe a la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat en l'exercici de les seves atribucions; coordinació estratègica amb el Gabinet de la Presidència. Així mateix, assumeix la coordinació de les matèries de caràcter transversal.

    4. Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament: relacions generals amb el Govern de l'Estat i les comunitats autònomes; interlocució amb els consells insulars; relacions amb comunitats i entitats associatives de residents forans i interlocució amb les cases regionals amb seu a les Illes Balears; relacions amb les comunitats balears a l'exterior; coordinació administrativa i organització d'esdeveniments d'interès autonòmic; acció cívica i relacions amb els grups socials i, també, amb les organitzacions religioses; intervenció administrativa en matèria d'associacions, fundacions i col·legis professionals; Registre d'Associacions; Registre Únic de Fundacions; Registre de Col·legis Professionals; reials acadèmies, acadèmies i altres corporacions de dret públic; Registre d'Acadèmies; relacions institucionals i de col·laboració amb el poder judicial i amb els òrgans judicials i les fiscalies radicats a les Illes Balears; relacions amb l'Administració de Justícia i amb els operadors jurídics; impuls i coordinació del traspàs de funcions i serveis dels mitjans personals i materials al servei de l'Administració de Justícia; serveis de cooperació amb la justícia; suport al Govern en les relacions amb el Parlament; coordinació de la iniciativa legislativa i de l'exercici dels poders normatius del Govern i de l'Administració de la Comunitat Autònoma; coordinació del desplegament normatiu de l'Estatut d'autonomia; coordinació dels processos de transferència de funcions i serveis; inventari general d'òrgans col·legiats; registre de convenis i acords; relacions amb el Consell Consultiu i altres òrgans estatutaris; relacions amb el Consell Assessor de Dret Civil.

    5. Direcció General de Comunicació: elaboració i seguiment de l'estratègia comunicativa del Govern; relació informativa amb els mitjans de comunicació; coordinació de la política informativa del Govern, de les conselleries i de les entitats del sector públic instrumental; difusió de la informació institucional en els diferents canals de comunicació; coordinació de les accions a les xarxes socials que afectin la política comunicativa i/o imatge del Govern; seguiment, recollida, ordenació i difusió dins l'Administració autonòmica de les informacions publicades relatives a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; supervisió, autorització i coordinació de les accions de publicitat institucional i comercial de les conselleries i entitats del sector públic autonòmic; disseny de la identitat corporativa i supervisió i autorització de distintius, logotips, marques o símbols d'identificació per a la difusió de la imatge institucional.

    Així mateix, s'integra en la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat l'òrgan següent:

    — Direcció de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

    La Direcció de l'Advocacia exerceix les competències següents: representació i defensa en judici de l'Administració autonòmica i dels ens que en depenen; assessorament jurídic al Govern i als òrgans de l'Administració en les matèries o qüestions d'especial rellevància o transcendència; coordinació dels serveis jurídics de les conselleries i de les entitats dependents de l'Administració de la Comunitat Autònoma, i també coordinació d'altres serveis de defensa judicial; altres competències que li atribueix la legislació vigent en matèria judicial, d'assessorament jurídic i d'elaboració normativa. S'adscriu a la Direcció de l'Advocacia l'Institut d'Estudis Autonòmics, que s exerceix les competències següents: estudi, recerca i difusió legislativa en matèria d'autonomies territorials, amb atenció preferent al dret públic de les Illes Balears; assessorament a la Presidència de les Illes Balears, especialment en l'àmbit del dret estatutari, i suport en el desplegament normatiu de l'Estatut d'autonomia i en els processos de transferències de funcions i serveis, tant de l'Estat a la Comunitat Autònoma com d'aquesta als consells insulars, quan se li encomanin expressament.

  3. Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

    — Secretaria General

    — Direcció General de Pressuposts

    — Direcció General de Finançament

    — Direcció General del Tresor i Patrimoni

    — Direcció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR